POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Ehliyet sınavında dehşet: Öğretmeni dövdü!
Şimşek kartla ödeme kabul etmeyenleri uyardı
Şimşek kartla ödeme kabul etmeyenleri uyardı
Gençlerin yeni takıntısı için peş peşe uyarı
Gençlerin yeni takıntısı için peş peşe uyarı
18 yaşındaki motosikletlinin feci sonu!
18 yaşındaki motosikletlinin feci sonu!
12 Aralık 2017 Salı - 08:39

'Kafe Siyaset' masasında kongreler: Avcı ve Dobrucalı'dan çarpıcı değerlendirmeler

Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı Can Radyo’da Kafe Siyaset programında CHP’de tamamlanan ilçe kongrelerini masaya yatırdı.

 Kafe Siyaset  masasında kongreler: Avcı ve Dobrucalı dan çarpıcı değerlendirmeler

GERÇEKİZMİR - Gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı, Kafe Siyaset’ta CHP’de tamamlanan ilçe kongreleri, il kongresi süreci ve Ataşehir Belediye Başkanı’nın görevden alınmasının İzmir’e yansımasını masaya yatırdı.

S.A: Ülkede bir belge savaşı başladı. Belge savaşı sürerken CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı görevden alındı. Hareketli bir süreç bizi bekliyor.

B.D: Sıkıntılı bir sürece gireceğiz. Bunun böyle olacağı çok belliydi. Bu sopanın kimin kafasına ineceği hiç belli olmaz. Siyasi bir karar olduğuna adım kadar eminim. Tersi olsa sadece Ataşehir için değil, somut bir belge varsa yargının önüne çıkarır hesap sordurursunuz. Yargının önüne çıkarmadan görevden alma olunca havada kalıyor. Cemal Canpolat’ın bugün söylediğiyle tam da denk düştü. Ercan Tatı’nın köşe yazısında da vardı. İzmir’de 3 belediyede görevden alma olacağını söylüyorlar. Bunun sonu yok. Çorap söküğü gibi arkası gelecek. Öyle bir noktaya taşınır ki tam bir kaos ortamına döner. Zaten yapılmak istenen de o. İktidar bu durumdan beslenmek istiyor aslında.

S.A: Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok sert bir açıklaması vardı. Operasyonun Kılıçdaroğlu’na kadar uzanacağı da iddia ediliyor. CHP’nin kenetlenmesi gerektiği zamanda parti içi yarışla uğraşıyor. Aslında CHP büyük bir sınav vermiş olacak il kongresin sürecinde. Kongrelere bakarsanız belediye başkanları da bir sınav verdi. Sıkıntılı olaylar da yaşandı. Bakalım böylesine bir süreçte kutuplaşacaklar mı, uzlaşacaklar mı?

B.D: Adalet Yürüyüşü benim açımdan çok önemli. CHP’nin %25’lik bir seçmen pastası var. Bu %25 kenetlensin isteniyor. Adalet Yürüyüşü bu yüzdenin çok üstünde oldu. Son güne kadar hiçbir CHP bayrağını sokmadılar. Yüzde 50 Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında yürüdü. Siz o yüzde 25’in üzerindeki kitleyi arkanıza alamazsanız Ataşehir Belediyesi önündeki gibi olur. CHP Genel Merkezi’nin bu yönde çalışmalar yapması gerekiyor. Gerekiyorsa bütün belediye başkanlarını toplayacaksınız ne yapabiliriz diye tartışacaksınız. Bu durum ciddi anlamda can yakabilir. O yüzde 50’yi nasıl harekete geçirirsiniz bunun çözümünü bulmalısınız.

S.A: CHP kendi içinde çok önemli bir sınav da verecek bu süreçte. Bu yaşananlar muhakkak CHP’yi etkileyecektir. Genel Merkez tamamen gündemini başka bir yöne çevirmek zorunda. İl kongresi gündemden kalkacak Genel Merkez için…

B.D: Milletvekilini, belediye başkanını harekete geçirmek yetmez. Zaten muhalifler yeteri kadar eleştiriyorlar derler konuyu kapatmaya çalışırlar. Yüzde 25’in harekete geçmesi yetmez. 29 ilçede kongre yapılmış akılda kalan tek bir tane Utku Gümrükçü’nün konuşması var. CHP kendi içine kapanmış, kendi içinde kavga eden bir parti görünümünde. Eğer kitleyi genişletemezsiniz belediyelerinizi kurtaramazsınız.

S.A: Partinin mutfağında bir sıkıntı olduğu çok net. CHP’nin bir eylem problemi var. Bakalım önümüzdeki 1 aylık süreçte nasıl bir yol izleyecekler.

GENEL ANLAMDA DEĞİŞİM YOK
S.A: 29 ilçede kongre tamamlandı. Bir tek Çiğli kongresi kaldı. 29 ilçede genel baktığımız zaman çok fazla bir değişim olmadı. 2019’a gidilirken değişimden yana tavır olmadı. Genel anlamda baktığımız zaman tabloyu nasıl okumak lazım. Bir de Çiğli ve Gümrükçü demişken. Çiğli’de Gümrükçü’nün kazanacağı çok net. Ama olay çıkarıp kongreyi iptal ettirme amaçlarının olduğunu duydum. İptal edilmeye yönelik hamleler olacaktır.

SİYASET BİREYSELLEŞMEYE BAŞLADI
B.D: Çiğli’deki kongrenin formalite olduğuna inanmıyorum. Çok aleni bir şekilde listeleri vermeyerek kongreyi erteleten bir zihniyet başka olaylara da imza atabilir. Ben İzmir’de ciddi bir değişimin sinyallerini aldım. 29 ilçede Buca’yı ayrı değerlendirmek gerekir. Aziz Kocaoğlu, Alaattin Yüksel ikilisinin ağırlığı biraz sallandı. Siyaset bireyselleşmeye başladı. Eskiden bu öyle değildi. Delege ağalarının işaretine göre delegeler hareket ederdi.

S.A: Değişik bir il kongresi yaşayacağız. İttifakı hiç bozulmayacak ikili Kocaoğlu ve Yüksel ikilisidir. Yollarını hiçbir zaman ayırmayacaklar. Herkes birbiriyle ittifak yapabilir, yolları ayırabilir  ama o ikili asla ayrılmaz.

KONGREYE ALABAY DAMGA VURDU
S.A: Karşıyaka kongresinde Uğur Yıldırım’ın kazanacağını tahmin ediyorduk. Diğer kongrelere göre daha heyecanlı bir kongre vardı. Oturduğum koltuktan hiç kalkmadım. Turuncu listenin kaybetmesinin nedenin büyük kısmı Cihan Türsen’di. Parti içi hesaplaşmalara girince büyük bir kaos ortamı oluştu. Kongrede en çok konuşulması gereken Adnan Alabay ailesinin karşılıklı listelerde yer almasıydı. Turuncu liste çok iddialı konuşuyordu. Alabay’lar çok şaşırttı beni. Bu Adnan Alabay’a çok eksi yazdı. İki tarafa da oynamış oluyor Adnan Alabay.Kendi bir tarafta. Kızı ve oğlu diğer listede.

ÇOK FAZLA KAYDEBEN OLMADI
B.D: Karşıyaka okunması zor bir ilçe değildi. Kimin kaç delegesi var, kim kiminle ne pazarlık yaptı hepsi belliydi. 80 farkla Yıldırım’ın kazanacağını gösteriyordu tablo. Karşıyaka’da hiç şaşırmadım. Karşıyaka çok fazla kaybedeni olmayan bir kongre yaşadı. Herkes bir şekilde kazançlı çıktı bu kongreden.

BUCA’DA KAYA’YA TEPKİ ORTADA
S.A: Buca’da kıl payı bir sonuç çıktı. Divan başkanı Eren Erdem oldu. Tansiyonu yüksek bir kongre olmuş. Buca’da bir değişim olduğunu gördüm. Geçen dönemki yöneticiler listelerde çok yoktu. Kazanan listede 20’ye yakın mahallesinde delege seçilmemiş isim var. Oktay Gökdemir’in ciddi bir kitleyi konuşmasıyla etkilediği söylüyorlar. Yüzer cephesinin tabanının çok güçlü olmadığı yorumları yapıldı. Bir tarafı şok eden bir tarafı sevindiren bir kongre oldu. Tepkilerin odağında Çağdaş Kaya var.

AKDAĞ’IN HAKKINI VERELİM
B.D: Kasım Akdağ çok zeki bir insan. İzmir’in gelecekteki 20 yılına damga vuracak iki siyasetçi geliyor. Biri Utku Gümrükçü, biri de Kasım Akdağ. 30 ilçenin neredeyse tamamında güç sahibi olan belediyeye karşı mücadele veren ekipler oldu. Fakat çok net bir şekilde bütün gövdesiyle giren belediye yapısını yendiler Buca’da. Bunu yapan kişiyi ben ayrı bir kefeye koyarım. Bunu herkes yapamaz. Kasım Akdağ’ın hakkını verelim. İlk yola çıktığı anda Akdağ’ın yanında olan önemli isimler hiç sapma yapmadı. Hep yanında oldular. Çağdaş Kaya’yı imzalar hataya sürükledi. Özellikle Mehmet Süne 25 delegesiyle kongreyi Kaya’dan aldı Akdağ’a verdi. Çağdaş Kaya’nın siyasi hayatı büyük zarar gördü. 3 yıllık bu dönemde Çağdaş Kaya küllerinden doğabilir mi, bence imkansız. Çağdaş Kaya için birçok milletvekili devreye girdi. Belediye zaten aleni şekilde destekledi. Buca’da Akdağ resmen bir devrim gerçekleştirdi.

S.A: Çağdaş Kaya bence yanlış bir adaydı. Dost biriktirmemiş, birlik ve beraberliği oluşturamamış...Süreçte yanlış demeçleri de vardı.

B.D: Çağdaş Kaya yanlış bir aday değildi. Kaya arada kalan biri oldu. Savaş Kaya ile değil Levent Piriştina ile oldu. Kaya’nın son haftaya kadar 270 delegenin imzası vardı elinde. Garantiymiş gibi görüp rahat davrandılar. Alttan gelen öfke damarını bir türlü çözemediler ve düşünmediler.

AKPINAR KÖTÜ ADAYDI
S.A: Karabağlar’da beklenildiği gibi bir sonuç ortaya çıktı. Daha önce de söyledim, Necati Akpınar çok kötü bir adaydı. Örgütü peşinden sürükleyecek bir isim değildi. Ali İhsan Yıldız belediye gücünü de arkasına alınca rahat kazandı. Narlıdere’de büyük fark oldu. Mevcut ilçe başkanı açık ara kazandı. Narlıdere’de Abdül Batur’un karşı listeden dilekçe vererek ismini çıkarttırması hiç yakışmadı. Zaten bir kutuplaşma var. Ateşe odun atar bir gibi yaklaşım oldu. Sen belediye başkanısın neden böyle yapıyorsun ki. İsterse sana muhalif olsunlar. Gerek yoktu böyle yapmasına.

BAYRAKLI’YA VEKİL UĞRAMAMIŞ
S.A: Bayraklı’da kongrede dikkatimi çeken geçersiz oy var. Sandığa gitmeyen var. 80 civarında. Önemsiz görünecek bir rakam gibi duruyor ama öyle değil. Listeye biraz baktım, AK Parti ve MHP’den bazı isimler var. İl kongresinde oy atacaklar. İlginç. Başka CHP’li yok muydu da yazıldılar. Bir takım delegenin tepki gösterdiği nokta olmuş bu durum. Kongreye hiçbir milletvekili uğramamış. Bu da bir soru işareti. Bir küskünlük var vekillerde. Bence çok vahim bir durum. Evet Cemalettin Alper kongreyi kazandı, başarılı bir dönem de geçirdi. Ama şapkayı önlerine koyup düşünmeleri gereken konular var.

B.D: Bayraklı’da Hasan Karabağ’ın belediye başkanlığıyla Cemalettin Alper’in ilçe başkanının uyumuna bayılıyorum. Olması gereken budur. CHP’nin içine kapalı olmaması lazım. Bence AK Partili ve MHP’li isimlerin aralarına katılması eleştirilmemesi gereken bir durum.

S.A: Selçuk’ta eski belediye başkanı Vefa Ülgür ilçe yönetici oldu. Bu alışık olmadığımız bir durum. Son gün bir aday çıkardılar. Kendisi ağabeylik yapacağını, gençlerin önünün açılması gerektiğini söyledi. Gizli bir ilçe başkanı olacakmış gibi görünüyor.

B.D: Hasan Uysal ve Vefa Ülgür birlikte bir aday çıkardılar. Vefa beyin ciddi bir delegesi vardı. Perde arkasında kalmasının nedeni de genel merkezin belediye başkan adaylarının ilçe başkanı adayı olmaması uyarısı olabilir.

KOCAOĞLU-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ VAR
S.A: Aziz Kocaoğlu Kılıçdaroğlu’ndan bir randevu aldı. Yarın Ankara’ya gidecek. İsim sorar mı Kılıçdaroğlu’na? Nabız yoklar mı?

B.D: İkisi de kurt politikacı. En fazla 1-2 isim telaffuz edilir. Oturup isimler üzerinde hesap yapılmaz. İkisi de birbirinin gözlerine baktığında kendilerini ifade ederler. Karşılıklı oturup delege hesapları yapılmaz. Çok daha başka konuları konuşmak zorunda kalacaklar.

S.A: İzmir’e herkesi savunacak bir il başkanı lazım. Yerel seçimlere doğru İzmir’in üzerine bir savaş açılacak. Kenti savunabilecek bir isim olacak.

B.D: O koltuğa alev alev yanan bir isim oturması lazım. Tunceli il başkanı gibi kendine hayran bırakan biri olmalı. Ensesine vur, ekmeğini al profilinde bir kişi il başkanı olursa CHP’ye zarar verirsiniz.

S.A: CHP’nin genç bir isme ihtiyacı var. Şu an biri Utku Gümrükçü, biri de Umut Tekin. İki ismi çok önde görüyorum. İki isim de çok başarılı ve enerjik siyasetçiler.

 
Korkunç olay: Bir evde iki cinayet!
 
Kuzey Ege'nin kültür-sanat penceresi oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan ve Putin'den Kudüs kararına ortak tepki
Ankara'da bugün kritik bir görüşme vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ...
Meclis Genel Kurulu'nda gergin anlar!
Meclis Genel Kurulu’nda süren 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasa Tasarısı ...
Putin Ankara'ya geldi: Beştepe'de kritik görüşme
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
CHP İzmir'den tam kadro 'İlgezdi' tepkisi: Asla seyirci kalmayacağız!
CHP İzmir Örgütü, Ataşehir Belediye Başkanı İlgezdi'nin görevden alınmasına ...
Erdoğan'a Lozan çıkışı: Önce diplomanı göster!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Erdoğan'a sormak istiyorum ...
CHP'li Başkan'dan şok iddia: İzmir'e operasyon hazırlığı var!
Canpolat, “Aydın’da, Adana’da, Ankara’da, İzmir’de ve İstanbul’un birçok ...
 
Erdoğan'dan Trumpa'a: Kendin çalar kendin oynarsın!
ABD'nin Kudüs kararını tanımadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ...
Kılıçdaroğlu'ndan Bakan Soylu hakkında suç duyurusu
CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendisine "Açık açık söylüyorum, bittin sen" ...
AK Partili Kaya'dan Kocaoğlu'na grafikli tarım salvosu!
AK Parti İzmir Milletvekili, Başkan Kocaoğlu'nun Bayındır'daki 'umut sürüsü' ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri