POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
4 gollü derbide kazanan Galatasaray!
4 gollü derbide kazanan Galatasaray!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esad ile görüşmeye hazırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esad ile görüşmeye hazırız
Başkan Gökhan İn'i darbeden kişiye tutuklama
Başkan Gökhan İn'i darbeden kişiye tutuklama
Narin Güran cinayetinde kritik gelişme: Katili itiraf etti!
Narin Güran cinayetinde kritik gelişme: Katili itiraf etti!
22 Mart 2022 Salı - 08:54

Asgari ücrette 'ara zam' beklentisi... Sarı iktidarın planını açıkladı ve ekledi: 7500 TL olmalı!

Giderek artan hayat pahalılığı ve yeni enflasyon rakamlarının gölgesinde alım gücünün giderek düşmesiyle AK Parti cephesinden gelen açıklamaların ardından asgari ücrete yıl sonundan önce zam beklentisi oluştu. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı iktidarın 750 liralık bir ara zam planladığını fakat asgari ücretin 7 bin 500 lira olması gerektiğini söyledi.

Asgari ücrette  ara zam  beklentisi... Sarı iktidarın planını açıkladı ve ekledi: 7500 TL olmalı!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Türkiye yeni yıla ekonomik krizin gölgesinde asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde bir zamla girdi. Asgari ücret 2022 yılı için 4 bin 253 lira olarak belirlendi. 

Ancak yeni yılda da giderek artan hayat pahalılığı ve ortaya çıkan yeni enflasyon rakamları nedeniyle alım gücünün giderek düşmesi sonucu 'ara zam' konusu tartışılmaya başlandı. 

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'dan asgari ücrete yılda iki kez zam yapılıp yapılamayacağı ile ilgili olarak "Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız" açıklaması geldi. 

Asgari ücrete 'ara zam' konusunda bir önemli mesajı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin verdi.
Bilgin, "Asgari ücrete şartlar içerisinde bakmak lazım. Asgari ücretin eğer Meclis gündeme getirip değiştirmezse, Aralık’ta belirlenir, tabii olağanüstü şartlar olursa bu şartlara bakarak değerlendirilir. Ancak yasal durum Aralık ayını gösteriyor. Yeni asgari ücretin yasal belirlenme tarihi Aralıktır" dedi. 

"KOMİSYON ACİL OLARAK TOPLANMALI!"
Asgari ücrete yıl sonundan önce zam beklentisi oluşmasının ardından konu hakkında açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı asgari ücret komisyonunun her 6 ayda bir değil acil olarak toplanarak asgari ücreti güncellenmesi gerektiği söyledi. 

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, "Biz 19 Kasım’da asgari ücret net 5200 TL olsun diye ifade etmiştik o zaman daha döviz kurlarının ne kadar yükseleceği ortada değildi. Belki bizim açıkladığımız gün itibari ile bile hak kayıplarını hep birlikte yaşadık. O günden beri bizim geçinemiyoruz mitinglerinde kullandığımız bir şey var; Tüm ücretler en başta asgari ücretlerde yılda bir defa veya 6 ayda bir defa değil her 3 ayda bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanmasını ve ülkedeki ekonomik gidişatın durumuna göre her ne kadar beğenmesek de TÜİK’in yoksulluk ve açlık sınırını belirlediği 3 aylık dönemler içerisinde toplanarak asgari ücretin revize edilmesini istemiştik. Her 3 ayda bir. Asgari ücretin ve asgari ücretin de altında maaş alan emekli aylıklarının da asgari ücret seviyesine çekilmesini gündeme getirmiştik. Doğal olarak asgari ücret konusunda çok acil olarak komisyon toplanarak 6 ayda bir değil eskiden 6 ayda birdi yılda bire çevirdiler ama biz her 3 ay sonunda TÜİK’in belirlemiş olduğu açlık ve yoksulluk sınırı çerçevesinde bu ülkede asgari ücretlinin de maaşının 3 ayda bir güncellenmesini ve ülkedeki milli gelirden payını almasını talep ediyoruz" dedi.

ASGARİ ÜCRETE 750 TL ZAM PLANI!
Sarı kendilerinin hükümetin asgari ücrete 750 TL zam yapacağını duyduklarını fakat bu rakamın yetmeyeceğini insanca yaşayacak bir ücrete çekilmesi gerektiğini belirtti. 

Sarı, "Kafalarında aldığımız duyumlara göre asgari ücrete 750 TL gibi bir zam yapmak var ama bunun yetmeyeceğini ülkedeki milli gelir ve paylardan da katılarak eğer ülkede bir milli gelir varsa!, büyümeden ve milli gelirden pay alarak asgari ücretin insanca yaşayacak bir ücrete çekilmesi ve hatta en düşük emekli maaşlarının da asgari ücrete çekilmesi bizim gündemimizde ve bunu yeni düzenlemeler olana kadar sokakta, meydanlarda söylemeye devam edeceğiz’’ dedi. 

"ASGARİ ÜCRET 7500 TL OLMALI"
DİSK Ege Bölge Temsilcisi son olarak asgari ücretin 7500 TL olması gerektiğini bu yolla çalışanların bir nebze de olsa rahatlayacağını belirtti. 

Sarı şunları söyledi: Yoksulluk sınırı 14 bin 500, 15 bin lira arası bir evde iki asgari ücretli çalıştığında böldüğünde bunu 7500 lira yapıyor. Eğer yoksulluk sınırı 15 bin lira ise asgari ücretin 7500 lira olması gerektiğini söylüyorum. Bir hanede iki kişi asgari ücretli olarak çalışırsa o haneye yoksulluk sınırı kadar gelir girmiş olacak bu da asgari ücretli çalışanları bir nebze olsa da rahatlatacaktır... 

 
Et ve Süt Kurumu duyurdu: Kırmızı ete büyük zam!
 
'Kafasının neresine vurursam bayılır' diye aratmış!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et ve Süt Kurumu duyurdu: Kırmızı ete büyük zam!
Et ve Süt Kurumu kırmızı ete zam yaptı. Buna göre; 1 kg kıymanın kilosu ...
TOKİ'nin indirim kampanyası başladı
TOKİ, konut ve iş yeri sahiplerine yönelik yeni bir indirim kampanyası ...
Kur korumalı mevduat sisteminde değişiklik
Merkez Bankası, kur korumalı mevduat sistemi uygulamasında düzenlemeye ...
 
Rusya-Ukrayna savaşı pamuğu da vurdu!
Rusya-Ukrayna savaşına yönelik haber akışıyla birlikte emtia piyasasında ...
Turizme bir kötü haber de Avrupa'dan!
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları Türk ekonomisini etkilemeye devam ediyor. ...
Bakan Nebati: Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz
AK Parti Şanlıurfa İl Danışma Meclisi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı ...
 
Ege Bölgesi Kariyer Fuarı kapılarını açtı
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin öncülüğünde, Ege Üniversitesi ...
Sanayide doğalgaza yüzde 30 zam bekleniyor!
Ukrayna - Rusya savaşının da patlamasıyla küresel piyasalardaki fiyatlarda ...
İhracatın kapıları Shoexpo İzmir’le açıldı!
Shoexpo İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı, 48. kez kapılarını ziyaretçilerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri