GERÇEKİZMİR – Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı ikinci olağan birleşimi Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.
Komisyonlardan gelen 18 önergenin oy birliğiyle onaylanarak meclisten geçtiği oturuma gündem dışı bölümde yaşanan çöp tartışması damga vurdu.
OTURUM RAPORU: KİM/NE MESAJ VERDİ?
BOZTEPE’DEN ‘HARMANDALI’ ÇIKIŞI!
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe gündem dışı bölümde yaptığı konuşmada Harmandalı Katı Atık Betaraf tesisi hakkında açıklamalarda bulundu. Profesör Candan Gökçeoğlu’nun geride kalan yıl Büyükşehir meclisinde yaptığı sunumdan ve alanda yaptığı incelemeden kesitler sunarak konuşan AK Partili Boztepe, “Ana girişte deve güreşlerinin yapıldığı alana çöp dökülüyor. Orada yarım saat durduk, yarım saat içinde 3-4 tane tır geldi. Bu Çiğli’den ne istiyorsunuz, bu Harmandalı’dan ne istiyorsunuz? 30-40 metre ileride konutlar var. Dibinde çöp dökülüyor. Bu orada yaşayan insanlara ihanettir. Özel mülkiyetin olduğu yerde yollar açılmış, hazineye ait olan yerde de çöp dökülüyor. Orada bir elektrik tesisi yaptınız, gayet güzel. O gelirin bir kısmını Çiğli Belediyesi’ne aktarın dedik, onu da yapmadınız. İzmir’in bütün çöp bizde, artık bu konuya lütfen bir çözüm bulun. ‘Yer bulamadık, vermiyorsunuz’ demek çözüm değil, buraya artık çöp dökmeyin!” ifadelerini kullandı.
ÖZUSLU: BU SORUNU ÇÖZME İRADEMİZ VAR
Başkanvekili Mustafa Özuslu konu hakkında yaptığı açıklamada, “Bu hepimizin problemi. Bir kişi her gün 1.1 kilogram çöp üretiyor. İzmir nüfusu 5 milyon desek İzmir her gün 5 bin ton çöp üretiyor. Bizim katı atık betaraf master planımıza göre kuzeyde Bergama, güneyde Ödemiş, Menderes ve Karaburun ve Harmandalı alanları belirli… Öncelikle şunun altını çizelim İzmir Büyükşehir Belediyesi Harmandalı’ya çöp dökmek istemiyor. Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle bu konuyla ilgili bir çözüm üretme çabasında. Ödemiş’in kapasitesi günlük bin ton, Bergama’nınki 1.2 ton… Geriye kalan 2.8 tonu ne yapacağız? Eve mi götüreceğiz? 2 alandan daha bahsettim, bir tanesi Menderes, bir tanesi de İYTE’nin yanındaki arazi… Bunların hepsinin Harmandalı’yla ilgilisi var. Biz bir çığlık atıyoruz, Harmandalı’ya çöp depolanmaması konusunda bir irademiz var. Bu konuda Valiliğimiz ve bakanlığımızla görüşmeler devam ediyor ve anlayış birliğine doğru gidiliyor. Açık yürekli bakacaksak sürece bakmak, süreci eleştirmek zorundayız. Burada çözümün büyük bir işbirliği içinde olması gerektiği konusunda hiçbir şüphe yok. Master plana uygun olarak Menderes’i yapmak zorundayız, İzmir’in katı atığını bertaraf edecek tesislerimizi kurmak zorundayız” dedi.
UMUTLU: BERGAMA’YA 1 KİLOGRAM DAHİ ÇÖP İSTEMİYORUZ
Tartışmada söz alan MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu ise, “İktidar merciiyiz, şikayet mercii değiliz dediniz. Çok doğru… Benim de şöyle bir düşüncem var, iktidarın olduğu yerde muhalefet var, iktidarlar muhalefeti de yönetebilmeli. Şimdi siz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü, yer tesisini bahane bularak 25 yıldır bu soruna çözüm bulamadıysanız; çünkü bu şehri 25 yıldır CHP yönetiyor, bunun bir mazereti olmamalı. İkincisi de Bergama konusu. O tesis Bergama’ya kurulurken başkan yer mi bulunamamış da UNESCO kenti olan 3 bin yıllık kente kurulmuş bu tesis, bu da ayrı muamma! Orada Hakan Başkanımız kuzeydeki ilçelerin çöplerin gelmesi noktasında hep çözüm odaklı yaklaştı, hiç tartışmadan olgunlukla kapattı ama biz artık UNESCO kenti Bergama’ya 100 kilometreden bir kamyon değil bir kilogram bile çöp istemiyoruz. 3 bin yıllık kadim şehre yakışmıyor!” dedi.
CHP’Lİ ÖNAL’DAN ‘ENGELLENME’ TEPKİSİ!
CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise popülizm tepkisi vererek başladığı konuşmasında, “Ben ilk 6 ayda daha arkadaşlara ‘Sizin muhalefetiniz bizi engellemeye dönük’ demiştim. Sizin maksadınız bizim bu çöpleri toplayamamamız ve bir yere dökemememiz. Dediklerinizin artık bana göre bir kıymeti harbiyesi yok. Biz bildiğimiz yolda ilerleyelim ama merkezi hükümete sormak zorundayız. Yetkilerimiz gittikçe merkeze bağlanıyor. Bakana sormadan kendi çöpümüzü dökecek yeri bile belirleyemiyoruz. Bir bakanlık değil onlarca kamu kuruluşundan bir görüş alınarak bir alan belirleniyor. Bir görüş eksik sadece onunda bu yaklaşımlarla günü geçecek, silbaştan olacak. Bizim de irademiz Harmandalı’ya çöp dökülmemesi yönünde, alternatif yerler belirliyoruz ama her noktada sizin yönettiğiniz kurumlar tarafından engelleniyoruz. İYTE’de olumsuz görüş verdiler, Menderes’te tüm görüşleri aldık, arkadaşların siyasi popülizmi yüzünden olmadı. Karaburun’da da Tire’de aynı demagojiyi yaptınız. Herkes keşke imkan olsa da kendi çöpünü kendi ilçesinde bertaraf etse. Bütün bu süreçler sadece bizle ilgili değil, her taraftan engellendiğimizi de görmenizi istiyoruz. Bize yer göstermedikleri için Bergama’ya yılda 500 milyonu geçen maliyetle çöp taşıyoruz. Amaç bu çöplerin toplanmasına engel olmak ama tüm engellemelere rağmen çözmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
ÖZUSLU’DAN ‘BERGAMA’ YANITI
Tartışmada yeniden söz alan Başkanvekili Özuslu, “Hangi bakanlık her ilçeye bir çöp bertaraf tesisi izni verir? Kimse kimsenin çöpünü istemiyor da bu akla izana sığar mı? Bergama’ya giden 5 ilçenin katı atığı 0.5 tonu bulmuyor. O tesisin kapasitesi 1.2 ton olarak yapıldı. Arkadaşımız ‘0.5 tonla idare edin orada’ diyor. Biz rasyonel bir iş yapmaya çalışıyoruz. Tesis kapasitesinin üzerinde dese anlarım ve ‘Ben de seninle beraberim’ derim. Ama kapasitesinin üzerinde bir katı atık gitmiyor. Evet doğru tırla gidiyor, günde 50 tır geçmesi hoş bir şey değil. Orada bir takım aks değiştirmeleriyle tırları dış tarafa geçirebilirsek olur” ifadelerini kullandı.
HIZAL: ÇÖZÜMÜN ADRESİ YAMANLAR!
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise tartışmada söz alarak şunları söyledi: Hüsnü Bey bir tespitte bulundu ve çok basit bir soru sordu: Harmandalı’da çöp depolama alanı dışında bir çöp depolaması söz konusu. Verilecek cevap çok netti: Orası çöp depolama alanı ya da değil. Ama konu öyle farklı noktalara geldi ki… Evet çöp konusu siyasetüstü bir mesele ama siyasetçilerin çözeceği bir mesele. Biz çıkıp hiçbir zaman popülizm yapmadık. Muhalefetimizi yerinde ve yapıcı yapmaya çalıştık. Biz Harmandalı’ya gittiğimizde daha henüz oradaki elektrik santrali açılmamıştı, hatta vahşi depolama ile düzenli depolama arasında gidip gelen bir süreç vardı. Arkasından yine o bölgeye gidip o bölgedeki kaymaları gördük ve tespit ettik. Burada videoları, fotoğrafları gösterdik, mağduriyetleri anlattık. O tesisin o gün kapatılması gerektiği konusunda konuştuk. Çıktınız, ‘Orada bir kayma yok, sorun yok’ dediniz, ‘Elektrik üreteceğiz’ dediniz. Sene 2019… Yaptınız ama bir imtiyaz sözleşmesi imzaladınız 15 yıllık, yani oraya 15 yıl çöp gitmek zorunda. Çünkü gaz üretecek, gaz olmadan elektrik üretemez. Şimdi çıkıp biz orayı kapatacağız diyorsunuz. Çünkü bir mahkeme kararı çıktı. Bilimi ve bilim insanlarını salladığınızdan değil, o raporlar 2019’da da vardı. Ama onları sümenaltı yaptınız. Sonra çıkan mahkeme kararı neticesinde kapatmak zorundasınız, oraya çöp dökmek artık bir suç. Çöp meselesini sadece Menderes’e indirgerseniz çözemezsiniz. Planlamada Ödemiş, Bergama, Urla-Seferihisar ve Menderes var. 5.’si hangisi? Harmandalı… O planlamanın içinde Harmandalı var. Demek ki Menderes üzerinden yaptığınız tartışma aslında anlamsız bir tartışma. Sizin Harmandalı problemini çözmenin gerekiyor. Bu çözümün adresi de Karşıyaka-Yamanlar… 198 bin metrekare bir alan, hazine kendisine ait 103 bin metrekareyi tahsis etti. 2019 yılında Büyükşehir Belediyesi davayı kazandı. Aziz Bey, ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi katı atık yargı mücadelesini kazandı’ dedi. Tunç Soyer göreve geldikten sonra Yamanlar’la ilgili en ufak bir çalışma yapıldı mı? Yapılmadı. Menderes’te İzmir’in su kaynağı var, tarımı var. Daha yolun yok orada. Popülizmi sizler yapıyorsunuz. ‘Engelleniyoruz’ algısıyla 25 yıldır çözülemeyen çöp sorununu daha da çözülemez hale getiriyorsunuz.
AYDIN’DAN ELEŞTİRİLERE MADDE MADDE YANIT
Hızal’ın ardından eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Bir meseleyi kibre gitmeden de konuşmak mümkün olmalı. Her şeyi bilen, her şeyi yapan olunca şarkıdaki gibi ‘Sen neymişsin be abi?’ derler adama… Ben yine de anlatayım. Ama hep söylüyorum anlamak istemeyene hiçbir söz kafi değil. Tek tek yeniden cevaplayayım. Harmandalı’da çöp alanı olan alan dışında çöp dökülmemektedir. Çöp döküm garantisi verilmemiştir. Buradaki gaz belirtilen elektrik üretimi süresi hatta daha fazlası boyunca yeterli kapasiteye sahiptir. Çöp dökülen alan bugün çöp dökmeyi bıraksanız bile o sözleşmede taahhüt edilen elektrik üretimini aşacak kadar kapasite mevcuttur. ‘Oraya gitmemiştir’ diyorlar. Arkamıza kamera mı taktınız nereden biliyorsunuz? Bu kibirdir, buna gerek yok. ‘Bir tane engellenen söyleyin’ deyin. Söyleyeyim Menderes… Tarım İl Müdürünüze söyleyin daha önce değiştirdiği görüşüne dönsün, imzasını atsın. Menderesle ilgili sürecin takıldığı yer yol mu? Planlama yanlış, yolunuz eksik diyor, senin yönettiğin bakanlık, müdürlükler buna onay vermiş. Kim onay vermemiş? Tarım Müdürlüğü… Orada belli bir mesafede bir zeytinlik alanı olduğunu ve çıkacak toz ve kokunun buna zarar vereceğini söylüyor. Ki koku ve toz çıkmayacağını da biliyor. Tarım İl Müdürlüğü olumlu görüşü verdikten sonra değiştirip bu hale getirip bizi kilitledi. ‘Bir tane gösterin’ diyorsunuz, gösteriyorum işte. Başka bir şey daha söyleyeyim, bunu da tekrar söylüyorum. Harmandalı’nın kapatılması iradesini İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaya koydu, bunun planını sundu ve bakanlık bunu onayladı. Biz de bunu icraya başladık. Alandaki tüm faaliyeti bilimsel danışmanlıkla yapıyoruz. Bergama’nın planını ve kapasitesinin Sayın Belediye Başkanı Hakan Koştu da biliyordu ve hepimize teşekkür etti. Türkiye’deki çevre mevzuatı gereği her ilçenin kendi çöpünü bertaraf etmesi yasaya aykırı… Bölgesel planlama yapılıyor. Özetle, 1-Bölgesel çöp bertaraf planlaması yapmak mevzuatın gereğidir. 2- Harmandalı’da çöp alanı olarak onaylanan bölge dışına çöp dökülmemektedir. 3-Harmandalı’ki elektrik üretimiyle ilgili olarak oradaki üreticiye çöp döküm garantisi verilmemiştir. Mevcut kapasite o sözleşmedeki süre kadar hatta fazlası kadar yeterlidir. 4-Engellemeye çalıştığınız Menderes’le ilgili 3 yıllık süreç devam ediyor. Bütün müdürlüklerden olumlu görüş alınmıştır. Tek olumlu görüş vermeyen görüşünü değiştiren Tarım İl Müdürlüğü’dür, nedeninin de ne yolla ne başka bir şeyle ilgilisi yoktur. 5-Harmandalı’nın kapatılması projesini İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında sunmuş ve bakanlık tarafından onaylanmıştır. 6-Çiğli halkını düşünüyorsanız orayı afete maruz bölge ilan edin.
BAYRAKLI ŞEHİR HASTANESİ AÇIKLAMASI
Öte yandan AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız ise açılışı bir türlü gerçekleştirilemeyen ve ekim ayı ilk oturumunda tartışma konusu olan Bayraklı Şehir Hastanesi hakkında açıklamalarda bulundu. AK Partili Yıldız, “Gecikmenin süresi 25 yıldan düşecek mi?’ diye sordular. Gecikmenin süresi 25 yıldan düşmüş durumda. Takriben 5 yıllık bir süre düşümü söz konusu. Ana gecikmenin nedeni ana yüklenici GAMA’nın girdiği finansman problemiydi. Diğer yüklenici firma gücünü kullandı ve bu hastaneyi sonuna getirdi. Bu hastanede 6 tane hastane var. 700 bin metrekarelik bir inşaat alanı… 3 bin kişinin çalıştığı bir hastane… Hastane bitmiştir, sadece kurulan cihazların entegrasyonu konusunda bir süre talebi söz konusu oldu” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |