POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Göç İdaresi Başkanlığı Suriyeli sayısını açıkladı
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Erdoğan, Özel'i hedef aldı: 'Kantin solculuğunu bırak'
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
Adliye önünde silahlı kavga: Gözaltılar var!
29 Ağustos 2019 Perşembe - 09:19

Balıkçılar kaçak avcılıktan dertli

Urla İskelesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Temiztepe, balık avı yasağının bitmesine sayılı günler kala yaptığı açıklamada, bu yıl beklentilerinin çok yüksek olmadığını söyledi. Hava koşulları ve su sıcaklığının yanı sıra kaçak avcılığın da balık çeşitliliğini azalttığını söyleyen Temiztepe, "Urla iskelesinde 10 yıl sonra balıkçı göremeyeceksiniz. Çünkü bu işin geleceği yok. Kaçak avcılık yüzünden denize ağ atamıyorlar. Kimse denize yatırım yapmak istemiyor" dedi.

Balıkçılar kaçak avcılıktan dertli

Balıkların üreme ve büyüme döneminde nesillerinin tükenmemesi için 15 Nisan 2019'da başlayan av yasağı nedeniyle balıkçılar o gün son kez ağlarını denizden topladı. Av yasağının sona ereceği 1 Eylül 2019 tarihi balıkçılar tarafından heyecanla beklenirken, Urla İskelesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Temiztepe, bu yılla ilgili beklentilerinin çok yüksek olmadığını açıkladı. Balık çeşitlerinde bir artış beklemediklerini ifade eden Temiztepe, "Av yasağı gırgır ve troller için vardı. Biz kıyı balıkçılığı yapıyoruz. İzmir Körfezi'ndeki kıyı balıkçıları yıl boyu balık tutmaya devam etti. Kıyı balıkçılığında gördüğümüz kadarıyla bu yıl balık çeşitlerinde ne yazık ki artış yaşanmayacak. Uzatma ağlarıyla sardalya avcılığı yapıldı. Bu yıl sardalyanın kilosu 50 liraya kadar çıktı. Bu durum yokluktan kaynaklandı" dedi. Denize açılan bir teknenin bazı giderleri olduğunu anlatan Temiztepe şunları söyledi:

"Teknenin masrafı ortalama 150-200 lira. Tuttuğu balık 300-400 lira değerinde. Mazot, tayfa giderleri var. Büyük gırgırlar da sezona başlarken belli harcamalar yapıyor. Onların da pek ümidi yok. Bu durum, hava koşulları, su sıcaklığı, balığın zamanında yumurta bırakıp bırakmamasıyla ilgili. Kaçak avcılığın da çok etkisi oluyor. İzmir Körfezi'nde kaçak avcılık ve deniz patlıcanı avcılığı var. Denizin dibi ve balık yumurtaları sürekli tahrip ediliyor. Deniz çayırları yok oluyor. Bundan ufak balıkçılar çok etkileniyor. Denize ağ atamayacak duruma geldiler."

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Her sezon başında palamut bolluğu yaşanırken bu yıl palamutun da olmadığını belirten İbrahim Temiztepe, Urla denizinde 15 gün önce başlaması gereken çingene palamudunun hala çıkmadığını kaydetti. Karadeniz'de hamsinin bol olabileceğini, ancak Ege kıyılarında durumun pek iç açıcı olmadığını savunan Temiztepe, kaçak avcılıkla mücadelenin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Valilik ve Sahil Güvenlik liman ağızlarına ekip gönderiyor, tekneler yakalanıyor. Fakat yakalanan teknelere verilen ceza bin 320 lira. Tekne sahipleri bir gecede 20-25 bin liralık balık avlıyor. Bu cezalar da kaptana kesiliyor, tekneye kesilmiyor. İdari para cezalarını ödeyen de yok. Cezalar caydırıcı değil. 1960 yılında çıkan 1380 sayılı Su Ürünleri Yönetmeliği'nin değişmesi lazım. 10 yıldır 4 Tarım ve Orman Bakanı değişti ama bu yönetmelik değişmedi. Karayollarında bir kamyon kaçakçılık yaparken tespit edilirse polis el koyar. Ama denizde bu yapılmıyor. Ne yazık ki arkamızdan balıkçı gelmiyor. Urla iskelesinde 10 yıl sonra balıkçı göremeyeceksiniz. Çünkü bu işin geleceği yok. Kaçak avcılık yüzünden denize ağ atamıyorlar. Kimse denize yatırım yapmak istemiyor."

ESNAF 1 EYLÜL'Ü BEKLİYOR

Av yasağının kalkmasını bekleyen Havra Sokağı esnaflarından Abdül Rezak, balık satışlarının sezon açılınca artacağını söyledi. Balık çeşidinin artmasıyla birlikte satışların da hızlanmasını umduklarını anlatan Rezak, "Sezon açılınca daha güzel olacak. Balıklar çoğalırsa talebin de artmasını istiyoruz. Çünkü insanlar az balık yiyor. Maalesef böyle bir kültürümüz yok. Haftada en az 2 gün balık yemek gerekir" dedi. Balık fiyatlarının da çok uygun olduğunu belirten Rezak, sardalya ve hamsinin kilo fiyatının 10 lira iken, levrek ile çupranın 20 lira seviyesinde olduğunu vurguladı. 1 Eylül'den itibaren barbun, mercan, dil balığı, lüfer ve çinekop ile tezgahların zenginleşeceğine dikkat çeken Rezak, lezzetli balıkların kolaylıkla bulunabileceğini, talepte de artış beklediklerini kaydetti.

Balık satıcılarından Hasan Öztürk ise "Sezon kapalı olduğu için fiyatlar vatandaşlara yüksek geliyordu. Büyük balıkların kilosu 20 liradan başlıyor. Aslında uygun ama sezon başlayınca 18 liraya düşer. Havuz balıklarını 12 aydır halden alıp satıyoruz. Ama 1 Eylül'den itibaren balık sayısı artar. Pazar gününü heyecanla bekliyoruz" dedi. (DHA)

 
CHP'li Kökkılınç anlattı: Büyükşehir kadına şiddete o projelerle 'dur' diyecek!
 
BAYSEM yeni döneme yelken açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memur ve memur emeklisinin zam oranı belli oldu
Memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3, zam yapıldı.
Özgener'den tekerlekli araç taşımacılığı talebi
Özgener, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) ...
İzmir'de servis ücretlerinde yeni tarife belli oldu!
İzmir'de okul servis ücretleri, ortalama yüzde 13 arttı. Resmi eğitim ...
 
İzmir’in stratejik önemi İş Günleri masasında!
88. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında 2015’ten beri düzenlenen İzmir ...
KESK'e bağlı memurlar iş bıraktı!
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendika üyeleri, ...
İzmir'de TMSF'den satılık santraller
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) İzmir’in Aliağa ile Torbalı ...
 
Moda fuarı sektörü canlandıracak
9- 11 Eylül'de düzenlenecek olan Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve ...
Benzin, motorin ve otogaza yeni zam!
Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzine 16, motorine 11 kuruş ...
İzmir'de Memur-Sen'den Hakem Kurulu'na çağrı
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) üyeleri, uyuşmazlıkla sonuçlanan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri