Altın, Türkiye’de yatırımcıların en gözde yatırım araçlarından biri olmaya devam ediyor. Ekonomik dalgalanmalar ve güvenli liman arayışları, vatandaşların altını birikim aracı olarak görmesine neden oluyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı verilere göre, altın mevduatında zirvede yer alan şehirler ve toplam mevduat değerleri dikkat çekti.
İSTANBUL LİSTE BAŞI... ANKARA VE İZMİR TAKİP EDİYOR
Türkiye genelindeki altın mevduatlarının neredeyse yarısından fazlası üç büyük şehirde toplanmış durumda. İstanbul, 439,79 milyar TL ile listenin başında yer alıyor. Onu, 149 milyar TL ile başkent Ankara ve 78,98 milyar TL ile İzmir takip ediyor. Bu üç şehir, toplam altın mevduatının yüzde 50,2’sine sahip.
YASTIK ALTI YAPAN İLLER
Bankalardaki mevduatlar Türkiye’nin altın birikiminin yalnızca bir kısmını yansıtıyor. Dünya Altın Konseyi’nin tahminlerine göre Türkiye’de toplam 4.500-5.000 ton civarında altın yastık altında tutuluyor. Bu durum, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde fiziki altın birikimlerinin hâlâ önemli bir yatırım aracı olduğunu ortaya koyuyor.
Altın yatırımı sadece büyük şehirlerle sınırlı değil. Anadolu’nun çeşitli illeri de bu konuda büyük bir potansiyele sahip. İşte Türkiye’nin altın birikiminde ön sıralarda yer alan diğer şehirler:
Bursa: 43,64 milyar TL
Antalya: 42,85 milyar TL
Kocaeli: 34,73 milyar TL
Konya: 29,50 milyar TL
Adana: 22,40 milyar TL
Balıkesir: 20,74 milyar TL
Muğla: 20,50 milyar TL
Mersin: 20,46 milyar TL
Manisa: 16,50 milyar TL
Eskişehir: 16,37 milyar TL
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |