Alsancak semtindeki bir restoranda düzenlenen toplantıya EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadri Gündeş, Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Coşkun, bir yağ firmasının dış ticaret ve tedarik zinciri direktörü Aysun Aras ile EZZİB yönetim kurulu üyeleri katıldı. EZZİB Başkanı Davut Er, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından yapılan çalışmaların sonuçlarına göre Türkiye'nin 2017/2018 sezonu zeytinyağı rekoltesinin 280 bin ton olarak tahmin edildiğini, ancak bunun 264 bin ton olarak revize edildiğini söyledi. Yeni sezona ilişkin rakamların ise yine UZZK ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından eylül ayında yapılacak çalışmayla açıklanacağını bildirdi. Davut Er, zeytin üretiminin artması, kaliteli ve istikrarlı bir üretimin olması, üretim maliyetlerindeki dezavantajların ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
HEDEF KİŞİ BAŞINA TÜKETİMİ 5 LİTREYE ÇIKARMAK
EZZİB Başkanı Er, Türkiye'de kişi başına zeytinyağı tüketiminin 2 litrenin altında olduğunu belirterek, "Hedefimiz kişi başı tüketimin 5 litre seviyelerine çıkarılmasıdır. İhracat rakamlarımıza gelince, sezon başında, 2017/2018 zeytinyağı ihracatımızı 80 bin ton olarak öngörmüştük. Dünyadaki genel zeytinyağı fiyatları bir miktar düşmüş, bu da zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı bir miktar duraklatmıştır. 27 Ağustos 2018 itibariyle, yani sezonunun bitimine 2 ay kala, yaklaşık 10 aylık zeytinyağı ihracatımız 56 bin 200 tona karşılık 225 milyon dolar düzeyinde. Önümüzdeki iki ayda döviz kurlarının pozitif katkısı ile birlikte, tam sezon ihracat miktarımızın 65-70 bin ton düzeylerine ulaşmasını bekliyoruz" dedi.
4 SEZONDAKİ EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMINA ULAŞACAĞIZ
EZZİB Başkanı Er, sofralık zeytin ihracatının 27 Ağustos 2018 tarihi itibariyle 60 bin 355 tona karşılık 116 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirtti. Önümüzdeki 1 aylık dönem sonunda bu rakamın 65-70 bin ton düzeyine ulaşmasını beklediklerini söyleyerek, "Böylece, sezon sonları itibariyle sadece bu iki ana ürün grubumuzdaki ihracatımızın 400 milyon doları aşarak, son 4 sezondaki en yüksek seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.
AMBALAJLI ZEYTİNYAĞI İHRACATI ARTTI
Ambalajlı zeytinyağı ihracatının bir önceki sezonun yaklaşık iki katına ulaştığını belirten Er, "9 bin 542 tondan 18 bin 126 tona yükselerek toplam zeytinyağı ihracatı içindeki payı yüzde 25'ten yüzde 32'ye çıktı. Döviz kurlarındaki değişimlerin pozitif katkısı ile birlikte ambalajlı zeytinyağı ihracatımızdaki artışın önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz" diye konuştu. Dövizdeki artışın ihracata pozitif etkisinin olabileceğini söyleyen Er, "Son 4 yılın rekoruna ulaşıldı. Geçtiğimiz sezonlara göre dolar bazında fiyat artışı yaşadık. Rekabetçi sezon devam ediyor. Önümüzdeki sezon ürünün de fiyatının ne olacağı belli değil. Hava şartlarının uygun gitmediği ve bazı bölgelerde beklediğimiz kadar ürün alamayacağımızın duyumlarını alıyoruz. Yine de genel anlamda iyi bir sezon bekliyoruz" dedi.
Ülkeler itibariyle zeytinyağı ihracatıyla ilgili bilgi veren Er, "ABD'ye 21 bin tonun üzerinde ihracatın gerçekleştirildiği görülmektedir, ABD'nin toplam zeytinyağı ihracatımızdaki payı yüzde 38'dir. Bu ülkeyi İspanya, Suudi Arabistan, İtalya, Japonya, Fas, İran, Irak takip ediyor" dedi.
TÜRK ZEYTİNYAĞI DÜNYAYA TANITILDI
Sezonda yaptıkları çalışmalardan bahseden Er, "Geçtiğimiz aylarda New York'ta gerçekleştirilen 4. Uluslararası Zeytinyağı Konferansı'na sponsor olduk ve Türk zeytinyağı örneklerini ve sektörü tanıtıcı ürünleri dağıtma imkanı bulduk. Ayrıca, geçtiğimiz nisan ayında Japonya'da gerçekleştirilen Japan Olive Oil Prize (JOOP) Yarışması'na sponsor olduk ve Türk zeytinyağını Japon tüketicilere tekrar hatırlatmış olduk. EZZİB olarak, Dubai'de düzenlenen dünyanın sayılı gıda fuarlarından Gulfood Fuarı ile İspanya'da düzenlenen World Olive Oil Exhibition Fuarı'na katılım sağladık" dedi.
HEDEF DAHA YÜKSEK ÜRÜNLER İHRAÇ ETMEK
Dünyada zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin 4. sırada olduğunu fakat 2. sıraya gelmesi gerektiğini söyleyen Er, "Ağaç başına verimlilikte çok geriyiz. Bakım ve uygun şartlar olursa üretim artar. Üretimimiz kaliteli ve istikrarlı olmalı. Ürünler dünyayla rekabet edebilecek fiyatta olmalı" diye konuştu. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |