POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bahçeli, 'Kılıçdaroğlu' şikayetini geri çekti
Bahçeli, 'Kılıçdaroğlu' şikayetini geri çekti
Çelik: Yeni süreçte yeni aşamalar olacak
Çelik: Yeni süreçte yeni aşamalar olacak
YTÜ öğrencilerinden ‘İmamoğlu’ boykotu
YTÜ öğrencilerinden ‘İmamoğlu’ boykotu
CHP'nin yeni yol haritası ne olacak?
CHP'nin yeni yol haritası ne olacak?
23 Şubat 2022 Çarşamba - 13:19

"Yaşanan gerginlik emtia piyasalarını etkiliyor"

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, küresel piyasaların temel gündeminin Ukrayna ve Rusya arasında giderek yükselen tansiyon olduğunu belirtip, "Yaşanan bu gerginlik emtia piyasalarında öncelikle enerji ve altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor" dedi.

 Yaşanan gerginlik emtia piyasalarını etkiliyor

İTB Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, video konferans aracılığıyla ve üyelerin geniş katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının ana gündem maddeleri Rusya-Ukrayna krizi, emtia piyasalarında yaşananlar, temel gıda ürünlerinde uygulanan KDV indiriminin piyasaya etkileri, tarım ve gıda ihracatındaki gelişmeler ve GDO'suz Pamuk A.Ş. faaliyetleri oldu. Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, gündemin yoğun olduğu bir ayı daha geride bıraktığımızı belirterek, "Küresel piyasaların temel gündemi, Ukrayna ve Rusya arasında giderek yükselen tansiyon. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbass ve Donetsk'in bağımsızlığını tanıdığını açıklaması ve her iki bölgeye de asker yollaması tüm dünyanın sonu bilinmeyen bir sürece girmesine neden olmuş durumda. Yaşanan bu gerginlik emtia piyasalarında öncelikle enerji ve altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.

'DİKKATLİCE TAKİP ETMEKTE FAYDA VAR'

Buna bağlı olarak petrol fiyatlarının 95 doların üzerine çıktığını ve son 7 yılın zirvesinde olduğunu, doğalgaz fiyatlarında da benzer gelişmeler yaşandığını dile getiren Kestelli, "Enerjideki fiyat artışının en temel sonuçlarından birisi üretim maliyetlerini yükseltmesi ve enflasyon artışına neden olması. Boyutları ve etkileri farklı oranlarda olsa da yüksek üretim maliyetleri tüm ülkelerde enflasyon sorununu beraberinde getiriyor. Örneğin, ABD'de enflasyon ocak ayında son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve yüzde 7,5 oldu. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon oranı nedeniyle tüm dikkatler ABD Merkez Bankası tarafından 16 Mart'ta açıklanacak faiz kararına odaklandı. 25 puanda ağırlık kazanan beklentilerin yerine 50 baz puanlık bir faiz artışının söz konusu olabileceği konuşuluyor. Bu kararın ekonomik parametreler üzerindeki etkisini dikkatlice takip etmekte fayda olduğunu düşünüyorum" dedi.

'ENERJİ İTHALATI İÇİN HARCADIĞIMIZ TUTAR SON 5 YILDA 203 MİLYAR DOLAR'

Enerji fiyatlarındaki artışın bir diğer sonucunun da dış ticaret dengesine negatif etki ederek dövize olan ihtiyacı artırması olduğunu belirten Kestelli, "Örneğin enerji ithalatı için harcadığımız tutar son 5 yılda 203 milyar dolar oldu. Aynı dönemdeki toplam dış ticaret açığımız ise 253 milyar dolar. Kısacası son beş yılda enerji ithalatımız dış ticaret açığının yüzde 80'ini oluşturuyor. Bu açığı karşılamak için gerekli paranın döviz piyasalarında yarattığı negatif etkiyi de düşündüğümüzde enerji üretiminin ne kadar önemli olduğu çok daha net ortaya çıkıyor. Bu nedenle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı artırmamız orta ve uzun dönemde ülkemiz için büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan temel gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğini belirten Kestelli, "KDV indirimi vatandaşın harcama bütçelerini olumlu anlamda etkilemesi açısından çok faydalı olacaktır. Orta ve uzun dönemde ilgili gıda sektörlerimize de dolaylı olarak olumlu etkilerinin olacağını düşünüyorum" açıklamalarında bulundu.

'POTANSİYELİMİZ ÇOK DAHA FAZLA'

2021 yılında sektörde yaşanan en olumlu gelişmenin ihracatta yaşanan artış olduğuna dikkati çeken Kestelli, "Genel ticaret sistemine göre tarım ve gıda ürünleri ihracatımız yüzde 22 oranında artarak 25 milyar dolara ulaştı. İhracatımızın 7 milyar doları tarımsal hammaddelerden oluşurken, geri kalan 18 milyar doları işlenmiş tarım ürünlerinden oluştu. İzmir olarak gerçekleştirdiğimiz tarım ve gıda ürünleri ihracatı ise 2021 yılında 3,3 milyar dolara yükseldi. Buna göre toplam tarım ve gıda ihracatındaki payımız yüzde 13 seviyesinde. Kötü değil ama potansiyelimizin çok daha fazla olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar en yoğun ihracatımız Avrupa ülkelerine olsa da İzmirli sektör temsilcileri olarak başta yakın coğrafyamızdaki pazarlar olmak üzere dünyanın her köşesinde daha aktif olmak için çaba göstermeliyiz" dedi.

Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise 'GMO Free Turkish Cotton' projesinin İzmir Ticaret Borsası, Ulusal Pamuk Konseyi ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği ile birlikte yürüttüğü, pamukta sürdürülebilirliği öne çıkaran bir markalaşma olduğuna değinerek, projenin tanıtımı için Paris 'Premiere Vision' Tekstil Fuarı'nda İstanbul İhracatçı Birliği'nin sponsorluğunda stand açtıklarını belirtti.  (DHA)

 
İzmirim Kart hizmetlerine ulaşmak artık daha kolay
 
Elektrikte yeni tarife: İşte masadaki indirim oranları!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK açıkladı: İzmir'de trafiğe kayıtlı kaç araç var?
İzmir'de trafiğe kayıtlı araç sayısı Ocak ayı sonu itibarıyla 1 milyon 578 bin 79 oldu.
100 TL ve 50 TL'lik banknotlarda imza değişikliği
Merkez Bankası, yeni 100 TL ve 50 TL'lik banknotlar oluşturdu. Bugün itibarıyla ...
Zeytin ve zeytinyağında 5 yıl içinde 1 milyar dolar ihracat hedefi
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, zeytinyağı ...
 
TOBB'dan Ödemiş'e okul müjdesi
Ödemiş ilçesinde yapılması planlanan yeni okul ile ilgili toplantıda bir ...
PÜİS Ege: Zararına satış yapmak istemiyoruz
Son dönemde kar marjlarının yüzde 3,5’a kadar düşmesi nedeniyle akaryakıt ...
İzmir'de ekmeğe bir zam daha geliyor!
İZTO'nun çarşamba günü yapılacak meclis oturumunda gündeme gelecek ve ...
 
BDDK'dan otomobil taksidiyle ilgili yeni karar
Son dakika haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ...
Emekliye 2 bin TL ikramiye gündemde
Ramazan ve Kurban Bayramları’nda emeklilere verilen ikramiyenin bu yıl ...
İzmir'in ocak ayı konut satışı raporu!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılı Ocak ayında ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir ‘Özel’ kurultayda sınıfta kaldı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri