CHP İzmir Milletvekili ve YDK Üyesi Mahir Polat, koronavirüsü salgını sebebiyle ülkemizde ihtiyaç duyulabileceği gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı tarafından ön izne bağlanan maske ihracatını Meclis gündemine taşıdı. Salgının uzun sürmesi ve ülkemiz için durumun kötüye gitmesi ihtimaline karşı bir tedbir planının olup olmadığını soran Polat, “Türkiye’de salgının ne kadar süreceğini bilmeden maske ihracatı yapılması doğru değil. Ayrıca Bakanlıktan özel izin alarak ihracat yapacak firmalar ve bu firmaların hangi kriterlere göre belirlendiği açıklansın” dedi.
Ticaret Bakanlığı’nın İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda, koronavirüsü salgınının her geçen gün arttığı ülkemizde ihtiyaç duyulabileceği gerekçesiyle, gaz, toz ve radyoaktif filtreli koruyucu maske, tulum, sıvı geçirmez koruyucu önlük, koruyucu gözlük, tıbbı ve cerrahi maske ile tıbbi steril/non-steril eldiven ihracatı, ihracı ön izne bağlı mallar listesine dahil edilmişti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi Mahir Polat, alınan kararın ardından Ticaret Bakanlığı’ndan ön izin alıp yapılan maske ihracatını Meclis gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle Meclis’e soru önergesi veren Polat, salgının uzun sürmesi ve ülkemiz için durumun kötüye gitmesi ihtimaline karşı bir tedbir planının olup olmadığını sordu. Polat ayrıca, “Türkiye’de salgının ne kadar süreceğini bilmeden maske ihracatı yapılması doğru değil. Ayrıca bakanlıktan özel izin alarak ihracat yapacak firmalar ve bu firmaların hangi kriterlere göre belirlendiği açıklansın” diye konuştu.
EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLIKLI MIYIZ?
Türkiye’de salgının ne kadar süreceği tam olarak öngörülemediğini belirten Polat, “İktidar PTT üzerinden 5 maske vereceğini açıkladı. Bu dönemde haftada 5 maskenin verilmesi çalışmak zorunda olan yurttaşlarımızı düşünürsek yeterli olamaz. Onun için salgının uzun sürmesi ve ülkemiz için durumun kötüye gitmesi ihtimaline karşı bir tedbir planının olması gerekmektedir. Bakanlık aldığı karar ile maske ihracatını ön izne bağlamıştı. Salgının ne kadar süreceği ve etkileri öngörülmeden yurtdışına maske ihracatı yapılması doğru değildir. Eğer maske ihracatı yapıyorsak, demek ki ihtiyacımızdan fazla bir ürün stoğumuz ve üretim kapasitemiz var. Eğer yoksa bu bizim için bir felaket senaryosuna dönüşebilir. Bakanlığa ön izin için başvuru yapıp bu süreçte onay alan kaç firmanın olduğu ve bu firmaların ekstra bir kritere tabii tutulup tutulmadığı önemlidir. Bunun için hangi firmaların başvurularının kabul edildiği ve hangi kriterlerden geçtiği kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu doğrultuda, şu ana kadar Türkiye’den yurtdışına gönderilmiş kaç adet maske vardır. Bakanlıkça hazırlanmış herhangi bir kriz planı var mıdır? Kaygılarımızın giderilebilmesi için Bakanlık, kamuoyuna açıklama yapsın” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |