POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
AK Partili Çelik: Sivil anayasaya ihtiyaç var!
AK Partili Çelik: Sivil anayasaya ihtiyaç var!
17 yaşındaki Beyza’dan iki gündür haber alınamıyor
17 yaşındaki Beyza’dan iki gündür haber alınamıyor
Özel’den Erdoğan'a erken seçim çağrısı
Özel’den Erdoğan'a erken seçim çağrısı
Tur minibüsü şarampole devrildi: Yaralılar var!
Tur minibüsü şarampole devrildi: Yaralılar var!
7 Eylül 2024 Cumartesi - 14:43

Antik limandaki sondaj çalışmasını engellediler

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi İasos (Kıyıkışlacık) Mahallesi’ndeki Antik limanda maden limanı için sondaj çalışması yapmak isteyen şirkete bugün çevreciler ve köylüler tepki gösterdi. Sondaj çalışması için TIR'larla antik kente getirilip limana indirilmek istenen yüzer platformlar tepki üzerine geri götürüldü.

Antik limandaki sondaj çalışmasını engellediler

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı 5 bin yıllık tarihi İasos (Kıyıkışlacık) Mahallesi’ndeki Antik limanda maden limanı için sondaj çalışması yapmak isteyen şirkete bugün çevreciler ve köylüler tepki gösterdi.

5 bin yıllık antik kent ve antik limanın içerisine 260 metre uzunluğunda 25 metre genişliğinde ve 6-8 adet 165.000 D WT’lik gemilerin aynı anda yanaşabileceği büyüklükte bir liman yapmak isteyen Ayyıldız şirketinin, sondaj çalışması için bugün TIR’lara getirdiği yüzer platformları duyan Bodrum ve Milaslı çevreciler ayağa kalktı.

ÇEVRECİLER SAHİLE AKIN ETTİLER

Antik liman içerisinde sondaj çalışması için yüzer platformlar gelmeden önce sabah erken saatlerde İasos sahilinde toplanan İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie, dernek üyeleri, çevre gönüllülerine yörede yaşayan İngiliz, Hollandalı ve Alman vatandaşlarda destek verdi.

Sahilde toplanan çevreciler ve köylüler sondaj için yüzer platformların denize indirilmesi için 300 metre geride park eden TIR’ları önlemek amacıyla liman girişini araçları ile kapatma kararı aldı.

EYLEM KARARI ÜZERİNE TIR’LAR GERİ GİTTİ

Çevrecilerin ve köylülerin sert tepki göstermesi üzerine yüzer platformları getiren TIR’lar mahalleden ayrılarak bilinmeyen bir yöne gitti.

İasos Mahalle Meclisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Scobie SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Burası tam 5 bin yıllık bir antik kent ve antik liman. ÇED sürecinde verdiğimiz hukuk mücadelelerini birer birer kazandık, ruhsatlar ve ÇED süreçleri davaları devam ediyor. Bölge İdare Mahkemesi’nde davalar devem ederken bugün antik limanda sondaj çalışması için yüzer platformların getirildiği öğrenip hemen sahile geldik. Tepkimiz üzerine TIR’lar yüzer platformları indiremeden geri gitti" dedi.

BU VAHŞİ BİR PROJE

Maden yükleme limanı nedeniyle Antik kentin tarihi, kültürü ve ekolojik değerlerinin yok alacağını belirten Scobie “Bu gerçekten vahşi bir proje. Antik kentin içerisinde 65 bin metrekare alan doldurulacak. Tarih betona gömülecek. 14 metre derinlikte kazı yapılıp hafriyat yapılacak. Karada ve denizde ekolojik bir felaket yaşanacak. Denizimizi korumak ve kurtarmak yerine sanayileştirmek ve yok etmek istiyorlar. Limana elbette karşı değiliz yapılacak yerine karşıyız” dedi.

CANLILARIN YAŞAM ALANLARI YOK OLACAK

İasos’ta yaşayan emekli sosyal güvenlik uzmanı Abidin Özdemir “Burası 1. Derece doğal ve Arkeolojik sit. 5 kilometre ileride bir liman var bölge ayrıca aynı yerde 2.ci bir limanı kaldırmaz. Denizde canlıların karada insanların yaşam alanı olan projeye sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Bodrumlu çevre gönüllülerinden Aydın Doğer ise yaptığı açıklamada “Bodrum ve Milas yöresinde arkeolojik ve doğal sit alanları rant uğruna böyle yok ediliyor. Rant neredeyse orada bir katliam ile karşı karşıyayız. Tarihi bir limanda katliama gidecek adımlar atılmaya çalışılıyor. Bu adımı bugün engelledik. TIR’larla gelen sondaj platformların denize indirilmesini engelledik. Tabi bundan asla vaz geçmeyecekler. Bizlerin halkın gönüllülerin mücadelesi bir yere kadar. Mutlaka siyasilerin bu işe el atıp önlemesi gerekiyor. Biz siyasilerden yardım istiyoruz. Memleketini seven her siyasi gelip antik İasos kentine sahip çıkmalı” dedi.

TIR’ların geri döndüğünü öğrenen çevreciler bölgeyi terk etti.

İasoslular maden limanının yapılmaması için  son 5 yıl içerisinde dealarca eylem yapıp seslerini duyurmaya çalıştılar.

 

Etiketler:
 
Menderes yangını kontrol altında!
 
Evinin önünde, silahlı saldırıda öldürüldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes yangını kontrol altında!
İzmir'in Menemen ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Menemen ...
Büyükşehir’den o şirket için sermaye artırımı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Grand Plaza A.Ş sermaye artışına ...
Gediz Deltası’na 8 ayda 20 bin ziyaretçi
İzmir'de doğal güzelliği ile dikkat çeken, flamingoların üreme sahalarından ...
 
Kahramanmaraş'ta peş peşe iki deprem!
Saat 09:02'de Kahramanmaraş Pazarcık'ta 3.8 büyüklüğünde deprem meydana ...
Vali Elban’dan 9 Eylül mesajı: Özgürlük mücadelesinin dönüm noktası
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun ...
Kafede çıkan tartışma kanlı bitti: 1 ölü
Kocaeli'de eski çalıştığı kafede işletme sahipleriyle çıkan silahlı kavgada ...
 
İzmir sularında bitmeyen dram
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 9'u çocuk 21 düzensiz göçmen kurtarıldı.
İzmir'deki 'çuval eylemi'nde yeni gelişme
İzmir'de, ABD vatandaşı sivil giyimli 2 askeri personele yönelik fiziki ...
İlk celsesi 2 gün sürdü: Elektrik faciası davasında ara karar!
İzmir'de sokakta akıma kapılan 2 kişinin ölümünde ara karar verildi. 13 ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri