Türkiye'de rüzgar turizmi denince ilk akla gelen yerlerden Alaçatı'da yelken sörfünün yanı sıra uçurtma sörfü de giderek popülerliğini artırıyor.
Uçurtma ve sörf tahtası yardımıyla yapılan su sporunda rüzgarın yönünü ve şiddetini hesaplayan sporcular, bellerine bağladıkları uçurtmayı havalandırıyor. Zaman zaman denizden metrelerce yükselen sporcular, yaptıkları hareketlerle izleyenlere unutulmaz bir gösteri sunuyor.
Denizin sığ ve rüzgar alan yerlerinde yapılan bu sporda kullanılan uçurtmalar da gökyüzünde renk cümbüşüne sahne oluyor.
Sadece Türkiye'nin değil dünyanın birçok noktasından gelen uçurtma sörfçülerinin sundukları şov izleyenlerin de büyük beğenisini topluyor.
Her yaştan spor tutkununun ilgilendiği uçurtma sörfünde eğitimler ise yaklaşık bir ay sürüyor.
- Rüzgar aşıklarının buluşma noktası
Aynı zamanda milli sporcu olan kiteboard eğitmeni Kerem Balık, AA muhabirine, 2007'den bu yana kiteboard ile ilgilendiğini söyledi.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü bitirmesine rağmen hayallerinin peşinden koştuğunu aktaran Balık, bu sporun kendisine huzur verdiğini dile getirdi.
Balık, kiteboarda ilginin son dönemde daha da arttığını ifade ederek, "Bu sporun tehlikeli olduğunu düşünüyorlardı. Malzeme ve teknolojinin gelişmesiyle, doğru eğitimle beraber bunun tehlikeli değil riskli bir spor olduğunu anlamaya başladılar. İlgi her yıl çığ gibi artıyor." diye konuştu.
Türkiye'nin uçurtma sörfü için çok uygun bir ülke olduğunun altını çizen Balık, özellikle Ege kıyılarında denizden esen meltemin kiteboard yapmayı kolaylaştırdığını vurguladı.
- Kilosu 40'tan aşağı olanlar için uygun değil
Çeşme'ye daha çok yerli turistin geldiğini anlatan Balık, "Böyle olmasına rağmen farklı ülkelerden rüzgar aşığı birçok kişiyi de ağırlıyoruz." dedi. Kerem Balık, adrenalin yüklü bu sporda güvenlik önlemlerine dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Bu iş araba kullanmak, motor kullanmak gibi eğitim alınması gereken bir iş. Başlangıç eğitimleri bir hafta içinde bitirilebiliyor. Bu bir insanı kiteboardcu yapmıyor. Kendi başına kayabilmesi için biraz kilometre yapması gerekiyor. Bir insanın kiteboardcu olması için bir ay yeterli. Sağlık sorunu olmayan 7'den 70'e herkes yapabilir. Sadece kilosu 40'tan az olanlar için uygun değil. Eğitim almadan yapılmaması gereken adrenalin dolu bu spor için kurslar ise bin liradan başlıyor."
Kerem Balık, uçurtma sörfünde yapılan hareketlerin daha çok serbest stil hareketler olduğunu belirten, "Bu hareketler minik hareketlerin kombinasyonu şeklinde. En basit hareketten başlayarak hareketleri üst üste koyuyoruz. Zorluk da burada artıyor. Dolasıyla danstaki adımlara da benziyor. 6'lı, 7'li kombinasyonlar söz konusu. Ne kadar hareket ekleyip karmaşıklaştırırsanız o hareket o kadar zor ve keyif verici oluyor." ifadelerini kullandı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |