Hayata geçirdiği çevre projeleriyle farkındalık yaratan Buca Belediyesi, atık ilaçlar nedeniyle oluşan çevre kirliliğini önlemek için geri dönüşüm projesi başlattı.
Buca Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) işbirliğinde başlatılan proje kapsamında, Buca’daki ÇEKOOP üyesi 18 eczaneye atık ilaç toplama noktaları yerleştirildi.
ATIK İLAÇLAR ÇÖPE DEĞİL TOPLAMA NOKTASINA
Proje sayesinde vatandaşlar, eczanelerdeki kutulara evlerinde kullanmadığı ya da bir kısmı kullanılmış, kalanı kullanılmamış ve kullanılmayacak olan ilaçları atabilecek. Evlerdeki ilaçların yanı sıra hastanelerde, eczanelerde miadı dolmuş ilaçlar bu noktalarda depolanacak. Depolanan ilaçlar doğru şekilde imha edilerek çevreyi ve insan sağlığını doğrudan olumsuz etkilemesinin önüne geçilecek.
İLK ADIMI BAŞKAN KILIÇ ATTI
Projenin ilk adımını ise Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç attı. Buca’da konumlandırılan eczaneleri ziyaret eden Başkan Kılıç, kullanılmayan ilaçları atık ilaç toplama noktasına atarak çevreci projeyi başlattı. Tüm Bucalı hemşehrilere atık toplama çağrısı yapan Kılıç, “Hepimizin bildiği gibi ilaç atıkları, doğamıza son derece ciddi zararlar veriyor. Bunun önüne geçebilmek için Buca Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. Atık ilaçların bilinçsizce evsel atıklara karıştırılması ve bertaraf edilememesi doğal kaynaklarımızın üzerinde de oldukça olumsuz bir yük yaratıyor. Bunun önüne geçebilmek için tüm hemşehrilerimzi bu projeye ortak olmaya davet ediyorum” dedi.
ÜLKEMİZE ÖRNEK OLACAK
ÇEKOOP Kurucu Başkanı Eczacı Şule İlkkurşunlu, “Atık ilaçların doğru şekilde imha edilememesi halinde ya çöpe ya da kanalizasyona atılarak doğaya karışmasına imkan sağlıyoruz. Doğaya karışan ilaçlar da yer altı sularıyla canlılara geri dönecek. Çöpe atılan ilaçlar ise hem çocuklarımızın hem de hayvanların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu anlamda Buca Belediyesi’ne bu yaptığı girişim için teşekkür ediyorum. Atık ilaçların toplanması, ülkemize çok önemli bir değer ve bir örnek olacak” diye konuştu.