Bornova Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli 120 süpürgecinin işlerini daha rahat yapabilmeleri amacıyla mobil konteynerler kullanmaya başlandı. Süpürgeciler; faraş, süpürge ve eldivenlerini koyabildikleri ceplerin de bulunduğu mobil koyteyner sayesinde hem daha az yoruluyor, hem de aynı sürede daha fazla iş yapıyor. Faraşında topladığı çöpleri, sabit konteynerlere götürerek zaman kaybetmiyor, yanında taşıdığı mobil konteynerde topluyor.
120 süpürge işçisi ilçedeki 1.395 sokakta; yol, kaldırım, kamu binalarının çevreleri, refüj kenarları, koyteyner dipleri, su giderleri ve ızgaraları temizliyor, direk tipi çöp sepetlerini boşaltıyor, uygunsuz alanlardaki afişleri temizliyor.
Dev temizlik ordusu
Bornova Belediyesi vatandaşların daha sağlıklı ve hijyenik ortamlarda günlük yaşamlarını sürdürmesini sağlamak için 120’si süpürge işçisi olmak üzere toplam 430 çalışanıyla aralıksız olarak çalışıyor. İlçe sınırları içinde bulunan 45 mahallede yer alan meydan, bulvar, cadde, park ve sokaklar ile 20 adet semt pazarın temizliği aralıksız gerçekleştiriliyor. 7 binden fazla çöp konteynerının bulunduğu ilçede sokak ve caddelerin yıkanması, ibadethanelerin temizlenmesi, ilaçlama, moloz ve hafriyatların toplanması, kanal açma ve vidanjör gibi hizmetler de veriliyor. İnsan ve trafik yoğunluğunun arttığı noktalarda çalışan 10 adet mobil süpürge aracıyla da temizlik daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılıyor.
Son teknoloji ekipmanlar
Bornova Belediyesi Temizlik İşleri, 30 çöp kamyonu, 10 mobil süpürge aracı, 1 vidanjör, 2 konteyner yıkama aracı, 2 kepçe, 6 damperli kamyon, 9 çift kabinli kamyonet kontrol aracı, 4 çok amaçlı çöp toplama aracı, 2 kanal açıcı, 1 binek araç, 3 mini damperli çöp toplama aracı, 1 adette arazöz ile hizmet veriyor.
Atıklar ayrı toplanıyor
Bornova Belediyesi, 2017 yılı içinde 175 bin 914 ton evsel atık topladı. Geri dönüşüme ise yine aynı yıl içinde 7 bin 149 ton ambalaj atığı , 6 bin 306 ton da cam atık gönderildi. 2017 yılı içinde toplanan moloz ve hafriyat ise 20 bin 775 ton oldu. Ayrıca 2 bin 412 farklı adreste kanal açma, 726 adreste de vidanjör hizmeti veridi.
Randevulu Moloz Sistemi
Bornova Belediyesi özellikle evlerde yapılan tamiratların ardından çoğunlukla sokağa bırakılan ve çirkin görüntülerin oluşmasına neden olan molozları da topluyor. ‘Randevulu Moloz Sistemi’ ile vatandaşlar önceden randevu alıp, evlerinin önüne bırakılan konteynere moloz çuvallarını koyuyor, Bornova Belediyesi ekipleri de vinçli sistemle kaldırılarak kamyon arkasına yerleştirilen konteyneri belirlenen bölgelere taşıyor. Moloz taşıma maliyetinin yüzde 90’ını Bornova Belediyesi karşılıyor. Vatandaşların moloz çuvalı başına ödediği 2 lira ise bu maliyetin yüzde 10’unu oluşturuyor. Farklı kapasitelerde araçlarla aylık 1710 ton moloz toplanıyor.
Konteynerler her ay temizleniyor
Evsel atıkların atıldığı konteynerler her ay yıkayıp, dezenfekte ediliyor. Yıpranan konteynerler tamir edilip, boyanıyor. Ayrıca konteynerlerin görüntü kirliliği yaratmaması için yeşil çimçitten kafes yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında son bir yılda 5 bin 709 konteyner boyanırken, 3 bin 11’inin tekerleği değiştirildi. 810 adetin de bakım ve onarımı yapıldı. 298 konteynere da çim giydirme uygulandı.
Atık pil toplamada Bornova farkı
Ayrıca, düzenlenen çeşitli etkinlikler ve hayata geçirilen projelerle doğaya zaralı olan atık piller de tek bir merkezde toplanarak bertaraf için hazırlanan özel tesislere gönderiliyor. Bornova özellikle atık pil toplama konusunda İzmir’de ki ilçeler arasında birinci sırada yer alıyor. Bir yıl içinde toplanan atık pil miktarı ise 6 bin 797 kiloyu buldu. Geri dönüşüm atıklarının çöpe atılmaması ve geri kazanılması için ilçeye 5 atık toplama makinesi, 20 adet potalı 8 adette kare atık toplama eti alınarak uyugun noktalara yerleştirildi.
İbadethaneler de temizleniyor
Bornova Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan bütün ibadethanelerin temizliğini de düzenli olarak yapılıyor. 8 personel ve 1 kontrolörden oluşan 2 ekip 106 ibadethanenin temizliğini gerçekleştiriyor. Periyodik aralıklarla yapılan temizliklerle ibadethaneler ayda 2 kez temizleniyor.
Okullara temizlik seti
2017 yılı içinde yapılan temizlik çalışmalarının yanında ilçe sınırları içinde bulunan 110 devlet okuluna ekolojik dezenfektan seti dağıtıldı. Pazaryeri, balık satış yerleri ve meydanlarda 2 bin kilo ekolojik koku giderici kullanıldı.
Bahar Temizliği Kampanyası
Bornova Belediyesi’nin, temiz çevre bilincini arttırmak amacıyla ilk olarak 2015 yılında başlattığı Bahar Temizliği Kampanyası bu yıl da vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Her hafta sonu farklı mahallelerde yapılan ‘Bahar Temizliği’ etkinliklerinde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ da Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlar ile birlikte sokakları temizledi. En güzel temizlik, kirletmemektir” sloganıyla bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, temizliğin en temel ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bunun bilinciyle bu konuda en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.