POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
17 Ekim 2017 Salı - 09:41

'Kafe Siyaset'te Avcı ve Dobrucalı’dan gündem yaratacak değerlendirmeler

Can Radyo’da Kafe Siyaset programında gazeteciler Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı İzmir siyasetini masaya yatırdı.

 Kafe Siyaset te Avcı ve Dobrucalı’dan gündem yaratacak değerlendirmeler

GERÇEKİZMİR - Sercan Avcı ve Bünyamin Dobrucalı, Can Radyo’da Kafe Siyaset programında İzmir siyasetini masaya yatırdı. İkili CHP’de tamamlanan delege seçimleri ile il kongresi matematiğini konuştu. İkili il başkanlığı için kulislerde isimleri geçenleri değerlendirdi. Dobrucalı CHP Genel Merkezi’nin İzmir’de mevcut yapıyla yol yürümeyeceğini söyledi. Avcı ise “kongre süreci Genel Merkez’inde sınavı olacak” dedi. İkili Akşener’in kuracağı yeni partinin kurucu il başkanının Yıldırım Ulupınar olacağını iddia etti. 

SİYASİ RANT KAVGASI

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Ekonomi rant üretir. Siyaset bu rantı paylaştırır. Neden bu kadar büyük kavga var? Çünkü rant büyük. Kimin çocuğunun işe alınacağını, kimin meclis üyesi olacağını, kimin belediye başkanı kimin milletvekili olacağını belirleyen bir rant bu. Kılıçdaroğlu’nun önünde 2 model var. Ya Baykal yolu, ya İnönü yolu. Kılıçdaroğlu bence iki yolu da seçmedi. İkisi arasında bir yerde durmaya çalışıyor. Bu şekilde çok zorlanıyor. Sen genel merkez olarak ağırlığını koymazsan başka güçler ağırlığını koyar. O boşluğu belediye başkanları dolduruyor. Bugünden sonra o boşluk sadece belediye başkanlarına bırakılır mı? Bırakılmaz. Mahallelerde o kazanmış, bu kazanmış ne fark eder ki? İyilerle kötülerin kavgası değil bu. Bu tamamen rant kavgasıdır.

ÇİĞLİ-KARŞIYAKA 2014’ÜN HESABI PEŞİNDE
Çiğli ve Karşıyaka hala 2014’ün hesabı peşinde. Oradaki iç dinamikler ne olursa olsun o kavgayı verecekler. Seçimler genel seçim havasında geçti. Bu kavga bitmez.

Belki Kılıçdaroğlu biraz daha baskın olsa bu kavgayı minimuma indirme gücü vardı. Ama ilçe kongrelerine karışmama kararı aldı. Bütün belediyeler köşeye sıkışmış durumda. Hepsinin karşısında aynı olay var. Her zaman işe girmek için bir pazarlık var.

LEVENT PİRİŞTİNA’NIN ALLAH VERGİSİ YETENEĞİ VAR
Özellikçe Çiğli ve Karşıyaka o kadar baskın yerler haline geldi ki diğer ilçelerde tansiyon düşük. Buca’da siyasi kültür oldukça olgun. Karşı görüşlü insanlar birlikte oturup çay kahve içebiliyor. Çok zeki insanların olduğu bi ryer. Kim kiminle beraber herkes bunu bilir. Buna Levent Başkan’ın etkisi var. Allah vergisi bir yeteneği var. Siyasetle çok işi yok. İnsanlar onu sokakta görünce boynuna sarılıyor.

AZİZ BAŞKAN KAŞRIYAKA’YI HEDEF ALARAK BAŞLADI

SERCAN AVCI:  Buca’da muhalefetin isimlerine bakıyorum, heyecanlandıracak isimler çok fazla yok.
Karşıyaka’da delege seçimleri başlarken Aziz Kocaoğlu, ilçe başkanı belediye başkanının akrabası olmasın diyerek direk Karşıyaka’yı işaret etti. Aziz Bey’e yakın isimler orada aktif çalışma yapıyor.

KARABAĞ’I TERCİH ETİ

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Aziz başkan politikayı hakkını vererek yapıyor. O sözünde politika var. Ya Hasan Karabağ’la kol kola girecekti, ya Akpınar’la kol kola girecekti. O Karabağ’ı tercih etti. O yüzden Akpınar’ı hedef aldı.

AKPINAR YILDIRIM’DA GERİ ADIM ATMAZ
SERCAN AVCI: Karşıyaka’da muhalefet kanadında sürpriz bir isim var. Adnan Alabay. Eski ilçe başkanı kendisi. İade-i itibar sloganıyla ilçe başkanlığını isteyebilir. Mevcut başkan Uğur Yıldırım sahaya indi, çalışmalar yapıyor. Ben Akpınar’ın tüm eleştirilere rağmen geri adım atmayacağını ve Uğur Yıldırım’la devam edeceğini düşünüyorum.

GENEL MERKEZ AĞIRLIĞINI KOYACAK

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Geçtiğimiz Salı günü Kılıçdaroğlu İzmir’den birini arıyor. Kongre süreciyle ilgili bir şeyler soruyor. Çok net olarak söylenen iki mesaj var. Birinicisi İzmir’de bu yapıyla gitmeyeceği. İkincisi ilçe kongreleri sonrası ağırlığını koyacağı.

BU SÜREÇ GENEL MERKEZİN DE SINAVI

SERCAN AVCI: Bu süreç genel merkezin de sınavı olacak. Genel Merkez 2019’da Aziz başkanla devam etmek istiyorsa zaten topa girmez. Ama 2019’da devam edilmeyecekse bence kongreye kesinlikle müdahil olmalı. Benim duyumlarım müdahil olacağı yönünde. Meydanı çok boş bırakmak istemiyorlar.

KARABAĞ KILIÇDAROĞLU’YLA GÖRÜŞTÜ

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Hasan Karabağ geçen Çarşamba günü Ankara’da Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Hasan başkanın bir dostumuza söylediği, kongrede en son noktada sayın genel başkan ne isterse ben o yönde karar veririm diyor. Aziz Başkan’ın Hasan Başkan’a ne kadar güveneceği hep bir soru işareti. İkisi de kurt siyasetçi.

Genel merkez biraz tansiyonu düşürmek istiyor. O yüzden acaba 1 dönem daha devam etsek mi mesajları gönderiliyor. Aziz Başkanı günahları kadar sevmiyorlar. Birisi senin sırtını sürekli sıvazlıyorsa saplayacağı bıçak için yer belirliyodur. 2019 sadece belediye başkanlığı seçimi olarak görülmemeli. 2019’da birçok ismin değişeceğini düşünüyorum.

KILIÇDAROĞLU’NUN KAFASINDAKİ İSİMLERDEN BİRİ DURAK

SERCAN AVCI: İl başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu’nun kafasındaki isimlerden biri Cevat Durak. Durak ve Tahir Şahin hafta içi Kılıçdaroğlu’yla görüştü. Durak iyi bir isim, bu işi de iyi yapar ancak bütün örgüt bu isimde birleşmez. Genel başkan müdahale ederse Cevat Durak isminin üzerinde durur.

Aziz bey bu işin içine girecek. Ona yakın isimler mahallelerde çalışmalar yaptı. Oğuz Oyan ismini bir kenara yaz demişlerdi bana. Ben de araştırmalarımı yaptıktan sonra ağabey pozisyonunda olabileceğini fark ettim. Birçok insanın ortak noktasında buluşabileceği isim. Aziz Bey’in masasında duran isim. Umut Tekin bir seçenek. Mustafa Moroğlu kesinlikle akıllarında yok. Asuman Ali Güven neden olmasın diyorum. Asuman Ali Güven’in il yöneticiliği de çok sürprizdi.Düşünsene zorla il yönetici oluyorsun, zorla il başkanı oluyorsun. Bir daha devam edersen o sürecin kitabı yazılır.

İZMİR SİYASETİ 2012 KONGRESİNDE KIRILDI

BÜNYAMİN DOBRUCALI: İzmir siyasetinde kırılması 2012 kongresinde yaşandı. Tarihi bir fırsat geldi İzmir’in önüne. Levent Eyipişiren’in seçilmesi kesin gibiydi. Eğer Levent o gün seçilseydi bugün birçok şeyi farklı konuşuyor olurduk. Bugün Utku Gümrükçü’de ben onu görüyorum. Dik, ağzı laf yapabilen, politikayı bilen, gerektiğinde genel merkeze karşı koyabilecek adam. İyi bir insan olduğu için şansı azalıyor. Utku Gümrükçü bir şanstır. Benim oyum olsa gider Utku’ya veririm. Fakat şuanki tabloda seçilmesi çok zor. Seçilemese bile kimin seçileceğine yön verebilecek güçte.

AKPINAR KONGRE SÜRECİNDE FİGÜR OLMAK ZORUNDA

SERCAN AVCI: Hüseyin Mutlu Akpınar kuşatılmış durumda. Aziz beyin hedefinde bir isim. Bir yandan Hasan Karabağ’ın baskısı var. Her iki isimle siyaset yapanlar Karşıyaka’da topa girmiş durumda. Akpınar il kongresinde figür olmak zorunda, olmazsa yutulur. Bir insandan korkmak zorunda değilsin, sevmeyebilirsin hareketleri batar. Aziz bey ile Akpınar’ın arası bu yüzden açık olabilir. Yıldızları barışmama durumu var. 1-2 ay önce de yazmıştım. Hüseyin Mutlu Akpınar kesinlikle bir figür. Ayrıca İzmir’de ağırlığı olan bir isim. Sadece Karşıyaka olarak düşünmesinler. Bir çok ilçede örgütten karşılık alır.

Geçen dönem Çiğli blok oy halinde Aziz Başkan’ın yanında durmuş bir ilçe. Ama bu dönem matematik tam tersine döndü. Belediye başkanı olarak daha kongre başlamadan ‘adayım bu’ derseniz 1-0 geride başlarsınız. Örgüt zaten yaka silkiyor. Muhalefet de bu dönem iyi çalışınca belediye ve ilçenin toplaması zor oldu. Çiğli’de muhalif grup bir aday belirleyecek. Bence yüzde 90 Utku Gümrükçü olacak bu isim. Nevzat Kavalar formülü gibi duruyor bu tablo. Önce ilçe başkanlığı ardından il başkan adaylığı gibi…

ULUPINAR YÜZDE 90

SERCAN AVCI:  Yeni partinin İzmir ayağında büyük bir kavga var. Bir karşılık var. Uzun zamandır kenarda duran bir siyasetçi grubu var. Taşer, Ulupınar, Dervişoğlu, Birgüvi, Özfatura gibi isimler var. Kurucu il başkanlığı için Ulupınar isminin netleştiğinin %90 kesinleştiğini duydum. Bu güne kadar istediği makamlara gelemedi. Meral hanım ile birlikte eskiden gelen bir bağları da varmış. Bana göre yeni partinin İzmir’deki 1 numaralı olacak isim Yıldırım Ulupınar.

AKŞENER 3 AY İKNA İÇİN UĞRAŞTI

BÜNYAMİN DOBRUCALI:  Bence o saydığın isimler kavganın içinde olan isimler değil. Bundan yaklaşık 3 ay önce bir yemek verildi. O yemeğe katılanlara yeni parti falan diye söylenmedi. O yemeğe katılanların çoğuna ilçeler paylaştırılacak. Ulupınar’a AK Parti’de il başkanı olması için baskı yapıldı, belediye başkanlığı için baskı yapıldı. Hatta belediye başkanlığı için sadece AK Parti’den değil, CHP’den Urla için belediye başkanlığı bile teklif edildi. Ulupınar makam mevki istiyor olsaydı bunları geri çevirmezdi. Meral Akşener’den vize almadan burada insanlarla sürekli toplantı yapması beklentiyi arttırdı. Murat Taşer olayında da 2 ay randevu verilmemiş. Önce Özfatura aradı, sonra Işılay saygın aradı, öncelik onlara verildi. Olay tamamen budur. Bence yüzde yüz yeni partinin İzmir koltuğu Yıldırım Ulupınar’ın. Yıldırım Ulupınar mükemmel bir insan ve süper bir siyasetçi. Meral Akşener 3 ay boyunca Ulupınar’ı ikna etmek için uğraştı. Müsavat Dervişoğlu ve Yıldırım Ulupınar yan yanalar. Buradaki oluşumda çok iddialı bir şekilde giriş yapacaklar. İl merkezini Çankaya’da tutacaklar. Yıldırım Ulupınar’ın başka bir adaylığı olmaz. Adam yapacağını yapmış zaten. Bu koltuğa oturtulacak en uygun isim kendisidir. Bu parti iktidara talip bir parti. Tüm partilerden çok isim göreceksiniz.

SERCAN AVCI: Diğer partiler İzmir’de bana göre yeni partiyi hafife alıyor. CHP’den ve AK Parti’den kiminle konuşsam yeni kurulacak partiyi güçlü görmüyor.

BÜNYAMİN DOBRUCALI: Yereldeki tepkileri ben çok önemsemiyorum. Şunu anlayamıyorlar, yeni MHP gelmiyor. Merkez sağda yeni bir parti geliyor. İzmir özelini konuşmak az kalabilir. Ben Türkiye’de dengeleri değiştirebilecek bir yapının oluşturulduğunu düşünüyorum.

 
Zap bölgesinden bir kara haber daha!
 
Başkan Selvitopu EMODER'le buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökçek'ten Erdoğan'a: Siz ne isterseniz...
Hürriyet Gazetesi Yazarı Selvi, Erdoğan ile Gökçek arasındaki görüşmede ...
Yıldırım ile Kılıçdaroğlu Meclis'te görüşecek
Başbakan bugün saat 14:30'da Meclis'te CHP Lideri ile görüşecek.
AK Parti'de taşlar yerinden oynuyor: Sizi göremiyorum!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın parti grup yönetiminin ...
 
CHP İl Başkanı Güven'den il başkanı tarifi!
CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, gazeteci Sercan Avcı’nın sorularını ...
Flaş karar: OHAL 3 daha uzatıldı
Hükümet Sözcüsü Bozdağ: OHAL'in uzatılıp uzatılmaması konusunda da MGK ...
O öksürük Baykal'ın hayatını kurtardı!
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Erkan İbiş ve Baykal’a müdahalede bulunan ...
 
AK Partili Sürekli’den gençlik vurgusu!
AK Parti’nin her geçen gün daha da gençleştiğinin altını çizen Sürekli, ...
İzmir siyasetinin önemli ismi MHP'den istifa etti: Yeni rota...
Son yerel seçimde MHP’nin İzmir Büyükşehir Adayı olan Murat Taşer partiden ...
Ankara'dan flaş iddia: Gökçek odasını topladı!
AK Parti yönetimi tarafından istifası istendiği iddia edilen Ankara Büyükşehir ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri