Sarnıç’ta yaşayanların en büyük sorunu olan ve yıllardır süren tapu ve ecrimisil sorununun çözümü için Gaziemir Belediyesi harekete geçti. Bulgaristan başta olmak üzere balkan ülkelerinden anavatana göç eden vatandaşların yaşadığı bölgedeki sorun, 40 yılı aşkın süredir devam ediyor.
Sarnıçlıların kanayan yarası haline gelen sorunun çözümü için harekete geçen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, önce bölgede yaşayan vatandaşlarla bir araya gelerek konunun çözümü hakkında izlenecek yol haritasını anlattı. Başkan Arda, daha sonra belediyenin Plan ve Proje Müdürlüğü’nü sorunun çözümü için harekete geçirdi.
Tapu sorununun çözümü için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne bağlı Milli Emlak Müdürlüğü ile iletişime geçen Gaziemir Belediyesi, 420 taşınmazın belediyeye devrini talep etti. Yapılan görüşmeler sonucunda Milli Emlak Müdürlüğü konuyu değerlendirmek için belediyeden söz konusu taşınmazlarla ilgili evrakları talep etti.
Gaziemir Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü ekipleri Sarnıç bölgesinin Hürriyet Mahallesi’ndeki 420 taşınmazın tapu ve ecrimisil sorununun çözümü için çalışmalara başladı. 4706 sayılı kanunun 5. maddesine göre çalışmalarını sürdüren ekipler; sokak sokak gezerek binaların keşfini yapıyor, binaları fotoğraflayarak kayıt altına alıyor. Vatandaşlar adına belediye ekiplerince yürütülen çalışma kapsamında bu taşınmazlara ait geçmiş dönem su faturaları da İZSU’dan alınacak, diğer belgelerle birlikte Milli Emlak Müdürlüğü’ne gönderilecek. Gerekli evrakların teslim edilmesiyle arsaların belediyeye devredilmesi ve belediye eliyle vatandaşa dağıtılması talep edilecek. Bu çalışmalar Sarnıç’ın Fatih, Menderes ve Atatürk mahallelerinde de devam edecek.
Mağduriyeti gidereceğiz
Bu konunun çözümü için yurttaşlarla birlikte hareket edeceklerini ve tüm yasal yolları sonuna kadar kullanacaklarını belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Sorunun yazışmalar ile çözülmesini bekliyoruz. Yasal yollar ile vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderileceğine inanıyoruz. Bu arazilerin 2006 yılındaki rayiç bedellerle vatandaşlarımıza dağılmasını talep ediyoruz. Bu parseller belediyeye devredilirse, yurttaşlar ile belediye kendi arasında bu arazilerin satışını gerçekleştirecek. Yasal en alt limiti neyse o şekilde vatandaşlarımıza bu satışı yapar, sorunu çözeriz. Bu sorunu çözene kadar çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Balkanlardan göç ederek Sarnıç’a yerleşen vatandaşlar, muhtarlık aracılığıyla satın aldıkları bu araziler üzerine bina inşa etti ve yaşam kurdu. Daha sonra bu arazilerin hazine malı olduğu anlaşıldı ve bu evler için yıkım ve tahliye kararı verildi. Vatandaşların tepkisi üzerine üzerinde 420 bina bulunan arazilerin, ev sahiplerine satılmasına karar verildi. Yaşanan gelişmeler sonrası sorunun çözümü için harekete geçen dönemin Sarnıç Belediyesi, arazilerin belediyeye devredilmesini daha sonra da belediye eliyle vatandaşa dağıtılmasını istedi. 2006 yılında gerekli evrakları toplayarak Milli Emlak Müdürlüğü’nden arazilerin belediyeye devredilmesini talep etti. Ancak belediye, Milli Emlak Müdürlüğü’nden hiçbir cevap alamadı. Bu süreçte Sarnıç Belediyesi kapatıldı ve bölge Gaziemir Belediyesi’ne bağlandı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |