POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
14 Ağustos 2024 Çarşamba - 11:39

Açık öğretime geçiş şartları değişti!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçiş ile ilgili maddesinde değişikliğe gidildi. Yapılan bu değişiklik eğitimcilerin tepkisini çekti.

Açık öğretime geçiş şartları değişti!

Örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine geçiş ile ilgili maddesinde değişikliğe gidildi. MEB Bakanı Yusuf Tekin’in geçen yıl dile getirdiği “Yönetmelik değişikliklerimizle okula devamı önemsediğimizi, öğrencilerimizin açık lise başta olmak üzere örgün eğitim dışı kurumlara geçişinin uygun olmadığını söylüyoruz” ifadelerinin üzerine yapılan bu değişiklik eğitimcilerin tepkisini çekti.

Cumhuriyetten Taylan Gülkanat'ın haberine göre, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Açıköğretim gibi kurumlar tamamlayıcı eğitimdir, esas eğitim değildir, olamaz. Devlet, örgün eğitim çağında olan çocukların okulda olmasını sağlamalıdır. Örgün eğitimden devlet eliyle koparılma devam ediyor” derken Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Açıköğretim liselerine geçişlerin artırılması yemekten ve öğretmenden tasarruf etme yaklaşımının bir uzantısıdır” ifadelerini kullandı.

"Ders çıkarılmıyor"

Eğitimci Maksut Balmuk, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun (İDDK) yürütmeyi durdurma kararı verdiği 14 Eylül 2023 tarihinde Yusuf Tekin imzalı Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişler imzalı genelgeyi anımsatarak “Yargı kararlarını ve hukuku arkadan dolanmakta mahir olan MEB dün Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile iptal edilen genelgedeki maddeleri bu kez yönetmeliğe koymuştur” diyerek şu açıklamayı yaptı:

"Böylece 2023-2024 eğitim öğretim yılını tarikat ve cemaatler lehine genelge ile tamamlayan MEB yargı kararlarının hızlı çıkmamasını da fırsata çevirircesine 2024-2025 eğitim öğretim yılını da yönetmelik ile tamamlamaya çalışacaktır. Çocuklarımızın yeri cemaat tarikat yurtları değil MEB’in okullarıdır. Anayasa çocukları koruma görevini devlete verirken eğitim öğretim sürecini de MEB’e vermiştir. MEB, asli görevini hiç kimseyle hele hele tarikat ve cemaat yapılanmalarıyla paylaşamaz. Onlardan paydaş olmaz ancak ve ancak bölen olur."

"Bu örgün öğretimin 8 yıla inmesi demek"

Değişiklikteki “Ortaokul mezunu olup tercih yapmadığı için herhangi bir örgün ortaöğretim kurumuna yerleşmemiş olanlar” ifadesine ilişkin konuşan eğitimci Nurcan Korkmaz ise “Bu, isteyen herkes tercih yapmayıp açık liseye devam edebilir anlamına gelir. Bu da zorunlu 12 yıllık eğitimin 8 yıla inmesi demektir. Bu değişikliği özellikle kız çocuklarının ve yoksul ailelerin çocuklarının örgün eğitimden koparılması olarak görmek mümkün. Bu da çocuk gelinlerin ve çocuk işçilerin sayısının artması, kadınların eğitim yoluyla katılabildikleri toplumsal yaşamın dışına itilmesi demek” değerlendirmelerinde bulundu. (T24)

 

 
Duman, gençlerle Ata'nın ayak izlerini takip edecek!
 
Karşıyaka'da kadro şekilleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahibi bakamadı, Emniyet'in gururu oldu!
İzmir'de sahibinin yaşlılığa bağlı nedenlerle bakımını yapamadığından ...
14 Ağustos Çarşamba günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 14 Ağustos Çarşamba günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ve saatleri açıkladı.
Bir otobüs kazası daha: 22 yaralı!
Malatya'nın Akçadağ ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 3'ü ağır 22 kişi yaralandı.
 
İzmir'de 'torbacı' baskını!
İzmir dahil 59 ilde uyuşturucu imalatı ve satışına yönelik gerçekleştirilen ...
Filistin lideri Mahmud Abbas Türkiye'ye geliyor
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, bugün Türkiye'ye geliyor. Cumhurbaşkanı ...
Bir vahşet daha: Sokaktaki köpeğe kurşun!
Muğla'nın Milas ilçesinde, boynundan tabancayla vurulan sokak köpeği, ...
 
Korkunç kaza: Otomobil ortadan ikiye ayrıldı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı.
İzmir'de orman yangını: Alevler geceyi aydınlattı!
İzmir'de Urla ilçesinden sonra Karşıyaka ilçesinde de orman yangını çıktı. ...
Denizde feci ölüm: Kafası betona çarptı
Foça ilçesinde denize atlarken kafası betona çarpan kişi hayatını kaybetti.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri