TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, öğrencilerin ve kamuoyunun büyük tepkisine neden olan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınmasını TBMM gündemine taşıdı. Fakültenin aslında rektörlük binası olarak inşa edilen Tınaztepe Kampüsü’ndeki binaya taşınması kararı alınırken öğrencilerin mağduriyetinin ve güzel sanatlar eğitiminin sekteye uğrayacağı gerçeğinin göz önüne alınıp alınmadığını soran Polat, “Öğrenciler için Tınaztepe yerleşkesinde bir sahne bulunmakta mıdır? Yoksa öğrencilerin sahne olmadan eğitimlerini nasıl sürdürmeleri planlanmaktadır? Birçok sanatçıyı yetiştiren Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınma kararıyla güzel sanatlar eğitiminin ‘çorak bir binada’ yapılması mı öngörülmektedir? Bu karar güzel sanatlar eğitiminin baltalanması anlamına gelmekte midir?” sorularını yöneltti.
TAŞINMA SIKINTILAR YARATACAK
CHP’li Polat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Güzel Sanatlar Fakültesi’ni taşıma kararı aldığına yönelik haberlerin basında yer aldığını anımsattı. 1994 yılından beri Narlıdere yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin, aslında rektörlük binası olarak inşa edilen Tınaztepe Kampüsü’ndeki binaya taşınmak istediğini ifade eden Polat, şöyle devam etti:
“Fakülte öğrencileri karara karşı imza kampanyası başlatmıştır. Öğrenciler, taşınma ile ilgili üniversitenin hiçbir bileşenine bilgi verilmediğini ve danışılmadığını ifade etmiştir. Öğrenciler, mevcut kampüsün fiziki yapısının sanat eğitimine ve etkinliklere göre geliştirilmiş olması, taşınılması düşünülen yeni binanın idari rektörlük binası olarak tasarlanmış olması ve sanat eğitimine uygun olmaması nedeniyle taşınmaya karşı çıkmaktadır. Ayrıca, taşınma nedeniyle öğrencilerin ulaşım konusunda da büyük sıkıntılar yaşayacağı ifade edilmektedir.”
“ENDİŞELER DEVAM EDİYOR”
Gelen tepkiler üzerine konuyla ilgili bir açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yönetiminin, Rektörlük tarafından Sağlık ve Sanat Yerleşkesinde eğitim-öğretimini sürdüren Güzel Sanatlar Fakültesi’nin, Güzel Sanatlar Enstitüsü ve Devlet Konservatuarı binalarının deprem yönetmeliği açısından riskli kategoride yer almasından dolayı bu sorunun giderilmesine yönelik makro planlama çalışmasının sürdürüldüğünü açıkladığını anımsatan Polat, “Yerleşkedeki öğrenci, akademik ve idari personelin can güvenliğini koruma adına binalardaki güçlendirme çalışmaları için geçici bazı çözümler düşünüldüğünü bildiren yönetim, ‘Bunun dışında sosyal medyada yer alan haber ve düşünceler gerçeği yansıtmamaktadır’ açıklamasında bulunmuştur. Bu açıklamaya rağmen, öğrencilerin ve kamuoyunun endişeleri devam etmektedir” diye konuştu.
“GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ SEKTEYE UĞRAYACAK”
1994 yılından bu yana Narlıdere yerleşkesinde hizmet veren Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınacağına yönelik iddiaların doğru olup olmadığını, bu kararın hangi gerekçeyle alındığını soran Polat, “Fakültenin taşınmasına yönelik karar alınırken öğrencilerin mağduriyeti ve güzel sanatlar eğitiminin sekteye uğrayacağı gerçeği göz önüne alınmış mıdır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle fakülte binasında depreme dayanıklılık konusunda hangi çalışmalar yapılmıştır? İlgili kurumlardan konuyla ilgili görüş alınmış mıdır? Alındıysa bu görüşlerin içeriği nedir?” diye sordu.
“KARAR GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİNİ BALTALAMIYOR MU?”
Polat, Tınaztepe yerleşkesindeki binanın rektörlük binası olarak inşa edildiğinin doğru olup olmadığını, bu binanın güzel sanatlar eğitimi için uygun olmadığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. Tınaztepe’deki yerleşkede Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin ders programlarına uygun atölyeleri, stüdyoları, laboratuvar ve uygun araç ve gereçlerinin bulunup bulunmadığının açıklanmasını isteyen Polat, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Öğrenciler için Tınaztepe yerleşkesinde bir sahne bulunmakta mıdır? Yoksa öğrencilerin sahne olmadan eğitimlerini nasıl sürdürmeleri planlanmaktadır?
-Birçok sanatçıyı yetiştiren Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınma kararıyla güzel sanatlar eğitiminin ‘çorak bir binada’ yapılması mı öngörülmektedir? Bu karar güzel sanatlar eğitiminin baltalanması anlamına gelmekte midir?”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |