POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Baba vahşeti: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı!
Baba vahşeti: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı!
Meclis toplanıyor: İsrail tehdidi oturumu!
Meclis toplanıyor: İsrail tehdidi oturumu!
Demirtaş'ın annesine hakarete 35 bin TL ceza!
Demirtaş'ın annesine hakarete 35 bin TL ceza!
Bayraktar: Dünya karanlığa sürükleniyor!
Bayraktar: Dünya karanlığa sürükleniyor!
18 Temmuz 2022 Pazartesi - 10:31

Bakanlığa ‘Nae Sao Paulo’ çağrısı: Çok güveniyorlarsa denetime açsınlar!

Nae Sao Paulo adlı asbest yüklü gemiye Aliağa’da söküm vizesi verilmesini ‘toplu katliam’ olarak değerlendiren ASUD Başkanı Ensari bakanlığa seslendi: Kendilerine çok güveniyorlarsa gemiyi denetime açsınlar!

Bakanlığa ‘Nae Sao Paulo’ çağrısı: Çok güveniyorlarsa denetime açsınlar!

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri, yıllardır hurda gemilerin sökümü sürecinde yaşanan kirlilik, iş cinayetleri, özellikle asbest ve tehlikeli maddelerle gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl Brezilya donanmasına yıllarca hizmet eden ve üzerinde yüzlerce ton asbest barındırdığı iddia edilen Nae Sao Paulo isimli geminin Aliağa’ya getirilip sökülecek olması kamuoyunda uzun süre tartışılmıştı. Uzmanlar ve çevre örgütlerinin Türkiye’ye getirilmesine karşı çıkarak asbest tehlikesine dikkat çektiği geminin sökümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022’de izin verdiği ortaya çıktı.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre gündeme oturan tartışmalı kararı değerlendiren Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, römorkörler ile çekilecek geminin Rio de Janeiro’dan Aliağa’ya 1 ay içerisinde getirileceğini söyledi. Gemide en tehlikeli tür olarak bilinen ve sökümü de oldukça zor olan ‘püskürtme’ türü asbest bulunabileceğine dikkat çeken Ensari, “Bu gemi orada çalışan binlerce işçiyi, Aliağa halkını ve Ege Denizi’ni zehirleyecek. Asbest sebebiyle ortaya çıkan kanser türlerine yakalanan kimse yaşamıyor! Bugünkü şartlarda bu gemi Aliağa’da sökülmemeli. Sökülürse bu bir toplu katliamdır” dedi. Ensari, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin söküm işlemlerine ilişkin tehlikeli ya da riskli bir durumun söz konusu olmadığı yönündeki açıklamalarına ise “Kendilerine çok güveniyorlarsa gemiyi denetime açsınlar!” sözleriyle karşılık verdi.

YAZIDA ASBESTTEN BAHSEDİLMİYOR
30 Mayıs 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan şartlı izin yazısında şu ifadelere yer verildi: “İthalatçı ülke yetkili kurumu olan Bakanlığımızın, planlanan taşımanın Basel Sözleşmesi hükümlerine uygun yapılması, mümkün olduğunca atıklardan arındırılmış olması, gemide radyoaktif madde bulunmaması ve geminin radyasyon ölçümlerinin fon seviyesi altında bulunması şartıyla itirazı bulunmamaktadır. Gemi ülkemize geldiğinde yanaşma izni verilmeden yetkili kurum tarafından radyasyon ölçümleri yapılacak ve ölçümlere ilişkin harcamalar Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından karşılanacaktır. Ölçüm sonucunun beyan edildiği gibi fon seviyesi değerlerinin altında olduğunun ve gemide radyoaktif madde bulunmadığının tespit edilmesi halinde gemi söküm tesisine yanaştırılacaktır. Ölçümler sonucunda gemide beyana aykırı radyasyon çıkması durumunda gemi ihracatçı ülkeye geri gönderilecektir. Ülkemizde koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, ilgili idari mülki amirlikler ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının tedbir ve kararları doğrultusunda sosyal mesafe ve hijyen kuralları başta olmak üzere belirlenmiş/belirlenecek hususlara azami dikkat edilerek iş ve işlemler yürütülmektedir. Basel Sözleşmesi’ne göre yukarıda bahsedilen taşıma işlemi için verilen şartlı onayımız göz önüne alınarak yazılı onayınızın tarafımıza gönderilmesini rica ederim.”

BU BİR TOPLU KATLİAMDIR
Römorkörler ile çekilecek geminin Rio de Janeiro’dan Aliağa’ya 1 ay içerisinde getirileceğini belirten Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, “Geçen yıl bunu Türkiye’ye ilk olarak biz duyurmuştuk. Brezilya’daki asbest işiyle ilgili bir adam geminin Türkiye’ye satıldığıyla ilgili bir bilgi paylaştı. Önce çok dikkate almadık, sıradan bir gemi olduğunu düşündük. Sonuçta Aliağa’ya her gün gemi gelip gidiyor. Sonra gemiyi araştırdım ve gördüm ki korkunç! 1 ay önce de Bakanlığın onay yazısı elimize ulaştı. Bu işin şakası yok. Çekicilerle anlaşmalar yapılmış, gemi geliyor. Türkiye, gemi sökümünde üçüncü dünya ülkeleri ile yarışıyor. Norveç akılsız mı? Neden yılda 2-3 gemi söküyorlar? Avrupa’ya bir günah keçisi lazımdı, Aliağa’dakiler de buna çanak tuttu. Para hırsı için işin tehlikesini göz ardı ettiler. Pakistan, Bangladeş ve Hindistan ile yarışıyoruz biz gemi sökmek için. Bu bir toplu katliamdır. Bu gemi orada çalışan binlerce işçiyi, Aliağa halkını ve Ege Denizi’ni kirletecek. Çandarlı sahilinde gemi söküm parçaları gördüklerini söylüyor insanlar. Akıntıyla Aliağa’dan oraya kadar gidiyor. Bu kadar disiplinsiz ve denetimsiz yürütülüyor süreç” dedi.

DENETİM ÇAĞRISI: PARA İSTEMİYORUZ!
Ensari, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin söküm işlemlerine ilişkin tehlikeli ya da riskli bir durumun söz konusu olmadığı yönündeki açıklamalarına ise, “Eğer kendilerine çok güveniyorlarsa bu gemiyi denetime açsınlar. Asbest Söküm Uzmanları Derneği olarak para istemiyoruz. Bakalım ortam ölçümü yapılıyor mu, işçilere koruyucu ekipman veriliyor mu, kapalı yerlerde bölge karantinaya alınmış mı? Satılmış çok laboratuarlar, uzmanlar var. Sahte raporlar yazıyorlar” karşılığını verdi.

ÇOK TEHLİKELİ BİR TÜR
Yıllarca donanmaya hizmet veren gemide ‘püskürtme’ türü asbest bulunabileceğini dile getiren Ensari, “Bu gemide muhtemelen püskürtme asbest var. Yani püskürterek yüzeyleri kapatıyorlar. Bu hem çok tehlikeli bir asbest türüdür hem de sökümü beladır. Asbest sebebiyle ortaya çıkan kanser türlerine yakalanan kimse yaşamıyor! Bugünkü şartlarda bu gemi Aliağa’da sökülmemeli. Sökülürse toplu katliamdır. Madenciler için bu işin fıtratında var demişlerdi, gemi sökümcüler içinde diyecekler ileride. Bakanlık şartlı onay yazısında ‘Ölçüm sonucunda gemide beyana aykırı radyasyon çıkması durumunda gemi ihracatçı ülkeye geri gönderilecek’ diyor. Kendini kurtarıyor, asbestten bahsetmiyor. Radyoaktif madde zaman içerisinde kaybolabiliyor. Radyoaktif madde olan parçalar zaten gemiden sökülmüştür. Mesela paratoneri falan sökerler. Gemi aslında yürüyecek halde değil. Gemi çekilerek gelecek. 2017 yılında donanma dışına çıkarılmış. Avrupa’da bu kadar gemi söküm tesisi ve firmaları varken neden hep Aliağa? Neden Avrupa sökmüyor. Bu gemiyi Fransa üretip Brezilya’ya satmış. Madem Fransa üretmiş bu gemiyi neden kendi sökmüyor?” diye sordu. (Çağla Geniş / İlkses Gazetesi)

 
'Çeşme Projesi'nde şok karar: Bilirkişi raporlarına rağmen...
 
"Asbest bombası gemiyi getirmeyeceğiz!"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Çeşme Projesi'nde şok karar: Bilirkişi raporlarına rağmen...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir'in turistik ilçesine yapmayı planladığı ...
'Yanmış ceset' davasında kritik gelişme!
Bayındır'da 2019'da yanmış cesedi bulunan Ali Merter Gergin'in (28) öldürülmesiyle ...
Deniz Poyraz duruşmasında büyük panik: Silahla binaya girmeye çalıştı!
İzmir Adliyesi'ne, Deniz Poyraz davası öncesi silahla girmek isteyen M.Ö. ...
 
Kırmızı bültenle aranan terörist etkisiz hale getirildi
Emniyet ve Jandarma operasyonuyla Diyarbakır’da eylem hazırlığındaki 2 ...
İzmirli iş insanına kargo tuzağı: 330 milyonluk icra!
İzmir'de defalarca vergi rekortmeni seçilen Med-Kim Kimya Sanayi Genel ...
Konteyner kentten bakanlığa 120 imzalı yardım çığlığı!
AFAD tarafından Bayraklı'da kurulan geçici barınma alanında yaşanan tebligat ...
 
ÖSYM 2022 YKS sonuçlarını açıkladı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Adaylar, sonuçları ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kentte yeni haftada en yüksek sıcaklıklar 34 ila 38 derece arasında seyredecek.
Ağaçlık alanda korkutan yangın!
Menderes ilçesindeki turistik Gümüldür Mahallesi'nde, yerleşim yerlerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri