Dünya literatüründe ismi “Bornova Misket Üzümü” olarak geçen üzüm ile lezzetiyle tüm Türkiye’de tanınan Bornova Bamyası’na coğrafi işaret tescili almak için başvuru yapan Bornova Belediyesi, 2014 yılında kurduğu Tarım Müdürlüğü aracılığıyla hem yerel üreticiye destek oluyor.
Bornova Misketi ve Bamyası
Çamiçi Mahallesi’nde oluşturulan 5 dönümlük bağda Bornova Misket Üzümü üretiliyor. Her yıl hasadı gerçekleştirilen üzümlerden şarap, pekmez ve üzüm suyu yapılıyor. Bornova’ya ait bir değer olan Misket Üzümü kendi coğrafyasında yetiştirmek için kurulan bağda, fidan da üretiliyor. Üreticilerle işbirliği yapılarak, misket üzümünün geliştirilmesini ve daha fazla alanda üretimini sağlamak için çalışmalar yürütülüyor. İlçeye özgü bir diğer ürün olan Bornova Bamyası ise Bornova Belediyesi’nin fidanlığında üretiliyor. Her yıl 10 kilogram civarında Bornova Bamyası tohumu elde edilip vatandaşlara dağıtılıyor. Üretilen tohumlar, son iki yıldır düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde de paylaşılarak Bornova Bamyası’nın tanıtımı yapılıyor ve yaygınlaşması sağlanıyor.
Kayadibi’ne Bal Ormanı
Bornova Misket Üzümü ve Bornova Bamyası’nı yaygınlaştırma çalışmalarını sürdüren Bornova Belediyesi, 2016 yılından bu yana arıcılık eğitimleri de veriyor. Eğitimlere bugüne kadar 200 vatandaş katıldı.
Eğitimlerin ardından birer kovan seti de hediye edilen yeni arıcılar, kovanlarını da Kayadibi mahallesinde oluşturulan 22.5 dönümlük arılığa koydu. Koruma altına alınan arılığı bal ormanına dönüştürmek için mevcut olan yaklaşık 700 adet meyve fidanı dikildi. Önümüzdeki günlerde aynı amaçla alana 750 adet lavanta fidanı dikilecek.
Eğitimlerle üreticiye destek
Yerel üreticilere ve ilgilenen vatandaşlara arıcılığın yanısıra Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Budama ve Aşılama teknikleri, Tarımsal Kooperatifiçiliğin Önemi, Pestisit Kullanımı ve Canlılar Üzerindeki Etkileri, Organik ve İyi Tarım Uygulamaları, Süt Sağımı ve Hijyen, Tarımda Sulama Teknikleri, Hayvancılık Besleme Teknikleri, Solucan Gübresi Üretimi ve Kullanılması,Toprak Analizi ve Bitki Besleme Teknikleri gibi pek çok konuda eğitimler verdi.
Kiraz’dan sonra Ayva ve Nar Festivali
2014 yılında ilki düzenlenen ve bu yıl beşincisi yapılan Geleneksel Kiraz Festivali bir marka haline geldi. Festival kapsımında kiraz yetiştiriciliğini teşvik amacıyla düzenlenen En Güzel Kiraz Yarışması’nda dereceye giren üreticilere tarım aletleri hediye ediliyor. Kurulan stantlarda kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlara ekonomik katkı sağlanıyor. Bornova Belediyesi Geleneksel Kiraz Festivali’nin ardından 2018 yılı Ekim Ayı’nda Pınarbaşı’nda Ayva ve Nar Festivali yapmayı planlıyor.
Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
2015 yılında Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde, ilk etapta eski köy yerleşimi olan 12 mahallenin muhtarının katılımı ile Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Köylü Pazarı Tarihi Bornova çarşısına taşındı. Üretim artışı nedeniyle Salı ve Cuma olmak üzere haftada 2 güne çıkarıldı. Bu pazarda Ziraat Odası ile işbirliğiyle üreticilere yerel üretici kartı verildi. Evka 3, İzyuva ve Saraykent sakinlerinin talepleri doğrultusunda, kooperatife üye yerel üreticiler bölgede pazar kurmaya başladı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |