POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirme' kararı!
Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirme' kararı!
Süper Lig'de 9. haftanın hakemleri açıklandı
Süper Lig'de 9. haftanın hakemleri açıklandı
Bakan Bolat'tan İsrail ile ticaret açıklaması
Bakan Bolat'tan İsrail ile ticaret açıklaması
Deprem sonrası Vali’den açıklama: Yaralılar var
Deprem sonrası Vali’den açıklama: Yaralılar var
11 Ekim 2024 Cuma - 14:23

2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi belli oldu

2024 Nobel Barış Ödülü, "dünyanın nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi.

2024 Nobel Barış Ödülü nün sahibi belli oldu

2024 Nobel Barış Ödülü'nü dünyanın "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo kazandı.

Norveç'in başkenti Oslo'daki Norveç Nobel Enstitüsünde yapılan basın toplantısında, 2024 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi açıklandı.

Burada yapılan açıklamada, "Hibakuşa" olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğu bu taban hareketinin, "nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları" için ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Nihon Hidankyo üyelerinin, atom bombaları saldırılarının ardından nükleer silah kullanımının yıkıcı insani sonuçları hakkında farkındalık yaratmak için yorulmak bilmeden çalıştığı belirtilen açıklamada, zamanla nükleer silah kullanımını ahlaki açıdan kabul edilemez olduğunu vurgulayan güçlü bir uluslararası norm geliştiği, bu normun da "nükleer tabu" olarak bilinir hale geldiği aktarıldı.

Açıklamada, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarından sağ kurtulan "Hibakuşa"nın tanıklığının bu anlamda benzersiz olduğu kaydedildi.

Bu tanıkların kendi deneyimlerine dayanan eğitim kampanyaları oluşturduğu ve nükleer silahların yayılmasına ve kullanılmasına karşı uyarılarda bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu kişilerin dünya genelinde nükleer silahlara karşı yaygın bir muhalefetin oluşmasına ve pekişmesine yardımcı oldukları vurgulandı.

Açıklamada, "Norveç Nobel Komitesi yine de cesaret verici bir gerçeği kabul etmek istemektedir: Yaklaşık 80 yıldır savaşta hiçbir nükleer silah kullanılmamıştır. Nihon Hidankyo ve Hibakuşa'nın diğer temsilcilerinin olağanüstü çabaları nükleer tabunun yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Dolayısıyla bugün nükleer silah kullanımına karşı bu tabunun baskı altında olması endişe vericidir." ifadelerine yer verildi.

Süregelen savaş ve çatışmalarda nükleer silahların kullanılmasına yönelik tehditlerin yapıldığı vurgulanan açıklamada, ödülün, nükleer silahların ne kadar yıkıcı olabileceğini hatırlatmak için dünyanın bu silahlardan arındırılmasını amaç edinmiş bu kuruluşa verildiği aktarıldı.

2023 Nobel Barış Ödülü'nü, İran'da "baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla" cezaevindeki İranlı aktivist Nergis Muhammedi almıştı.

Açıklamada, komitenin bu yılki ödülü Nihon Hidankyo'ya vererek, yaşadıkları acı dolu deneyimleri barışı korumak için kullanmayı seçen ve nükleer silahların olmadığı bir dünya için çalışanları onurlandırmayı hedeflediği bildirildi.

 

 
Torbalı Belediyesi’nden çevreci hamle
 
Lise öğrencileri kadın cinayetlerini protesto etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu
2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi açıklandı. İsveç Akademisi, 2024 ...
Yıldız futbolcu evinde ölü bulundu!
Panathinaikos forması giyen George Baldock, evinin yüzme havuzunda ölü bulundu.
ABD mahkemesinden 'Eylem Tok' kararı
İstanbul'da karıştığı ölümlü trafik kazasından sonra 17 yaşındaki oğlu ...
 
İran'a misilleme yanıtı: Ölümcül ve şaşırtıcı olacak!
İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısının ardından İsrail'in misillemesi bekleniyor. ...
TikTok'taki meydan okumada kan aktı
Kosova'da Çinli sosyal medya platformu TikTok'taki bir meydan okumaya ...
Nobel Kimya ödülü sahiplerini buldu!
2024 Nobel Kimya ödülleri sahiplerini buldu. Ödülün sahibi olan 3 bilim ...
 
Harris-Trump yarışında anketlerde son durum ne?
ABD'de yapılan güncel bir ankete göre, yüzde 49 desteğe ulaşan Demokrat ...
'Nasrallah'ın muhtemel halefi öldürüldü'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hasan Nasrallah'ın muhtemel halefi ...
İçkinin yasak olduğu ülkede sahte içki can aldı
İran'ın Mazenderan eyaletinde sahte içki tüketimi nedeniyle 21 kişi öldü.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri