Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla Türkiye genelinde 17 milyonu aşkın öğrenci her gün sırt çantalarıyla birlikte okulun yolunu tutuyor.
Öğrencilerin, okullarında kitap ve eşyalarını koyabilecekleri yeterli dolap bulunmadığı için de sırt çantalarındaki ağırlık bilinçsiz kullanımla birlikte kas - iskelet sistemi problemlerine neden oluyor. İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Kardem Ulaş, sırt çantalarının yanlış seçimi ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle öğrencilerin yüzde 30'unda kas - iskelet sistemi problemlerinin görüldüğünü ve duruş bozukluklarıyla omurga eğriliklerine de neden olabildiğini dile getirdi.
Omuz, boyun, sırt ve bel bölgelerinde hissedilen ağrıların dinlenmeyle geçebileceğini, ancak buna eşlik eden elde ve kolda karıncalanma, uyuşma gibi belirtilerin ciddiyeti arttırdığını kaydeden Ulaş, "Çocuğun karşılaştığı bu sorunlar okula gitme isteğini kırabiliyor. Sırt çantası, omuzdan taşmayacak ve boyunu rahatsız etmeyecek genişlikte, yumuşak askılı ve yükü azaltacak askı petli olmalıdır. Dar ve sert askılı seçilirse omuz bölgesinden geçen damar ve sinirlere baskı yapabilir. Bu da elde ve kolda uyuşma ve karıncalanmalara neden olabilir. İlerleyen zamanda omuz sıkışma sendromuna neden olabilir" dedi.
ÇANTA SEÇME ÖNERİLERİ
Çift askılı çantaların yükü eşit dağıttığını belirten Ulaş, askıların ikisinin de omuza geçirilerek kullanılmasını tavsiye etti. Ulaş, "Çanta sırt peti iyi olmalı, ince olanlarda çantadaki sert ve sivri kenarlı objeler sırta baskı uygulayarak yara ve berelenmeler oluşturabilir. Hafif çantalar tercih edilmeli, özellikle çok ağır yük taşıyan öğrenciler için altında tekerlek olan çantalar alınabilir. TSE, CE damgası olan çantalar seçilmeli ve ağırlığın eşit dağılımı için bol gözlü çantalar seçilmeli" diye konuştu.
ÇOCUĞUN KİLOSUNUN YÜZDE 15'İNİ GEÇMEMELİ
Ulaş, çanta ağırlığının çocuğun kilosunun maksimum yüzde 15'i kadar olması gerektiğini, ağırlığın 12 yaşından küçükler için 4 kilogram, 12-15 yaş arası için 5 kilogram, daha üst yaşlarda da 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini vurguladı. Ağır yüklerin çantanın sırta yakın ve ortaya gelecek şekilde yerleştirilmesini öneren Ulaş, şunları söyledi: "Her yük ilave edildiğinde askı ayarları tekrar kontrol edilmeli. Çanta vücuda yaklaşacak şekilde askıları sıkıştırılmalı. Askıları çantanın belin 5 santim üzerinde tutacak şekilde ayarlanmalı. Sırt çantası sırtta iken öne eğilmekten kaçınılmalı, yerden bir şey alınması gerekirse dizleri kırarak ve çökerek alınmalı. Ağır sırt çantası taşımak durumunda kalındığında, düzenli olarak sırt ve bel kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalı."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |