CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Menderes ilçesinde yapılması planlanan mermer ocağını Meclis gündemine taşıdı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Mermer ocaklarının çıkardığı toz, gürültü ve suyollarına verdiği zarar göz önüne alındığında mermer ocaklarına uygulanan çevre denetimlerinin artırılması büyük önem taşımaktadır.” dedi.
“MENDERES’İN DOĞASI MERMER OCAKLARINA TESLİM”
Polat, “İzmir’in Menderes ilçesinin sınırında bulunan Özdere Mahallesi Yarılgan Tepesi mevkiinde mermer ocağı açmak isteyen şirket, daha önce de ÇED başvurusunda bulunmuş ancak DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından bölgede su kaynakları bulunduğu gerekçesi olumsuz görüş bildirilmiş, neticede rapor da olumsuz olarak hazırlamıştı. Şirket yeniden başvuruda bulunmuş ve ÇED sürecinin tekrar başladığı duyurulmuştur. Bu durum doğa ve insan sağlığı açısından yapılan çevre denetimlerinin önemini gözler önüne seriyor. Su kaynaklarına yakın bir noktada mermer ocağı yapılması patlatmaların etkisiyle su kaynaklarının yönünü değiştireceği gibi etrafa yayılan toz partikülleriyle bölge ekosisteminin bozulmasına, tarım arazilerinin zarar görmesine ve bölge halkının akciğer hastalıklarıyla mücadele etmesine sebep olmaktadır. Hayatını ekip biçme ile kazanan çiftçiler ve toprakları zarar görmekte, bu durum bölgeyi kuraklığa götüren sürecin başlamasına sebep olmaktadır. Mermer ocakları ile birlikte ormanlık alanlar hızla yok olmakta ve buna bağlı olarak bölgede toprak erozyonları yaşanmakta, bitkiler kurumaktadır. Mermer ocaklarının yerleşim yerlerinden, ormanlık alanlardan, su kaynaklarından uzakta açılması ve mermer ocağı yapılırken ağaç kesilememesi büyük önem arz etmektedir. Mermer ocaklarının çıkardığı toz, gürültü ve suyollarına verdiği zarar göz önüne alındığında mermer ocaklarına uygulanan çevre denetimlerinin artırılması büyük önem taşımaktadır.” diye ifade etti.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORULAR:
1)Daha önce DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından olumsuz görüş verilen proje, 24.99 hektardan 21.12 hektara düşürülmüştür. Hektarın düşürülmesi ile su kaynaklarına olan olumsuz etki giderilmiş midir?
2)Mermer ocağının verdiği çevre kirliliğinin, bölgede yaşayan canlı türleri üzerinde ki etkisi araştırılmış mıdır?
3)Mermer ocağının açılacağı noktada herhangi bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır? Tarıma, hayvancılığa ve insan sağlığına vereceği zararlar araştırılmış mıdır?
4)Bölge halkının yapılması planlanan mermer ocağı ile ilgili görüşleri alınmış mıdır?
5)Mermer ocağı ile birlikte turizm cenneti Menderes’in olumsuz etkilenmesi söz konusu mudur?