POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
4 Ağustos 2024 Pazar - 12:04

Balıkta çeşitlilikle birlikte tüketim de artacak

Yetiştiricilikle üretilen balıkların hijyen ve sağlık açısından denetlenen ve sertifikalandırılan ürünler olduğunu söyleyen Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yetiştiricilik Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Halil Şen, "Dünya standartlarında balık üretimi yapıyoruz. Avrupalı hangi kalitede balığı tüketiyorsa bizim halkımız da aynı kalitede balığı tüketiyor, dolayısıyla yetiştiricilikle üretilen balıklar güvenle tüketilebilir" dedi.

Balıkta çeşitlilikle birlikte tüketim de artacak

Türkiye su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 17'nci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de son verilere göre, toplam su ürünleri üretiminin 849 bin 808 ton olarak gerçekleştiğini dile getiren EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yetiştiricilik Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Halil Şen, bu üretimin 514 bin 805 tonunun yetiştiricilikle elde edildiğini söyledi. Ege Bölgesi'nin su ürünleri yetiştiricilik üretim payının yüzde 61 ile Türkiye'de birinci sırada yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Şen, "İzmir, 584 kilometrekarelik kıyı şeridi ile ağ kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği üretiminde yüzde 30,1 pay ile üretimin yüzde 39'nun yapıldığı Muğla'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. İzmir'de belirlenen 8 potansiyel alanda yetiştiricilik yapılıyor. Bu yerler; Dikili'nin Denizköy Mahallesi, Karaburun'un Mordoğan ilçesi ve kuzeyi, Çeşme adalar, Gerence Körfezi, Mersin Koyu ve Ildır Mahallesi, Urla'nın Demircili Mahallesi. Bu bölgelerde en çok çipura, levrek, orkinos ve granyöz balıklarının yetiştiriciliği yapılıyor" ifadelerini kullandı.

'SU ÜRÜNLERİNİN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRILIRSA TÜKETİM MİKTARI DA YÜKSELECEKTİR'

Türkiye'de kişi başı yıllık su ürünleri tüketiminin ortalama 7,3 kilogram olduğunu belirten Prof. Dr. Şen, Türkiye'deki tüketimin, 22 kilogram olan dünya ortalamasının altında kaldığını dile getirdi. Denize kıyısı olan bölgelerimizde balık tüketiminin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şen, "İzmir'de tüketimle ilgili sorunumuz yok, iç bölgelerde tüketimi artırmamız lazım. Su ürünlerinin çeşitliliği artırılırsa tüketim miktarı da yükselecektir. Ancak Türkiye'de balık tüketimini 1 kilogram dahi artırabilirsek şu an ki ürettiğimiz balık ülkemize yetmez. Üretimin 1 milyon tona çıkartılması gerekir" dedi.

'ÜLKEMİZDE YETİŞTİRİCİLİKLE ÜRETİLEN BALIKLARA ÖN YARGI AZALDI'

Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada 17'nci sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Şen, "Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1'inci sırada yer almaktayız. Dünyada çipura ve levrek yetiştiriciliğinde 1'inci, gökkuşağı alabalığı türünde ise 2'nci sıradayız" dedi. Türkiye'de yetiştiricilikle üretilen balıklara ön yargıların azaldığını söyleyen Prof. Dr. Şen, "İnsanımız gerçekten yetiştiricilikle üretilen balıkların güvenli olduğunu anladı. Çünkü yetiştiricilikle ürettiğimiz balıkları yumurtasından, yavrusuna, yediği yeme kadar her şeyini titizlikle takip ediyor ve biliyoruz. Su ürünleri çiftliklerimiz hijyen ve sağlık açısından hem ilgili bakanlığımızın görevli birimleri tarafından düzenli aralıklarla hem de yurt dışı sertifikasyon firmaları tarafından habersiz olarak denetleniyor. Dünya standartlarında balık üretimi yapıyoruz. Avrupalı hangi kalitede balığı tüketiyorsa bizim halkımızda aynı kalitede balığı tüketiyor, dolayısıyla yetiştiricilikle üretilen balıklar güvenle tüketilebilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sürdürülebilir balıkçılık için var olan kaynaklarımızın kontrollü şekilde yönetilmesi çok önemli. Su ürünleri yetiştiriciliği sayesinde doğal stokların korunması ve sürdürülebilirliğinin desteklenmesi mümkün olmaktadır. Aksi takdirde su ürünleri ihtiyacını karşılamak için doğal stoklara yüklenilecek, bu durum da hem sürdürülebilir doğanın hem de balıkçılığımızın geleceğini olumsuz etkileyecektir. Kaynaklarımızı geleceğe dönük kullanmamız ve yönetmemiz, balık başta olmak üzere su ürünleri stoklarımızın korunması ve geliştirilmesi bakımından hayati öneme sahiptir." (DHA)

 

 
Karşıyaka’da parlak fikirler hayata geçiyor
 
Karşıyaka'da altyapı yenileniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 asırdır mimari yapısı korunuyor…. Birgi için bir hamle daha!
Geleneksel mimari dokunun korunduğu İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi ...
'Yaralı olmayan hayvan yavrularını doğadan koparmayın' uyarısı
 İzmir Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, uçamayan her kuşun ...
Foça'da kıyı işgalcilerine tepki!
İzmir'in Foça ilçesinde kıyıları işgal eden işletmeler düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.
 
Bakan Ali Yerlikaya trafik denetimi verilerini açıkladı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, emniyet ve jandarma trafik ekiplerince, ...
İzmir'de gıda denetimlerinde yeni dönem!
Vatandaşlar, gıda işletmelerinin kapılarına asılan karekodu, mobil cihazlarına ...
Gediz ve Menderes havzaları için kuraklık uyarısı
İklim değişikliği, dünya genelinde su kaynakları üzerindeki baskıyı artırmaya ...
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi acil servisi kapatıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi kapatıldı. Hastanenin ...
Yolcu otobüsü devrildi: 14 yaralı!
Erzincan'ın Refahiye ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 14 kişi yaralandı.
Borç tartışmasında babasını öldürdü!
Mardin’de, 47 yaşındaki İlhami Ural, borç – alacak meselesi yüzünden tartıştığı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri