İzmir’de bünyesindeki birçok sanatçıyla, Dünya Şiir Günü, Dünya Sanat Günü, Dünya Barış Günü’nde sanatsal etkinlikler yapan Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği (UASB), projelerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer’e makamında sundu.
Yönetim kurulu üyeleri Tülay Pırlant, Adem Kargı, Dijle Talun ve Ümit Yaşar Işıkhan, gerçekleşen toplantıda İzmir’de yapmayı planladıkları kültür sanat projelerini Soyer’e anlattı. Kent kültürüne yönelik öneri ve katkıların değerlendirileceği Kent Kültür Konseyi, İzmirli sanatçıların ilk baskı yapıtlarının, sanatçıların kullandığı önemli objelerin, kendi seslerinden eserlerinin bulunacağı Edebiyat Müzesi, her ilçede gezici sanat atölyeleri kurulması gibi 15 proje değerlendirildi. Soyer’in projelerine olumlu yaklaştığını söyleyen UASB Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan, şunları söyledi:
"Biz bu kentin sanatçılarıyız ve sadece bu kentin değil, 34 ülkede temsilciliği bulunan uluslararası bir sanat örgütüyüz. Bünyemizde yaşayan, edebiyatçılar, sanatçılar, tiyatrocular yani sanatın bütün disiplinlerinden komitelerimiz var. Bu komitelerin kent ile ilgili hazırladığı projeler var. Derneğimizin bir başka özelliği de Ar-Ge’si olan bir dernek olması. Herhangibir konuda tekil konuşmanın dışında Ar-Ge çalışması yapılır, projeler hazırlanır ve onlar ilgili kurumlara veya ilgili kişilere sunulur. Bugün Başkan Tunç Soyer ile yaptığımız görüşmede biraz daha umutlandık. Çünkü İzmir’in geçmişini biliyoruz. İzmir’deki yerel yönetimlerin kültür, sanat adına bu kentte neler yapıp yapmadıklarının tanığıyız. Maalesef büyük bir boşluk var. İzmir kültür sanatta çok ihmal edildi. Büyükşehir Belediyemiz de bizimle benzer konularda projeler düşünmüş. Hedefimiz bir olduğu için büyük olasılıkla güç birliği ile hareket edeceğiz. Amaç gökdelenleri dikmek değil o gökdelenlerin içinde bir sanat galerisi yoksa o gökdelen beş para etmez. Sayın Başkanımızın önemle üzerinde durduğu konu kentte müze ve müzeciliği yaygınlaştırma oldu. Bu doğru bir karar. Yurt dışına gittiğinizde önce o kentteki müzeleri gezersiniz. İzmir’de o forma uygun pek fazla müzemiz yok. Bizim de bir edebiyat müzesi önerimiz oldu. Bu kentin belleğini oluşturan İzmir’de yaşayan şair ve yazarlar ve onların eserleridir. Onlara sahip çıkmak gerekiyor. Tabii onlara da belediyeler sahip çıkacak. Bu anlamda başkanımızı hazırlıklı gördük. Büyük olasılıkla öncelik edebiyat müzesinde olacak. Ayrıca Dünya Sanat Günü olan 15 Nisan tarihinde İzmirli kadın sanatçıları bir araya getiren ‘Amazonlar’ adında bir etkinlik yapacağız. Ekonomik yapı araya giriyor, derneklerin durumu belli. Bu açından belediye başkanlarının desteklemesi ve alan yaratması çok önemli. İzmir 2020 yılında hayata sanat ile, sanatçılar ile çok renkli bir sayfa açacak." (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |