POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çekiçle saldırmıştı: Müdür hakkında karar!
Çekiçle saldırmıştı: Müdür hakkında karar!
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı!
116 suçtan aranıyordu: Adliye otoparkında yakalandı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Barış Boyun çetesi ‘taşeron' çıktı!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
Benzine bir büyük zam daha geliyor!
3 Ekim 2023 Salı - 08:23

Aliyev ile Paşinyan'ın görüşme tarihi belli oldu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 5 Ekim'de 3. Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının yapılacağı İspanya'nın Granada kentinde görüşmesinin planlandığı bildirildi.

Aliyev ile Paşinyan ın görüşme tarihi belli oldu

Azerbaycan ordusunun, 19 Eylül'de Karabağ'da anayasal düzeni tesis etmek amacıyla başlattığı ve başarıya ulaştığı antiterör operasyonu sonrası dikkatler Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın yapacakları ikili görüşmeye çevrilmişti. 

İki liderin 5 Ekim'de 3. Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının yapılacağı İspanya'nın Granada kentinde görüşmesinin planlandığı bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yapan İspanya'nın ev sahipliğinde Granada'da düzenlenecek 3. AST toplantısının ana gündem maddelerinden birini Azerbaycan ve Ermenistan oluşturacak.

İspanya Başbakanlık ve AB Dönem Başkanlığı Koordinasyon Ofisi kaynaklarından alınan bilgilerde, Aliyev ve Paşinyan'ın yapacağı görüşmeye AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'ın katılmasının öngörüldüğü bildirildi.

Aynı kaynaklar, AB'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümünde "arabulucu olmak istemediğini, sadece kalıcı, adil, ulusal egemenlikleri koruyan ve uluslararası hukuka uygun bir barışı teşvik etmek istediğini" savundu.

Diğer yandan, ilki 6 Ekim 2022'de Çekya'nın başkenti Prag'da, ikincisi 1 Haziran'da Moldova'da düzenlenen AST toplantısını, AB dönem başkanlığı içinde yapmak isteyen İspanya, tarih olarak, 6 Ekim'de Granada'da yapacağı AB Konseyi Gayri Resmi Toplantısı'ndan bir gün öncesini seçti.

50 ülkenin devlet veya hükümet başkanları düzeyinde katılması öngörülen AST'de kısa bir açılış konuşmasının ardından, "dijitalleşme, enerji-ekolojik geçiş ve çok taraflılık-Avrupa'nın siyasi geleceği" başlıklarında üç yuvarlak masa toplantısı olacağı ve liderler arasında çok sayıda ikili görüşmenin yapılacağı kaydedildi.

İSPANYA'DAN KOSOVA KARARI
AST'ye Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin de katılması bekleniyor.

İspanya, AB üyesi Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Slovakya gibi Kosova’yı resmen tanımasa da AST toplantısına davet etti. İspanya, olası bir diplomatik sorundan kaçınmak için toplantı masalarına bayrak veya ülke isimleri koymayacağı, önceki zirvelerdeki uygulamaları tekrarlayarak ve yalnızca ilgili liderin adını yazacağı belirtildi.

İspanya Başbakanlık yetkilisi, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in toplantının girişinde aralarında Kurti'nin de olduğu tüm liderleri karşılayacak olmasıyla ilgili "Kosova temsilcisinin elini sıkmak o ülkeyi tanımak anlamına gelmez sadece bir saygı meselesidir." değerlendirmesini yaptı.

AST toplantısı, liderlerin El Hamra Sarayı'nı ziyareti ve akşam yemeği ile son bulacak.

Granada'da 27 AB üyesi ülkenin liderinin katılacağı 6 Ekim'deki AB Konseyi Gayri Resmi Toplantısı'nda ise AB'nin genişleme süreci, Avrupa'nın stratejik özerkliği, Rusya-Ukrayna savaşı, savunma ve İtalya'nın talebiyle düzensiz göç sorunu konularının ele alınacağı bildirildi. (AA)

 
Öğrenciye ücretsiz internet ne zaman verilecek?
 
ABD'den Türkiye'ye PKK ile mücadelede destek mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2023 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu
Nobel Tıp Ödülü'ne Katalin Karikó ve Drew Weisman, MRNA aşı çalışmaları sebebiyle layık görüldü.
Dünyadan Türkiye ile dayanışma mesajları!
Avrupa Birliği (AB), İsveç, İtalya, Kosova, KKTC ve Ürdün, Ankara'daki ...
ABD Senatosu geçici bütçe tasarısını onayladı
ABD Senatosu, 2023 mali yılının bitimine saatler kala federal hükümete ...
 
ABD'den Sırbistan'a Kosova uyarısı: Birliklerini geri çek!
Beyaz Saray, Sırbistan'ın Kosova sınırı boyunca rahatsız edici bir büyüklükte ...
Brezilya'da Covid-19 paniği: Test merkezlerine akın!
Brezilya'da Covid-19 vakalarının sayısı hızla artarken, Rio de Janeiro ...
Tupac'ın 1996'da öldürülmesine ilişkin 1 gözaltı!
ABD'de 60 yaşındaki Duane Keith Davis'in, rapçi Tupac Shakur'un 1996'da ...
 
Elon Musk'tan TEKNOFEST mesajı!
Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, gelecek yıl TEKNOFEST'e ...
Hollanda'da silahlı saldırı: 3 kişi öldü
Hollanda'nın Rotterdam kentinde 32 yaşındaki bir şüpheli tarafından gerçekleştirilen ...
Ganire Paşayeva hayatını kaybetti
Azerbaycan Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Milletvekili Ganire ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri