Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan 34. Ahilik Haftası kapsamında İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu ve Ahilik Komitesi üyeleriyle bir araya geldi. Heyeti makamında ağırlayan Başkan Tunç Soyer, “Ahilik Haftası bizim için çok önemli. Geleneklerimizdeki ‘orta sandığı’ İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Bir Kira Bir Yuva’ hareketi gibi. Ahilikte bereket var. Birbirine destek olmak var. En önemli ayrıntısı da şahsiyetle ilgili değil, toplumla, toplumsal kazançla ilgili olması” şeklinde konuştu. Gelecek nesillere ahilik kültürünün aktarılması gerektiğine değinen Soyer “Size ne kadar minnettar olsak az. Köksüz bir gelecek düşünülemez. Türkiye’de toplumsal harç esnaftır. Harç zayıflarsa o devlet çöker. İzmir Büyükşehir Belediyesi esnafla el ele olmaya devam edecek. Büyükşehir sadece pandemi döneminde esnafın borç defterini kapatmayacak, her derdinde yanında olacak” dedi.
Soyer’e teşekkür etti
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise Başkan Tunç Soyer’e pandemi döneminde esnafa olan katkısından dolayı teşekkür ederek “Bizlere sahip çıkmanız çok değerli. İyi ki varsınız. Birlikte ahilik felsefesini yaşatmak için çaba sarf edeceğiz. Ahiliğin unutulmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Başkanlık makamındaki ziyarete ayrıca İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir İl Ticaret Müdürü Şahin Ersü, İESOB Yönetim Kurulu üyeleri ve bu senenin ahisi Ali Sabri İlkmen ve kalfası Yakup Kaplan da katıldı.
Esnafla el ele olmaya devam
Ziyaretin ardından İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası’ndaki Şed Kuşatma Töreni’ne katılan Başkan Soyer, “Harama bakma, haram yeme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalan söyleme, kimseyi kandırma, kanaatkâr ol, dünya malına tamah etme, yanlış ölçme, eksik tartma, kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetli iken yumuşak davranmasını bil, cömert ol, kendin muhtaç iken bile başkalarına ver. Bu ahilik öğretisi bizlere iyi bir esnaf ve iyi bir insan olmanın bugün de tümüyle geçerli olan sırlarını tarif ediyor” dedi. Ahiliğin bugün alıştığımızdan çok farklı bir ekonomik model içerdiğini vurgulayan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik gelişimi maddiyata değil kültürel bir temele yaslıyor. Sadece ne yapacağımızı değil nasıl yapmamız gerektiğini de telkin ediyor. Ahilikte ekonominin odağı bireyin veya bir zümrenin zenginliği değil, toplumsal berekettir. Ahilik kültürü bunu başarabilmek için refahın adil bir şekilde paylaşıldığı değerler, esaslar ve somut araçlar ortaya koyuyor.”
“Milleti yaşatmanın en büyük öğesi esnafı yaşatmak”
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de “Ahi kelimesinin kökenine bakınca kardeş sözcüğünü görüyoruz. Esnafın birbirini kardeş gördüğü bir sistem. Halkın refahı üzerine devletin temeli kuruluyor. Milleti yaşat ki devlet yaşasın. Milleti yaşatmanın en büyük öğesi esnafı yaşatmak. Kendi özümüze, geçmişimize bakmamız gerek. Ahilik sistemini de çağa bir öneri olarak sunabilmemiz gerek. Hem ülke olarak hem de vatandaşlar olarak yaptığımız işi ahilik şuuruna uygun olarak yapmamız lazım” diye konuştu.
“Ahiliği unutturmayacağız”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise “Ahilik geleneği Anadolu’nun vatan olmasına en yüksek katkıyı verenlerdir. Anadolu’da Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna katkı verenlerdir. Ahilerin günümüze gelmiş temsilcileri olan sizler bu topraklar üzerinde devletin yaşaması ve kalıcı olmasının yegane temsilcilerisiniz” dedi
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu “Toplumun yaşatılması gereken değerleri vardır. Ahilik bu değerlerden biridir. Biz de ahiliğin bu zamanki temsilcileri esnaf ve sanatkârlar olarak topluma ve tüm insanlığa toplumsal yaşam biçimini yansıtacağız. Çırak, kalfa, usta ilişkileri ve sevgi saygı kavramının toplumla birleşmesi için çalışacağız. Dünyanın en iyi doktorunu, mühendisini yetiştirebilirsiniz ama güzel ahlakla yetişmemişse inanın o meslekler hiç bir işe yaramaz. Ahiliği unutturmayacağız” şeklinde konuştu.
“Meslekler yok olmayacak, çağa ayak uyduracak”
İESOB Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam “Yok olmaya yüz tutmuş bir meslek yoktur; meslekler yaşatılabilir, geliştirilebilir ve çağa adapte edilebilir. Neden yok olmaz? Hala kalaycılık olur mu? Semercilik olur mu? Olur. Aklı, tasarımı ve bilimi kullanarak bu koca dünyada Singapur’a da, Amerika’ya da mal satarsın. Bizim hedefimiz bu mesleklerin yok olmamasını sağlamaktır” dedi.
Toplantı sonunda Başkan Soyer, İlin Çırağı Yakup Kaplan’a, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de İlin Kalfası seçilen Ali Sami İlkmen’e kaftanlarını giydirdi, ikisini de tebrik etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |