GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kasım ayı 6.birleşimi Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi.
Oturumda Büyükşehir Belediyesinin 2024 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçesi masaya yatırıldı.
Yaklaşık 7 saat süren oturum sonunda Büyükşehir’in yaklaşık 5 milyar 300 milyonluk borçlanma öngören, 39 milyar 800 milyonu da gelir olarak belirlenen ve 2023’e oranla yaklaşık yüzde 60’lık artışla 45 milyar 100 milyon liraya ulaşan 2024 bütçesi oy çokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti.
BÜTÇE DAĞILIMI
Bütçe ödeneğinin 15 milyar 794 milyon 614 bin lirası genel kamu hizmetleri, 14 milyar 386 milyon 539 milyon lirası ekonomik işler ve hizmetler, 4 milyar 179 milyon 437 bin lirası dinlenme, kültür ve dine hizmetleri, 3 milyar 018 milyon 379 bin lirası iskan ve toplum refahı hizmetleri 2 milyar 507 milyon 186 bin lirası sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetleri, 2 milyar 237 milyon 248 lirası kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri, 2 milyar 173 milyon 668 bin lirası çevre koruma hizmetleri, 707 milyon 346 bin lirası sağlık hizmetleri ve 95 milyon 583 bin lirası da eğitim hizmetlerine ayrıldı.
OTURUMDA KİM/NE MESAJ VERDİ?
KÖKLÜ’DEN RAKAMLARLA BÜTÇE RAPORU
Bütçe oturumunda ilk sözü Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Bülent Köklü aldı. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Köklü söze “Süreçte neredeyse yaşamadığımız şey kalmadı. Pandemi, sel ve deprem felaketlerini yaşadık. İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm bu süreçte birçok yaraya merhem olmaya çalıştı. Devletin yapması gereken şeyleri İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptı” diye başladı. Pandemiyle başlayan süreçte birçok belediyenin gelirlerinde daralma yaşandığını ifade eden CHP’li Köklü, “İzmir Büyükşehir Belediyesi her eve sağlık hizmeti verdi, gıda yardımında bulundu. Maskeyi bile en hızlı şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi dağıttı” dedi. Köklü, “Pandemi sonrası ülkede yavaş yavaş ekonomik sıkıntılar başladı, enflasyon hortlamaya başladı. Faiz düşürülürken döviz kuru tavan yaptı. Bu durum dövizden borçlu kurumlara büyük zarar verdi. Göreve başladığımızda dolar 5.93’tü, bugün 29 liralara dayandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi hal böyleyken her zamanki gibi gerçekçi, ayağa sağlam basan bütçeler yaptı ki tutma yüzdeleri hala 2023 rakamlarına bakınca da yüzde 95/100’lük seviyelerde… Büyükşehir tüm sıkıntıların üzerinden gelirken hizmetlerine de devam etti. Yanlış faiz politikaların bedeli bu ülkenin vatandaşlarının cebinden çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 17.5 milyar lira borcu var, kurdan etkilendiği rakamı çıkarınca 2.6 milyar kalıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ek bütçeler yapmak zorunda kaldı. ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi 200-250 milyon liralık bütçeyle yönetilmeye başlarken, 9-10 milyarlık bütçeyle yönetilmeye başladı. Bu ekonominin ne kadar büyüdüğünü gösteriyor’ lafları duymaya başladık. Bu bir büyüme değildir, paranın değerinin yerle yeksan olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Köklü 2024 yılı bütçesine ilişkin detaylar verdiği bölümde ise, “2024 yılı gider bütçemiz 45 milyar 100 milyon liradır. Gelir bütçemiz ise 39 milyar 800 milyon liradır. Aradaki 5 milyon 300 milyonluk fark ise finansman bütçemizden oluşmaktadır, denklik böyle sağlanmıştır” dedi. Proje ve hizmetler hakkında da detaylı bir sunum yapan Köklü sözlerini, “2024 yılı bütçemizin kentimize hayırlı olmasını dilerim” diyerek tamamladı.
CHP’Lİ AYDIN: TÜRKİYE’DEKİ EN YÜKSEK YATIRIM ORANI!
CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise bütçe konuşmasına, “İzmir Büyükşehir Belediyesi kim olduğunu, kim olduğunu, kimin izinden yürüdüğünü ve ne olduğunu biliyor. Bütçe tercihlerimiz de bu siyasi tercihlerimizin bir sonucu olarak İzmir halkının önünde. Bizler yol göstericimiz olan bilimin ve Büyük Atatürk’ün izinde yürümeye devam ediyoruz” diyerek başladı.
CHP Grup Başkanvekili Aydın şöyle devam etti: İzmir Büyükşehir bütçesinde sürdürülebilir kalkınma tercihini görüyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi günlük işlerin yanı sıra şehrin geleceğine dair yatırımları da yapmaya çalışıyor. Sadece altyapıya 5 milyar 815 milyon liralık bir ödenek ayrıldığını bu yüzden görüyorsunuz. Sürdürebilir kalkınmanın en önemli zorluğu ekonomik zorluklar. Ekonomik yönetimin kötülüğün yüzünden içine düştüğümüz kriz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bütçesini olumsuz etkiliyor. Dövizin 5 kat arttığı günlerden geçiyoruz. Büyükşehir Belediyesi bütün bunlara rağmen yatırımını artırmak için finans bulmaya çalışıyor. Bugün ulusal kredi notu AAA olarak herkesin üzerinde bir nota sahibiz. Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi borçlanma kapasitesinin sadece yüzde 23’ünü kullanıyor. Daha fazlasını kullanmak, daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Ama kredi ve finans bulmakta zorluk çekiyoruz. Yerli bankaların neredeyse hiç birisinden doğru dürüst finans elde edemiyoruz. Bu zorluğu herhangi bir insan ve herhangi bir iş insanı da yaşıyor. Araç almak için bile 200-300 bin liradan fazla kredi vermiyorlar. Tüm bu zorluklara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin yüzde 41’nin yani 18 milyar lirasının yine yatırıma ayrıldığını göreceğiz. Bu Türkiye’deki en yüksek yatırım oranıdır.
Altyapı vurgusu!
Büyükşehir Belediyesi’nin geride kalan yıl bir tercih yaparak şehrin temel sorunlarını çözmek için aksiyon aldığının altını çizen CHP’li Aydın, “Altyapı yatırımları zordur. Hayatın günlük akışı içerisinde gerçekleştirmek zordur. Ama yapmak zorundasınızdır çünkü bunu ötelerseniz Kemeraltı’nda olduğunu gibi neredeyse 100 yaşında künkler bulursunuz. Büyükşehir bu zorlukları azaltmak için Kemeraltı’nda neredeyse tüm çalışmalarını gece yaptı. Bu atan bir kalbi durdurmadan damarlarını değiştirmek gibi bir şeydi. Bu yatırımların üst yapıya yansımasını önümüzdeki günlerde daha çok göreceğiz” dedi.
Hükümete rakamlarla yatırım çıkışı!
İzmir’in ödediği verginin karşılığı yatırımı alamadığını ifade eden CHP’li Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 bütçesi 45 milyar lira. Bunun 18 milyar lirasını yatırıma ayırıyor. Merkezi idarenin 2024 bütçe kanun teklifi gelirin 8 trilyon 437 milyar, giderin 11 trilyon 89 milyar olduğu, yani yaklaşık 2.5 trilyonu finansman yoluyla karşılayacağını öngören bir bütçe. Peki genel bütçenin ne kadarı yatırıma ayrılıyor? Sadece yüzde 14.4’ü yatırıma ayrılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 41’ini ayırıyor. Peki genel bütçe İzmir’e ne kadar veriyor? 2023 yılında İzmir’e 8.5 milyarlık kamu yatırımı yapılmış. Bunun 4 milyar 800 milyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi, 600 milyon lirasını diğer belediyesini diğer belediyeler yapmış, sadece 3 milyar 100 milyon lirasını merkezi hükümet yapmış. Bu İzmir’de kamunun harcadığı her 100 liranın 56’sını belediyeler harcamış demek” ifadelerini kullandı.
Dönüşüm mesajları
CHP Grup Başkanvekili konuşmasının devamında, “Daha fazla yatırım için 2 şeye ihtiyaç var. Birincisi tercihleri doğru yönetmek, ikincisi de finansman… Buca Metrosu’nu sadece tercihle, belediye bütçesiyle yapamazsınız, finansmana ihtiyaç var. Kentsel dönüşüm konusu da böyle… 2 köprü, 1 havaalanı daha az yapsaydık da insanlarımız güvenli konutlarda otursaydı. Bütçe tercihi dediğim şey bu… Türkiye Cumhuriyeti herkese sağlam, güvenli konutlar sağlayamayacak kadar güçsüz mü? Buna hepimiz daha fazla katkı sağlamalıyız. Bunu yapabilmek için Büyükşehir Belediyesi 2 temel tercih ortaya koyuyor ve 1 yeni yöntem öneriyor. Birinci tercihi yerinde dönüşüm. İnsanları bulunduğu yerde dönüştürmek, aksi soylulaştırma olur. Sulukule’de, Fikirtepe’de yapılan olur. Büyükşehir Belediyesi insanların aynı yerde kendi komşularıyla birlikte yaşamasını istiyor ve bunu uzlaşıya dayalı olarak yapıyor. Tek tek konuşarak, ikna ederek çözmeye çalışıyor. Bazen dönüşüm ‘yavaş gidiyor’ diyorlar, doğru. Ama bunun yavaşlığına razıyız. Bugün insanların gönlünden kopan bir 100 lirayı 100 küsur yıllık Kızılay’a vermeye güvenmediği, daha yeni kurulmuş bir derneğe vermeye razı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bir güven sorunu dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde biz uzlaşı içinde ilerlerken insanlar Büyükşehir’e evinin tapusunu teslim ediyor” açıklamasını yaptı.
“4.3 milyarlık destek olmasa tam bilet 45 lira olurdu”
Ulaşım konusuna bir parantez açan CHP’li Aydın, “Büyükşehir burada da bir tercih ortaya koyuyor. ‘İnsanlar toplu ulaşım daha fazla kullanmalıdır ve bu daha fazla rayla sistemle olmalıdır’ diyor. Hem çevresel etki, hem konfor ve hem de hız bakımından raylı sistemlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz. İzmir’de ilk kez 3 raylı sistem projesi aynı anda yürüyor. Bitmek üzere olan Çiğli Tramvayı, Narlıdere Metrosu ile tarihi bir yatırım olan Buca Metrosu aynı anda yürüyor. Buna rağmen yeterli bulmuyoruz. Bunun için 2024 bütçesinde de bu hedefe yönelik önemli kaynaklar ayrıldığını görüyoruz” dedi. “Gerek su gerekse de ulaşım tümüyle ücretsiz olmalıdır ve bu varmak istediğimiz noktadır. Çünkü CHP sosyal demokrasiye inanmış bir partidir ve temel ülküsü bu yöndedir. Ama bunun olabilmesi için pek çok parametre gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi geride kalan 5 yılda bu hedefe ulaşmasa da yaklaşacak bir tercih yönetiyor. 2018 yılında Büyükşehir bütçesinin yüzde 11’i ulaşımı desteklemek için harcanıyordu. Bugün bu yüzde 17… 4 milyar 300 milyon. Yani Büyükşehir ulaşım ücretlerini düşük tutabilmenin maliyetini karşılamak için 4 milyar 300 milyon lira ödüyor. Bugün İzmir’de okutulan kartların sadece 35’i tam bilet basıyor. Bizi memnun eden sayı şu, günlük binişin yüzde 38’i öğrenci ve İzmir’de öğrenci bileti sadece 5 lira… Eğer Büyükşehir ulaşım için harcadığı tüm parayı bilet gelirinden sağlayacak olsaydı, yani hiç para aktarmasaydı tam biletin 45 lira olması gerekiyordu. Bu 4 milyar 300 milyon liralık ulaşım desteği Büyükşehir’in yaptığı tüm sosyal yardımların 2-3 katı…” dedi.
“Bu zenginleşme mi?”
Maliyet artışlarına da vurgu yapan Aydın, “Motorin 1 Nisan 2019’dan bu yana yüzde 503 artmış. Elektriğin fiyatı da yüzde 543 artmış. Tam bilet yüzde 333 artmış, öğrenci bileti sadece yüzde 177 artmış. ‘Bütçemiz de o kadar arttı’ diyorlar… Elinizde bulunan 200 liralık banknotları hiç cebinizde görüyor muydunuz? Şimdi biz zenginleştik mi? Türkiye’de bu kötü yönetilen ekonomi yüzünden 1 sıfır gitmiştir. 5 yıl önceki asgari ücretle aldıklarınızla bugünkü asgari ücretle aldıklarınız ortadadır. Bir körüklü otobüs 400 litre motorin alıyor. 1 Nisan 2019 tarihinde 400 litre motorin 2 bin 518 liraymış, bugün 2 bin 518 liraya sadece 66 litre alabiliyor ve bir deposu 15 bin 206 liraya doluyor. Şimdi zenginleştik mi?” diye konuştu.
“UKOME uygulamasıyla 1215’ten geriye gittik”
Aydın şöyle devam etti: Bütçeler halkı bütçesidir. Bütçe hakkı 1215 yılı Magna Carta’dan beri halka aittir. Ve halk bu bütçe hakkını meclisleri eliyle kullanır. Çok basit bir anlatımla da gelir ve gider tablosudur. Eğer gelirleriniz belirlenmesini halkın meclisine değil atanmışların eline verirseniz bu bütçe hakkının gaspı olur. Bugün UKOME eliyle yapılan şey budur. Çünkü ESHOT’un tarife belirleme yetkisi bu meclisin görevidir, bir yönetmelik değişikliğiyle önce bunu UKOME’ye aldılar sonra orada atanmışları çoğunluğa ulaşacak şekilde genişlettiler. O yüzden 1215’ten geriye gittik bu uygulamayla…
Kalem kalem yatırım mesajları
CHP Grup Başkanvekili, “Bu 5 yıllık dönemde bu şehrin uluslararası arenada da daha fazla göründüğünü gördük. Bunu yaparken İzmir Büyükşehir Belediyesi tarımı ve turizmi her zaman destekledi. 2024 yılında Süt Kuzusu projesine 302 milyon lira ayıracağız. Hem üretici desteklenecek, hem de çocuklar beslenecek. ‘Her fabrika bir kaledir’ mottosunun izlerini Bayındır Süt Fabrikası’nda Şaşal Fabrikası’nda görüyorsunuz” açıklamasını da yaptı. Aydın, “Ülkenin en temel sorununu azaltabilmek için Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal yardıma ayırdığı paralar ancak pansuman olabilecek paralar… Yoksulluğu kökten çözmek için topyekün mücadele etmeliyiz. Sadece 863 milyon lira ayırabiliyor Büyükşehir Belediyesi, 8 milyar 600 milyon ayırsa ne olacak? Üniversite öğrenciler barınma ve beslenme sorunu yaşıyor. Türkiye Cumhuriyeti her gence güvenli bir yatak ve 3 öğün yemek vermekten aciz mi? İşte bu bir bütçe tercihi… Yurt bulamadığı için memleketine dönen öğrenciler var, tabildotu 2 kişi paylaşan öğrenciler var. Büyükşehir bunca soruna rağmen 2024 bütçesinde gençlik merkezleri ve öğrenci yurtları için 400 milyon lira ayırıyor. Büyükşehir Belediyesi 2024 yılında katı atık yönetimi için 1 milyar 600 milyon lira para ayırdı. Türkiye giderek sanattan uzaklaşan bir hale geldi. Büyükşehir 2024 yılında 300 milyon liralık bütçeyle kültür sanat faaliyetlerini desteklemeyi sürdürecek” diye devam etti.
“Atatürk’ün yolunda yürümeye devam edeceğiz”
Aydın sözlerini şöyle tamamladı: 2023 yılı hepimiz için zordu, 2024 yılı daha zor olacak. Önünüzdeki bütçede de bu ittihattı görüyorsunuz. Yapılmak istenen her şeyin yapılamadığı bir bütçe görüyorsunuz. Çünkü 2024’te kamu harcamalarının daha çok kısıtlandığı, ücretlerin daha çok baskılandığı, sebebi oldukları ekonomik krizi ücretlilerin sırtından çıkaracakları bir dönem yaşayacağız. Önümüzde de seçim olduğu için seçim ekonomisinin uygulandığı ve bunun faturasının da daha sonra daha ağır şekilde önümüze konacağı bir dönem yaşayacağız. Ama şuna güveniyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi kurumsal kapasitesiyle Türkiye’nin en kıymetli kurumlarından bir tanesi… Liyakatın çökertildiği bir dönemde Büyükşehir bürokrasisi hala kapasitesini en üst seviyede tutabiliyor. Bütün bu 5 yıl için tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Büyük emek ortaya koydular. Mustafa Kemal Atatürk’ün bize açtığı yolda gösterdiği hedefe hiç durmadan yürümeye devam edeceğiz.
HIZAL’DAN ‘MASAL’ GÖNDERMESİYLE ELEŞTİRİ SELİ!
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal da oturumda bir bütçe konuşması gerçekleştirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, “Bu bütçe bu meclisin oylayacağı son bütçe. Tunç Soyer ve ekibinin hazırladığı son bütçe hatta İzmir’de önümüzdeki dönemde CHP’li bir belediye başkanının hazırladığı son bütçe olacak. Diğer bütçelerden böyle bir temel farkı var. Sizin hazırladığınız bir bütçe ama 2024 yılında biz uygulayacağız” diyerek başladı. AK Partili Hızal sözlerine şöyle devam etti: Mesele bütçeyi konuşmak değil de bugüne kadar kullanılan bütçelerle nelerin yapıldığını konuşmak… Bundan 4.5 yıl önce İzmir’de bir masal dinletisi başlamış. ‘Cemreler’ denilen toplantılarda başlamış bu dinleti. Tunç Soyer İzmirlilere yüzlerce söz vermiş, yüzlerce vaatte bulunmuş. Eleştiriler gelince önce ‘Elimizde sihirli değnek yok’ denmiş, sonra ‘Biz aslında yapmak istiyoruz, birileri bizi engelliyor, engelleniyoruz’ denmiş. Sonra bunların bir karşılığı olmayınca denmiş ki, ‘Biz yatırım yaptık ama siz görmüyorsunuz, çünkü yerin altına yaptık bu yatırımı’ denmiş. Anketler, kamuoyu yoklamaları başlayınca da boyut başka bir noktaya gelmiş ve ‘İzmirliler zaten hizmete oy vermez’ demiş Tunç Soyer. Bir Atatürk ve Cumhuriyet istismarlığı üzerinden İzmirlilerin hizmet beklemediğini iddia etmiş. Ve masal bu şekilde devam ediyor” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili bütçe konuşmasında ayrıca, “Bugüne kadar Tunç Soyer’in görev süresince 65 milyar lira kaynak verilmiş. Bu parayı İzmirliler Tunç Soyer’e sadece günlük belediyecilik faaliyetlerini yürütün diye vermedi, CHP’nin kongrelerinde ve kurultaylarında siyasi ikbal için kullanın diye hiç vermedi! Bol bol panel yapın, proje yarışması yapın, heykel yapın ve sonra da sayın diye de hiç vermedi. Yandaş kooperatiflerine kaynak aktarın diye de vermedi. İzmirliler bu 65 milyarı CHP’nin arka bahçesi yaptığınız şirketleri iflasa sürükleyin sonra da para aktarın diye hiç vermedi. İzmirliler bu bütçeyi Tunç Soyer’e 25 yıldır yapmadığınız yolları yapın diye, trafiği çözün diye verdi, arsalarını aldığınız vatandaşın evlerini zamanında ve doğru şekilde yapın diye, altyapıya yatırım yapın diye verdi, 24 saat açık kütüphaneler, gençlik merkezleri yapın diye, arka mahallelere daha çok hizmet gelsin diye verdi” diye konuştu. AK Partili Hızal sözlerine şöyle devam etti: Herhangi bir vatandaşa sorsanız ‘İzmir’de sorun ne?’ diye vereceği ilk cevap trafiktir. Ciddi bir trafik problemi yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu 4.5 yıllık sürede vermiş olduğu hiçbir sözü yerine getirmedi. Mesela ’13 adet karayolu alt ve üst geçit yapacağız’ demişsiniz, ’12 milyon 100 bin ton asfalt dökeceğiz’ demişsiniz. ‘145 bin metre bisiklet yolu yapacağız’ demişsiniz, yapımı tamamlanacak otopark sayısını 6 olarak belirlemişsiniz. Girdi fiyatları, maliyetler artmıştır, sapma olabilir. Ama sizin sapmalarınız neredeyse yüzde 90! 3 tane alt ve üst geçit yapılmış. Bunlar da zaten bir önceki dönem başlamış. ‘3 noktayı yerin altına alacağız’ dediniz, şimdi ‘Maliyetler arttığı için yapamıyoruz’ diyorsunuz. Aliağa, Menemen örnekleri ortada, onlara da maliyetler artıyor ama iş yapmak isteyince yapılıyor. Mürsel Paşa Bulvarı’nı Gıda Çarşısı’na bağlayan alt geçit projesi ne oldu? ‘Rekor asfalt yılları’ dediniz. 2021-2022 yılları verilerini aldım, 2.2 milyon ton. İzmirlilere 10 milyon ton asfalt borcunuz var. 145 bin metre bisiklet yolu yapacaktınız, yarısından azını yaptınız. 6 kapalı otopark vaadiniz var, toplam 2 tane yapılmış. Peki topladığınız otopark ücretleri nerede? ‘Ana transfer merkezi yapacağız’ dediler ama İzmir’de bir otogar sorunu var. Şu söyleniyor: Otogar-Halkapınar Metro inşaatını bakanlık neden yapmıyor? Önce sizi otogarı nerede, ne şekilde yapacağınıza karar verin ve yapın sonra bakanlık metroyu yapmıyorsa hep birlikte Ankara’ya gidelim. ‘3 raylı sistem projesinin aynı anda ilerliyor’ diyorlar. Bu bir başarı hikayesi değil, başarısızlık hikayesi. Çünkü Narlıdere Metro inşaatının başladığından bu yana neredeyse 6 yıl geçti, 2021, 2022’de söz verdiniz bitiremediniz, 2023 yılında test sürüşü yaptınız hale bitiremediniz. Çünkü belediyeyi finansman olarak krize soktuğunuz için firmaya ödemeleri yapamadınız.
Kemeraltı konusuna da bir parantez açan Hızal, “2020 yılında yüzde 40, 2021 yılında yüzde 30’u geri kalanı da 2022 yılında yapılacaktı. Sapma olabilir. 2020’de yüzde 9, 2021’de yüzde 5, 2022’de yüzde 5… Kemeraltı esnafına, alışverişe giden İzmirlilere yüzde 81 borcunuz var. Kemeraltı’nda çöp, çamur, çukur var. Klasik bir CHP belediyeciliği” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili açıklamalarına, “Demek ki altyapıda da sorun var. Bunu ben söylemiyorum sadece çiçeği burnundaki Genel Başkanınız da söylüyor. Yağmurlardan sonra ‘Sel, taşkın olmadı’ diyerek İstanbul’u örnek gösterirken İzmir’i örnek gösteremedi. Çünkü yağan yağmurda İzmir’in her tarafını su bastı. ‘Yerin altına yatırım yaptık’ söylemi de bir masaldan ibaret” diyerek devam etti.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm meselesinde bir bataklığa saplandı” diyen Hızal, “Her geçen gün çok daha derinlere iniyorsunuz. Tunç Soyer Kahramanmaraş depreminden sonra ‘Yatırım bütçemizin yüzde 10’unu depreme ve kentsel dönüşüme harcayacağız’ dedi. Beni çok heyecanlandıran bir sözdü ve merakla bu bütçe tasarısını bekledim. Deprem Daire Başkanlığına 1 milyar 150 bütçe ayrıldığını gördüm, teşekkür etmeyi düşündüm. Sonra biraz inceleyeyim dedim, şunu gördüm. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığının kapatıldığı gün bir oyun yaptınız. Emlak İstimlak Daire Başkanlığından aldınız gittiniz Deprem Daire Başkanlığına verdiniz. Sırf bu sözü yerine getirebilmek adına verdiniz. Bir balon bütçe yapmak için verdiniz. Kamulaştırma bütçesi 650 milyon, düşünce 550 milyon kalıyor. Mezarlık yapım işi bile var o bütçede. Bunları da düşünce 300 milyon kalıyor. İzmirlileri kandırmayın! Neden bataklığa sürüklendiğinizi söyleyeyim. Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 3 milyarlık işi İZBETON’a veriyor, onlar da sanki babalarının malıymış gibi birilerine teslim ediyor. Kentsel dönüşüm kumdan kale yapma işine benzemez. Ondan sonra 150 milyonluk İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘demir hırsızı’ damgası vurdurtur, bir daireyi de kapatmak zorunda kalırsınız. Sayıştay bunu görüyor ve İZBETON’a diyor ki: Sen bu işi kafana göre nasıl birine verebiliyorsun? İhalesiz bu işi nasıl veriyorsun, babanın malı mı? Babanın malını mı veriyorsun? 4.5 yılda sadece 90 İzmirlinin dairesini teslim ettiniz. Yılda 14 adet yapar! Şuan itibariyle inşaatların seviyesi yüzde 95 olmalıydı. Sayıştay raporunda Buca Metrosu İhalesi tespiti de var. Denetimin sonunda diyor ki, ‘İlgililer hakkında adli ve idari işlemler başlatın’ diyor. Sayıştay ‘Şirketleriniz batıyor’ diyor. Bu şirketlere verdiğiniz paralar yaklaşık 4 milyar. Bununla bir Çiğli Tramvayı yapılır.
Hızal sözlerini şöyle tamamladı: Eleştirilerim sadece Tunç Soyer’e değil. İzmir’i 25 yıldır yöneten belediyecilik anlayışına. Çünkü CHP belediyeciliği demek çöp demek, çamur demek, çukur demek. Çukuru Kemeraltı’nda, çamuru Çiğli’de, çöpü Harmandalı’daki kaçak döküm sahasında görebilirsiniz. Bu üçleme sizin 25 yıllık belediyecilik anlayışınızın bir tezahürü. ‘Söz verdik, yaptık’ kitapçığını neden yapıyorsunuz? Çünkü aday olma noktasında kaygılarınız var. İzmirliler eleştiriyor, biz eleştiriyoruz, kendi partileriniz eleştiriyor, sizin Genel Başkanınız eleştiriyor. İzmir’in başkan adayını anketlerle belirleyecek.
‘ŞAKRAN’ ÇIKIŞI: SİZİN KARNENİZ BURADA!
MHP Aliağa Meclis Üyesi Hakan Şimşek ise bütçe konuşmasında Büyükşehir yönetimine kentsel dönüşüm, altyapı ve üst yapı çalışmaları üzerinden eleştirirken, ilçede yapılan bir anketi gündeme getirdi. MHP’li Şimşek, “3 bin 194 haneyle bire bir geniş kapsamlı bir anket yaptırdık. Büyükşehir’i ilgilendiren bir tarafı var, söylemeden edemeyeceğim. Şakran’a soruldu. ‘En büyük problemi nedir?’ diye. Yüzde 88 altyapı ve kanalizasyon. Sizin karneniz burada! Üzülerek ifade ediyorum, 2024 yılı bütçesine elinizden gelenin bundan fazlası olduğuna inandığımız için olumsuz oy kullanacağız” diye konuştu.
İYİ PARTİ’DEN BÜTÇEYE ONAY
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç bütçe konuşmasında, “İdare muhalefetin belirttiği eleştiriler konusundan elinden geleni yapacaktır. Pandemide meclisimiz bile 3 ay kapalı kaldı. İzmir’de büyük bir deprem, sel ve taşkınlar yaşadık. 11 ilimizi etkileyen çok bir deprem yaşadık. Tüm bu mücbir sebeplerde belediyemiz önceliklerini bu doğrultuda seferber sıkıntıların giderilmesi yönünde önemli gayretler göstermiştir. Bu olumsuz şartlarda bir miktar gecikmeler de olabilir. Sonuç olarak 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik plan doğrultusunda projelerini iyi niyetle sürdürmüş ve sürdürmeye devam edecektir. Grubumuzun oyu olumlu olacaktır” dedi.
KAZANOĞLU’NDAN SAMİMİYET VURGUSU, ‘ANKET’ ÇIKIŞINA YANIT
Oturumda meclis üyeleri de ayrıca söz aldı. CHP Buca Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, AK Partili Hızal’ın ‘Bu bütçeyi biz kullanacağız ama hayır diyeceğiz’ çıkışına yanıt vererek, “Kazanmaya iddian varsa burada bir tezat var. Samimiyet yok. Ben İstanbul’da da görev yaptım. Kadir Topbaş belediye başkanımızdı. Başkan gruba geldi, ‘Bu 5 yıl çok kısa geçecek, sakın birbirinizi kırmayın’ dedin. Ben orada Kadir Topbaş’ı orada sadece bir kez gördüm. Tunç Başkan geliyor, meclisi yönetiyor. Bu bir samimiyet ve özgüvendir. Samimiyetin olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Bürokrat arkadaşlarımızın emeği benim için çok değerli. Bir de anket yayınlıyorsunuz. Benim buradan anladığım şu, Tunç Soyer’in belediye başkan adayı olduğu bir seçimde AK Parti kaybedeceğini biliyor. Nasıl bunu adaylaştıramayız altyapısı hazırlıyorsanız burada bir hata var” diye konuştu.
“2019’DAN BU YANA BENCE BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI”
AK Parti Buca Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil ise yaptığı konuşmada, “Büyükşehir’in 2019’dan bu yana upuzun iş listeleri olduğunu görebiliriz. Kaldı ki bugüne kadar 65 milyar liranın harcanması elbette ki bir şeylerin yapıldığını gösteriyor. Bunların bugün kentlilerin birçok sorunun çözmüş olduğunu umuyorduk. Ama ben sormak istiyorum 2019 yılından bu yana hangimizin hayatında yerel yönetim eliyle nasıl bir değişiklik yaşandı? ‘Büyükşehir şunu yaptı da ulaşımda çok rahatladık, altyapıda çok rahatlık’ diyebileceğimiz bir nokta oldu mu? Bence olmadı” ifadelerini kullandı.
“BU RAKAMLARA ÇOCUKLARI BİLE İNANDIRAMAZ”
Konuşmasında AK Partili Hızal’a yanıt veren CHP Karşıyaka Meclis Üyesi Saadet Çağlın, “İzmir halkına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer için yüzde 2 çok memnun, yüzde 15 memnuniyeti açıklayınca 1 saattir söylediği her şeyi anlamsız kıldı. İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde bu rakamların hiç kimseyi inandıramayacağı açık... Çocukları bile inandıramaz bu rakamlara…” açıklamasını yaptı.
“İZMİR’DE SANKİ ŞEHİRCİLİĞİ UNUTTUK”
Büyükşehir’in planlama üzerinden eleştiren AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “2019’dan bu yana bugüne kadar uygulamaya geçen bir tane planımız yok. Sayın Başkan siz 2019’da diyorsunuz ki, ‘İzmir yenilenecek’… Bunların hiç birisini yapamadık. 8 bin yıllık tarihe sahip olan bu güzide kentin aynı değerde bir şehircilik politikasına sahip olmadığını yıllardır görmekteyiz. Bu kentin hala yüzde 60’ı gecekondu. 1985 yılında yapılmış öngörüsüz planlama anlayışında sıkışıp kaldık. Elbette doğamızı koruyacağız ancak şehircilik kentlinin yüksek standartta insanca yaşamasını da sağlamaktır. Biz İzmir’de sanki şehirciliği unuttuk” dedi.
“ANKET AÇIKLAYAN YAPANI, ZAMANI VE ÖRNEKLEMİ DE AÇIKLAMALI”
Bu konuşmanın ardından Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu’dan anket açıklaması geldi. AK Partili Hızal tarafından gündeme getirilen ankete konusunda açıklama yapan Başkanvekili Özuslu, “Anketler kamuoyunda yayınlanır. Burada bir beis yok. İzmir Büyükşehir Meclisi’nde de yayınlanabilir, bunda da bir beis yok. Ama meclisimiz halka açıktır eğer bir arkadaşımız bir anketten söz edecekse bunun kimin yaptığını, zamanını ve örneklem sayısını açıklama zorundadır” mesajını verdi.
HIZAL’A SESLENDİ: SEN DE İSTİFA EDECEK MİSİN?
Oturumda söz alan CHP Konak Meclis Üyesi Şamil Sinan An’dan dikkat çeken bir çıkış geldi. CHP’li Şamil Sinan An, “Bu bütçeyi biz uygulayacağız’ diyor. Demek ki uygulanacak ve kaliteli bir bütçe bu. Kendileri de onaylıyor bunu. Ben önümüzdeki yerel seçimleri İzmir’de CHP’nin kazanacağına inanıyorum. Eğer kazanamazsa CHP’den istifa edeceğim. Şimdi AK Partili Özgür Hızal’a soruyorum. Siz AK Parti kazanamazsa istifa edecek misiniz?” diye konuştu.
İZBETON SALVOSU!
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise Büyükşehir Belediyesi’ni, “Paranın satın alma gücü noktasında baktığınızda 5 yıla yakın bir sürede 200 milyar TL’ye yakın bir kaynak kullanıp daha hala Mavişehir’deki Opera Binası’nı bitiremiyorsanız sanattan kültürden bahsederken aynaya bakmanız lazım. Kentsel dönüşüm konusunda için acıyor. Son 3 aydır hep İZBETON rezaletini konuştuk. Her seferinde belgelerle ortaya koyduk. Sayın Aydın hep benim yanlış yorumladığımı söyledi. Haydi ben yanlış yorumluyorum, Sayıştay da mı bilmiyor? Sayıştay’ın İZBETON raporunu okuyun. İşçinin çalışma sürelerini geçtiği yazıyor, işçinin izin hakları ihlalini yazıyor, doğrudan alımlarla işin 3’e katlandığı yazıyor. 2024’te Sayın Başkan’ın açacağım dediği okulun daha hala temeli yok. Ben burada bunu dile getirdiğimde ‘Okul yüzde 48 seviyesinde’ denildi. Bu bilgiyi veren Sayın Genel Müdür. Sayın Genel Müdür yetkisini aşarak belediyenin 150 yıllık tarihine güvenerek arsalarını teslim eden insanların kooperatiflerine devir yaptığını Sayıştay raporunda var mı? Var. Sayıştay raporuna yazılanlar bizim söylediklerimizden farklı mı? Genel kurul yetkisiyle artırılması gereken huzur hakkı kararı bile yönetim kuruluyla alınmış. Bu genel müdür orada durmaya devam ettiği sürece ben belediyenin performansında da Sayın Başkanın performansında da ortadaki tabloda da bir dürüstlük bulamam” sözleriyle eleştirdi.
2019 ÇIKIŞINA 2006 KONTRASI!
CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur ise bütçe konuşmasında şunları kaydetti: Bütçemizi tartışmıyorsunuz. Olayı 5 yıldır yaptığınız gibi faaliyet raporuna dönüştürüyorsunuz. Tutturduğunuz konular var, aynı telden çalıyorsunuz. İktidarın keyfi, lüks ve rant amaçlı kamu harcama politikası sonunda faturayı biz halk ödüyoruz. Burçin Hanım sordu, ‘2019’dan beri ne değişti?’ diye… Bunun karşılığında da benim aklıma şöyle bir şey geldi. Peki benim 2006 yılından beri hayatımda neler değişti? Her geçen gün düşünce hakkım kısıtlandı, her geçen gün alım gücüm azalıyor, her geçen gün yargı bağımsızlığına inancım azalıyor, her geçen gün geleceğe dair kaygılarım çoğalıyor ve her geçen gün gençleri bu ülkeye bağlayacak değerler yok oluyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |