Atalık karakılçık buğday tohumunun yaygınlaştırılması ve üreticilerin desteklenmesi hedefiyle yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kendi elleriyle tohumlarını serptiği Menemen’de bu gün boyu beline ulaşan karakılçık buğday tarlasında çiftçilere seslendi: “Siz yeter ki üretmeye devam edin” dedi. Başkan Tunç Soyer koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında üretimin önemine dikkat çekerek salgın günlerinde en çok ihtiyaç duyulan ürünün buğday olduğunu ve karakılçık buğdayından yapılmış una talebin arttığını söyledi.
Soyer şöyle konuştu: "Bu kriz bir şekilde geçecek ama kriz bittikten sonra taş mı yiyeceğiz? Ne yiyeceğiz? Eğer üretici üretmezse, eğer bu üretim devam etmezse, çok karanlık günler bekliyor bizi. Bugünlerde beyaz önlüklü sağlık çalışanlarımızla, ayağı çamurlu, elleri nasırlı çiftçilerimizin kıymetini herkes daha iyi anladı. O nedenle siz yeter ki üretmeye devam edin. Biz de size maksimum desteği vermeye devam edeceğiz."
Buğday üreticilerine destek sağlayan atalık tohum karakılçık buğdayını yaygınlaştırma projesi kapsamında bu yıl Menemen’de 300, Tire’de 100 ve Ödemiş’te 100 dönümlük arazilerde karakılçık buğdayı yetiştiriliyor. Hasatın ardından karakılçık buğdayı üreticilerden alınarak bir kısmı tohum olarak saklanacak, kalanından un, daha sonra da ekmek elde edilecek ve halka ulaştırılacak. Seferihisar’da ise sekiz yıldır 300 dönümlük alanda bu cins buğday üretiliyor.
Karakılçık İzmir’in ovalarına döndü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde Seferihisar’dan başlattığı atalık tohum karakılçık buğdayını yaygınlaştırma projesi, İzmir ölçeğine taşınarak kentin tüm ovalarını karakılçık buğdayıyla buluşturmayı hedefliyor.
Menemen’de 300 dönümlük araziye geçen Kasım ayında ilk atalık tohumları Tunç Soyer serpmişti. o törende “Topraklarımızı işgal eden, sağlığımızı bozan, yaşamımızı kirleten ithal tohumların yerini, yeniden Anadolu’nun yerli tohumu almaya başlıyor. Bir atalık tohum, karakılçık buğdayı, bir kere daha şehrimizi ve ülkemizi doyurmak için büyük ölçekte üretilmeye başlıyor” diye konuşmuştu.
Karakılçık buğdayın öyküsü
Seferihisar Belediyesi, 2011 yılında yerli tohumların yaygınlaşması için Tohum Takas Şenliği düzenlemeye karar verdi. Belediye çalışanları köy köy dolaşıp satışı yasaklanan yerli tohumları araştırdı. Gödence köyünde yaşlı bir çiftçide çok az miktarda “Topan karakılçık” buğdayı bulundu. Can Yücel’in vasiyetinden yola çıkılarak Seferihisar’da “Can Yücel Tohum Merkezi” kuruldu. Bu merkezde karakılçık buğdayının çoğaltılması için yaklaşık dört yıl uğraşıldı. 2016 yılında sonuç alındı ve yüz yıl önceki tekniklerle ekmek üretildi. Bu ekmek hem belediyenin marketlerinde hem de kadın kooperatifinin internet sitesinde çok aranan bir çeşit haline geldi. Belediye de tohumu çiftçilere ücretsiz dağıtıp, karakılçık buğdayına hük&u uml;metin açıklayacağı taban fiyatın iki katına alım garantisi verdi. Bir köylünün deposundan çıkan bir avuç genetiği değiştirilmemiş ata tohumu buğday bu sayede ticari bir değer haline geldi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |