Amerikalı şirket TPI Composite işçileri 2 haftalık iş bırakma eylemi ardından, taleplerini kabul ettirdi. 3600 işçinin çalıştığı fabrikada örgütlü duruş karşısında işveren işten çıkardığı tüm işçileri geri aldı ve ücret artışı sağladı. Petrol-İş’te örgütlü işçiler “Birbirimize güvenmemiz, örgütlü hareket etmemiz gücümüzü ortaya çıkardı” dedi.
BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre Amerikalı şirket TPI Composite rüzgar enerjisi üreten tribünler için kanat üretimi yapıyor. Şirketin İzmir’de Menemen ve Sasalı’da fabrikaları bulunuyor. 3600 çalışanı olan işyerinde Petrol-İş Sendikası örgütlü. İşçilerin enflasyonla alım gücü eriyince sendikalarıyla birlikte ikramiye ve sosyal hakların düzeltilmesi ayrıca ücret artışı talebinde bulundu. Bunun üzerine şirket bayramdan bir gün önce 100 işçiyi işten çıkardı. Bayram tatili girmesi nedeniyle işyeri kapalıydı. Ancak işçiler eylemlerini yaptı ve her iki fabrikada işçiler kuvvetli bir birliktelik sağladı. Üretim durduruldu.
İşçiler üretimi durdurma eyleminden sonra işten çıkarılanların sayısı 200’e yükseldi. Bunun üzerine öfke de yükseldi. “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyen işçiler işten çıkarılmayı göze alarak üretimi durdurmaya devam etti. Bunun üzerine işveren teklif yükseltti. İşçiler teklifi düşük bularak kabul etmedi. Gerginlik de yükseldi. Sendika işçilerle birlikte hareket edeceklerini açıkladı. Bunun üzerine yüzde 9 zam teklifi düşük bulundu. İşveren ise geri adım attı. Yüzde 15 zam, atılan tüm işçilerin geri alınması, ihtarnamelerin iptal edilmesi ve çalışılmayan günler için ücret kesintisi yapılmaması taleplerinin tamamı işveren tarafından kabul ettirdi.
İşten çıkarılan ve şimdi işe dönecek olan bir işçi BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz işçiler olarak yalnızca hakkımız olanı ücreti istedik ve bunun için iş bıraktık. İşten çıkarılan ve çıkarılmayan işçiler olarak hep beraber 16 gün boyunca yan yana durduk. İçerideki bütün arkadaşlarımız ne kadar kararlı olduklarını gösterdi ve fabrika önce operasyonları tamamen durdurmak zorunda kaldı en sonunda da tüm taleplerimizi kabul etti. Bizim için önemli bir kazanım oldu ve yan yana durduğumuz zaman ne kadar güçlü olduğumuzu bir kez daha gördük” dedi.
‘BÜYÜK BİR ZAFER OLDU’
Petrol-İş İzmir Şube Başkan Yardımcısı Caner Yıldırım, “Biz burada hem işçiler hem de sendika olarak oldukça kararlıydık. Zorlu bir süreç geçirdik bizim için gerçekten zorlu bir 16 gün oldu ama sonucunda önemli bir kazanım elde ettik. Biz hiçbir zaman işçilerin taleplerinden geri adım atmadık. Atılan her adım, verilen her kararda Petrol-İş Şube Başkanımız Orhan Zengin işçilerin rızasını aldı. İşçiler ne diyorsa her adımda o kararı uyguladık. Başkanımız ilk başta ‘Yüzde 5 kabul edilebilir bir oran’ dedi ve hep beraber iş bırakma kararını uyguladık. Zam oranı yüzde 9’a yükseltilince işçilerden oylama talebi geldi onu da uyguladık ve oylamada direnişe devam kararı çıkınca aynı şekilde o kararı uyguladık. 4 tane ana talebimiz vardı dördünü de kabul ettirdik. Burada 16 gün çalışılmadı ve 16 gün boyunca hiçbir kesinti yapılmadı. Büyük bir zafer oldu” dedi.
İlk olarak 2012 yılında Sasalı’da kurulan fabrikada 1200 kişi çalışırken, 2016’da T2 olarak adlandırılan Menemen’deki fabrika kuruldu ve 800 kişi daha istihdam edildi. Şu anda ise iki fabrikada toplam 3 bin 600 işçi çalışıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |