Şeker fabrikalarının özelleştirme süreci ve devamında halk sağlığı üzerindeki etkileri Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen “Bu işin tadı kaçtı” başlıklı panelde masaya yatırıldı.
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi moderatörlüğünde Buca Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen panelin konuşmacıları CHP Parti Meclisi Üyesi, Ziraat Mühendisleri Odası Eski Başkanı Gökhan Günaydın ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa özelleştirmenin getirilerini tüm yönleriyle değerlendirdi.
Fabrikalar rantiyeye kurban olacak
Şeker fabrikalarının Anadolu’nun can damarları olduğunu özelleştirme ile müthiş bir istihdam kaybıyla birlikte köyden kente göçünde hızlanacağını vurgulayan CHP Parti Meclisi Üyesi Gökhan Günaydın, fabrikaların zarar ettiği yönündeki iddialara da “ Özelleştirme kapsamındaki 14 fabrikanın kağıt üzerinde en fazla 4’ü zarar gösteriyor. Ancak onların zararları da bilinçsiz siyasi atamalar ve yatırım yapılmaması nedeniyle yaşanmıştır. Bu proje Türkiye’yi emperyalizme tutsak etme planlarının en bariz örneklerindendir. Bu fabrikaları alanlar ilk fırsatta kapatıp fabrika alanlarını rantiye üzerinden değerlendireceklerdir” sözleriyle yanıt verdi.
Nişasta bazlı şeker hastalık saçıyor
Şeker fabrikalarındaki özelleştirme çalışmalarının getirilerini halk sağlığı yönünden değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, pancardan üretilen şeker yerine nişasta bazlı şekere dönülmesi durumunda Türkiye’yi büyük sağlık sorunları beklediğine dikkat çekti. Nişasta bazlı şeker kullanımının obezite, diabet, karaciğer yağlanması, siroz ve kalp damar hastalıklarına neden olduğunu vurgulayan Karababa, obeziteye bağlı kolon, pankreas, karaciğer ve meme kanserlerinde de büyük bir artış yaşanabileceği endişesini paylaştı.