Gizem TABAN / GERÇEKİZMİR - 31 Mart yerel seçimlerinde Çiğli Belediye Başkanı seçilen Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Utku Gümrükçü basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü göreve geldiğinden bu yana ilçede yapılan icraatlerin yanı sıra süreçteki yol haritası, yönetim anlayışı, 'işten çıkarma krizi' ve bu yönde yapılan eleştiriler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
TOPLUMSAL MUHALEFETE BİR SİLKİNİŞ İSTEĞİ VAR
31 Mart’tan bu yana yoğun tempo yaşadıklarını belirten Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, “Yoğun bir maraton geçirdik. CHP’nin Çiğli de aldığı en yüksek oyu aldık. Bu oy oranı tabi ki gelişen siyasi olayların sonucudur. Esas iş 31 Mart’tan sonra başladı. Türkiye de bir siyasal değişim var. Toplumsal muhalefette bir silkiniş isteği var ki, bu da aldığımız sonuçlara yansıdı. Biz, elimizden gelenin fazlasını yapacağız. Çalışmalarda fena gittiğimizi düşünmüyorum. Ayın 17’sinde, 100. günümüzde yine basın mensuplarıyla bir araya geleceğiz, bir değerlendirme yapacağız” dedi.
26 MAHALLEDE SANDIK KURUYORUZ
Çiğli'deki sorunları tespit etme ve doğru çözme amacıyla mahalle mahalle gezdiklerini belirten Başkan Gümrükçü, "Masamızı, sandalyemizi alıp mahalle mahalle geziyoruz, sorunları dinliyoruz. Kanaat önderleriyle, mahalleliyle buluşup, Çiğli’nin fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. 26 mahallemizde, sabah 10.00, akşam 19.00 arası kadar sandık kuruyoruz. Bunun duyurusunu vatandaşlarımıza SMS yoluyla yaptık, 100 binin üzerinde kişiye ulaştık. Çiğli ile ilgili önerilerini, dilek ve şikayetlerini bizimle paylaşsın istedik. Bunu uzmanlarla, oda temsilcileriyle, akademisyenlerle yapacağımız kent sempozyumu ile devam ettireceğiz. Çiğli’nin geleceğini katılımcı bir şekilde vatandaşlarla belirleme çalışması yapıyoruz” diye konuştu.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN HEYET GELECEK
Gümrükçü, “Gelecek hafta Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan bir heyet ağırlayacağız. Bu heyet, bizim Çiğli’de yürüttüğümüz çevreci çalışmaları değerlendirmiş, gelip çalışmalarımızı yerinde gözlemleyecekler. Hayvan hakları ve hayvan sevgisini geliştirme ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Bunun devamı olarak da hayvan hakları savunucuları ve konunun ilgilileriyle gelecek hafta bir toplantı yapacağız” ifadelerini kullandı.
YAMANLAR’DA YAPILACAK TESİS BİTMEDEN ÇÖP BURADAN GİTMEZ
Harmandalı Çöp Tesisi ile ilgili konuşan Başkan Gümrükçü, “Çöple ilgili bir gelişme var, Bio Harmandalı… Tunç Başkanımız yayınladı, bilboardlarda var, orada bir toplantı da yaptık. Eylül’ün 10’unda yeni bir sistem devreye girecek. Bu tesisin kurulması için Aziz Başkan bize sormadı ama katılımcı ve demokratik bir yol izleyeceksek bilgi sahibi olmamız gereken bir süreç... Büyükşehir Başkanımız ile de konuştum… Sivil toplum örgütlerine, muhtarlara, her siyasi partiden meclis üyelerine bu konuyla ilgili bilgi verilmesi lazım ki, biz Çiğli olarak bilgi sahibi olalım, kamuoyunu bilgilendirelim. Seçimlerde vatandaşlarımıza çöp kokusundan kurtulma vaadinde bulunduk. İnsanlarda; ‘Burada elektrik olacaksa, çöp kalacak’ düşüncesi var. Bu şartlarda çöpü Çiğli’den kaldıramazsınız. Ama bu elektrik üretimi çöpü kaldırma konusunda ilk aşama... Yeni tesisler yapılması gerekiyor. Yamanlar’da yapılacak tesis bitmeden çöp buradan gitmez. En az iki yıl daha burada kalır” açıklamasında bulundu.
DEMOKRASİ ÖNEMLİ AMA HEDEF KOYMAK DAHA ÖNEMLİ
Belediyede yeniden bir yapılanma süreci başlattıklarını kaydeden Gümrükçü, demokrasiye ve ortak akıla verdikleri önemi de vurguladı. Gümrükçü, “Müdürlerde değişiklikler oldu, pasif başkan yardımcılarına aktif görevler verdik. Sahada, bir takım oyunu oynamak istiyoruz ve bunun yukarıdan aşağıya şekillenmesi lazım ki doğru bir sonuç alalım. Çünkü başkanlık sistemi var. Bu sistem ‘başkan ne derse o olur’ diye bir sistem ama biz bunun tersini içeren; karar alma süreçlerine vatandaşları da katan bir yönetim anlayışı sergilemek istiyoruz. Geçtiğimiz gün Adalet ve Kalkınma Partisi ilçe başkanı ve meclis üyeleriyle bir kahvaltı yaptım. Çiğli ile ilgili onların düşüncelerini meclis dışında alma fırsatı buldum. Sonrasında CHP Grubu ile toplandık, süreçleri konuştuk ve tartıştık. Geçen hafta sivil toplum kuruluşları ile buluştuk, ondan önceki hafta muhtarlarımızla bir araya geldik. Bizim için demokrasi önemli ama hedef koymak daha önemli! Çiğli’nin nasıl bir ilçe olacağına sadece ben karar verirsem yanlış bir karar vermiş olabilirim ama biz karar verirsek; belediye bürokrasisi, işçiler ve vatandaş bu hedefi sahiplenirse çok daha başarılı oluruz” diye konuştu.
BİZİM BÜYÜK ŞANSIMIZ TUNÇ SOYER!
Çiğli’nin gelecekte İzmir’in kalbi olmaya aday bir ilçe olduğunu belirten Gümrükçü, havaalanı, organize sanayi bölgesi, Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı'nın da olduğu, Türkiye tuzunun 4’te birinin üretildiği bir yer burası… 24 kilometre sahili var ama 1 metresinde ayağımızı denize sokamıyoruz. Bu 5 yıl içerisinde o konuda da büyük bir açılım göstereceğiz. Yapacağımız çalışmalar sonucu gördüğüm şu; 200 bin olan nüfus, önümüzdeki yıllar içerisinde minimum 500 bine ulaşma potansiyelinde… Bu anlamda hem geniş coğrafyası hem nüfus artış hızının yüksekliği İzmir için Çiğli’yi önemli kılıyor. Bizim büyük bir şansımız var, Tunç Soyer! Bu süreci onun bilgisi, birikimi ile birlikte yönetme şansına sahip olduk” dedi.
BORÇ ÇIKIŞI: DEMİRDEN KORKAN TRENE BİNMEZ!
Belediyenin borçları hakkında da konuşan Gümrükçü, “Ciddi bir borç yükü var, para oranında İzmir’in en borçlu belediyelerinden biriyiz diyebiliriz ama bunu ‘enkaz devraldık’ edebiyatı yapmak için de söylemiyorum, durum tespiti yapmak için söylüyorum. Ama biz bu yapıyı toparlarız, demirden korkan trene binmez. Sonuçta ben bu ilçede oturuyorum, bu partide siyaset yapıyorum, durumu zaten biliyordum. İçerideki kaçakları kapatıp, gelirleri arttırdığımızda, büyükşehir belediyesiyle el ele verdiğimizde, vatandaşta arkamızda durursa İzmir’in kalbi olmaya aday ilçe dediğim Çiğli hedefine ulaşmış olacağız” açıklamasında bulundu.
İŞTEN ÇIKARMA AÇIKLAMASI
Gümrükçü göreve geldikten sonra yaşanan işten çıkarmalar ve işten çıkarıldıktan sonra belediye binası önünde açlık grevi başlatan CHP İlçe Eski Başkanı Zeynel Mertoğlu'nun durumu hakkında da konuştu.
Çiğli Belediye Başkanı şunları söyledi: Bankamatik olmadığını söyleyenler var ancak bizde aksi belgeler var. 2014’ün Eylül’ünde işe girenler bir kez bile parmak basmadan para almış. Toplam 1240 TL ile işe başlamış ama 2019 Ocak ayında 29 bin TL para almış. Beş yıl çalışan bir kişi tazminat olarak 60-70 bin lira alır. Ama 250 bin TL para istedi. İşe girişini istiyor ama belgesi Yok. Hep devamsız olmuş. Bu kişinin adı Zeynel Mertoğlu... ‘Bankamatik değilim’ diyor ama aslanlar gibi bankamatik! CHP’li olanların aslında herkesten çok çalışması gerekiyor. Emek en yüce değer ise bunu yapmaları gerekiyor. Bu kişinin görevinin karşılığı evrakta yoktu. Belediyedeki yeri, müdürlük karşılığı birim olarak boştu. Arabulucuya ‘park bahçelerde görevliydim’ demiş. İspat etsin, gereken neyse yaparım...
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |