GERÇEKİZMİR – Büyükşehir Belediyesi eylül ayı son oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.
Oturuma Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZDOĞA için yapılan ayni ve nakdi sermaye artışı üzerine yaşanan ve Menemen Belediyesi’nin bütçesiyle ilgili madde hakkındaki tartışmalar damga vurdu.
“Belediyemizin iştiraki olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDOĞA A.Ş’nin 08/09/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda; Belediyemizin, İZDOĞA A.Ş’nin içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, önergede bahsi geçen 218.836.512,00-TL tutarındaki ayni sermayenin devri ile (mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Selçuk ilçesi Belevi mahallesi, 163 ada 324, 325, 326, 327, 328 no’lu taşınmazlar ile 185 ada 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 no’lu taşınmazların ayni sermaye olarak verilmesine yönelik, İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/395 esas 2023/538 Karar sayılı 24/07/2023 tarihli kararı ile ve 05/07/2023 tarihli bilirkişi raporu ile tespit olunduğu üzere bedelle, Fidanlık kurulması amacıyla), 76.728.739,00-TL nakdi sermaye artırımından payına düşen (% 74,0400'una tekabül eden ) 56.809.958,36-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak nakdi sermaye olarak karşılanabilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Şirketler Komisyonları Raporu” maddesi komisyonlardan geldiği gibi oyçokluğuyla kabul edilirken, İZDOĞA şirketinin işleyişi ve ayni sermaye artışına konu arazi üzerinden tartışma konusu oldu.
Tartışmada ilk sözü alan AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “İZDOĞA’ya ciddi büyüklükte bir alanı ayni sermaye olarak veriyoruz. Bunun dışında da İZBETON tarafından da 78 milyon bir nakit sermaye artışı olacak. Tabi belediye şirketlerinin hepsi zararda olduğu için dönecek dolaşacak o 78 milyon da yine Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden çıkacak. Bu 600 dönümlük alan daha önce İl Özel İdaresi’ne aitti. 1995 yılından bu yana fidanlık olarak faaliyet gösteriyor. Etrafında başka hazine arazisi yok. Bir belediye şirketi kurduğunuz zaman ana faaliyet konusu vardır. İZBETON asfalt üretmek için kuruldu, ama bunun dışında her işi yapıyor. İZDOĞA’nın da ana faaliyetini biliyoruz. Sonra Şaşal Su Fabrikası’nı verdik. Kafeterya işletmesini de verdiniz. Şimdi de üçüncü bir farklı iş vereceksiniz, fidancılık yapacak. Niye hayır oyu kullandığımızın sebeplerinden bir tanesi de alanda faaliyet gösteren bir şirket olması” diye konuştu.
Çalışkana’a yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Bülent Köklü’den, “Selçuk Belevi Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir yerimiz var. Bu yer ayni sermaye olarak naklediliyor. Teknik olarak bir sıkıntı yok. Sermaye paylarını korumak için de nakdi bir giriş olacak. Buradaki amaç İzmir’in ihtiyacı olan daha ucuz maliyetli fidan üretimi. Suya dayanıklı bir üretim olacak. Kooperatiflerin yer ihtiyacını da giderecek, hem çevredeki üreticilere destek hem de İzmir sınırları içindeki diğer belediyelere daha az maliyetli şekilde fidan ve bitki sağlamak üzere kurulmuştur” açıklaması geldi.
YILDIZ: İZDOĞA NE YAPACAĞINI ANLATSIN!
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise şunları söyledi: İZDOĞA aslında İzmir Körfezi’nin iyileştirmesi amacıyla kurulmuş bir şirket. Sonra Sayın Tunç Soyer döneminde şirketimiz acayip bir şekilde diğer şirketin alanlarına da girerek neredeyse örgütleşme yolunda ilerliyor. Mesela şehir tiyatroların personeli İZDOĞA’da, Grand Plaza dururken su fabrikası İZDOĞA’da, Kültürpark’ın en kıymetli yerlerinden biri Göl Gazinosu da İZDOĞA’da! Konu alanda bir şirket yaklaşık 35 yıldır fidan üretimi yapıyor ve 600 dönümü tam kapasite kullanıyor. İçeride faaliyetini sürdüren bir işletme var, hangi alanı biz kooperatiflere vereceğiz? Bir de şunu öğreniyoruz, İZDOĞA gidiyor oradaki şirketle bir İZHABİTAT diye şirket kuruyor. Göl Gazinosu alınırken demiştim, madem İZDOĞA alıyor ayrıntılarıyla ne yapacağını anlatsın. Aynı şekilde bunu de gelin burada tüm şeffaflığıyla anlattın. İçine kooperatif kelimesi alınca uygun mu oluyor? Öyle olmadığını dönüşümde gördük. Biz oradaki işletmeyle böyle bir modele geçmek istiyoruz dersiniz biz de burada tartışır, gerekirse oy birliği veririz. Bölgeye gidiyoruz kooperatiflere verecek 1 metre yeriniz yok. Buradaki 76 milyonla da göremediğimiz Göl Gazinosu’nun projesini mi yapacak İZDOĞA? İZDOĞA önümüzdeki dönem ne yapacak, acaba hangi şirkete girecek çok merak ediyorum.
ÇAĞLIN: HER FAALİYET ALANI BİR İHTİYAÇ ANALİZİ SONUCU!
CHP’li Meclis Üyesi Saadet Çağlın söz alarak, “Sırasıyla pandemi, deprem, ekonomik kriz ve yaşadığımız kuraklık farklı ihtiyaçları ortaya koydu. İzmir Büyükşehir Belediyesi 4 yılını aşarken her yıl farklı bir olumsuz şartla yüz yüze kaldı, her faaliyet alanını bir ihtiyaç analizi sonucu açtı. Ne mutludur ki bu kadar hızlı bir analize sahiptir. Kurumumuza teşekkür ediyorum” mesajını verdi.
PARLAR: SOSYAL BİR ŞİRKET
CHP’li bir diğer Meclis Üyesi Ozan Parlar ise, “Güzelbahçe’de Yelki’de bir alan İZDOĞA’ya devredildi. Şirketimiz tarafından orada bir doğal yaşam alanı yaratıldı. İzmir’deki yaşayan parkların en büyüğü şuan. Bu tamamen sosyal bir proje. Kamp yapılabilen, safari turlarının düzenlendiği, sahipsiz olan zeytin ağaçlarının doğaya dönüştürüldüğü bir alan. İZDOĞA şirketi sosyal bir şirket, doğa dostu sosyal projeler üretiyor. Tabi ki ayni ve nakdi katkılar almıştır, almaya da devam edecektir. Kar amacı güden bir şirket değildir” diye konuştu.
SEVİNÇ: TEREDDÜTTE KALIYORUZ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç’ten, “Bu konu sağlıklı anlatılamıyor bize. Sermaye artışı şeklinde verilmiş olduğu açıklansa net olur. Ama kooperatif, işletme derken konular iç içe giriyor, amaç, hedef ve yasal dayanak birbirinden kopuk duruma düşüyor. Sağlıklı anlatım olmadığı için tereddütte kalıyoruz” açıklaması geldi.
KÖKLÜ’DEN YENİDEN AÇIKLAMA
Yeniden açıklama yapmak için söz alan CHP’li Köklü, “Bir yanlış anlaşılma var. Ben kooperatiflere vereceğiz demedim. Ayni bir sermaye artırımı var. Gündemimize gelen konu da bu. Nakdi sermaye neden var? Ortaklarının sermaye paylarını korumak için bu artışı da Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON’un yapması gerekiyor. Maksat burada bir işbirliği yapmak. Bölgede kooperatifler varsa ki var olduğu belli. Arazinin kullanımına ilişkin bir işbirliği. Kimse kimseye yerini vermiyor. Bugüne kadar hiçbir sermaye artışına zaten oy birliği verilmedi. Konuyu başka yere çekmeye gerek yok” diye konuştu.
ÇAĞLAYAN: YÖNETİM BİZE GEÇİYOR MU?
CHP Meclis Üyesi Suat Çağlayan ise, “Burada yüzde 49’da olduğumuz bir ortaklığa bir para artırımı var. Para artırırken bizim hissemiz yüzde 51 oluyor mu? Yönetimi bize geçiyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.
KÖKLÜ: YER BİZDE!
Çağlayan’ın ardından yeniden söz alan CHP’li Köklü, “Bu bölgede 600 dönüme ait olan yer denen yerin bir kısmı birileri tarafından kullanılmaya devam ediyor. Bizim burada tapulu bir arazimiz var. Burada bir hisse paylaşımı yok. İZHABİTAT şirketinde 49/51 ortaklığımız var ama bu şirketin bu alanla bir ilgisi yok. Yer bizde, olduğu gibi duyuyor” diye konuştu.
ÇALIŞKAN: VERECEK 1 METRE YER YOK!
Köklü’nün ardından bir kez daha söz alan AK Partili Çalışkan, “2 yıl önce İZDOĞA şirketi orada bahsi geçen şirketle yüzde 49/51 bir şirket kuruyorlar. Burada amaç o şirketle buranın işletmesini beraber yapmak ve burayı öyle işletmekti. Bu bir kenara bırakılıyor. Bunu belediyenin işletmesi kadar normal bir şey yok. Ama siz kooperatiflere yer vereceğiz diyorsunuz. Ödemiş ve Bayındır’daki kooperatiflerle rekabet mi edeceksiniz dedik, onlara da yer vereceğiz dedi. E biz gittik, baktık verecek 1 metre yer yok” dedi.
HIZAL’DAN SERT ‘GÜVEN EKEN’ ÇIKIŞI!
AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, İZDOĞA’ya sert eleştiriler getirdiği konuşmasında, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bazı şirketler imtiyazlı hale geldi. Biri İZBETON, biri de İZDOĞA… Birinin genel müdürü, birinin de yönetim kurulu başkanından kaynaklı imtiyazlar olduğunu düşünüyorum. İZDOĞA yönetim kurulu başkanı, Sayın Belediye Başkanının danışmanı Güven Eken şehrin herhangi bir noktasında herhangi bir şeyi beğendiğinde ‘Ben bunu istiyorum’ diyor, sonra hop İZDOĞA’ya veriliyor. Belediye böyle yönetilmez. 4.5 yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi bu ürünleri kooperatiflerden aldı, milyonlarca lira verdi, şimdi mi aklına geldi? Bir belediye bir danışmanın şımarıklıkları ve bir takım fantastik fikirleriyle yönetilemez. Yönetilirse bu belediye çalışanların maaşlarını ödeyemez noktaya gelir. 2 tane şirketin yöneticisi yüzünden bu belediyenin geldiği nokta gerçekten içler acısı! Şaşal Suyu istedi, verdiler, Göl Gazinosu’nu istedi, verdiler, fidanlığı istedi, verdiler. Güven Eken kim ya, biz de 1 saattir bunu tartışıyoruz” ifadelerini kullandı.
AYDIN: KATEGORİK OLARAK OLUMSUZ BİR TAVIR GÖSTERİYORLAR
Tartışmada son sözü alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Burada aslında tartıştığımız konu bir sermaye artışı… Buna dair pek çok önerge yaptık, arkadaşlar bunların yüzde 95-96’sına ret oyu verdiler. Çünkü kategorik olarak arkadaşlar sermaye artışına olumsuz bir tavır gösteriyorlar. Gösterebilirler, saygı duyarım. ‘Doğrudur burada teknik olarak bir sorun yok ama biz bu şirketlerin kötü yönetildiğine dair eleştiri getiriyoruz’ diyorlar, tam da budur aslında tartıştığımız mesele. Şirketlerimizin kötü yönetildiği iddiasıyla yine karşı oy kullanmaktadırlar. Bunu allayıp pullamanın anlamı yok, bu kadar süredir tartıştığımız konu budur” açıklamasını yaptı.
Oturumun diğer gündem ise ‘Menemen’ tartışması oldu.
Menemen Belediyesi’nin bütçe ödeneği ile ilgili “Menemen Belediye Meclisinin; Menemen Belediyesinin 2023 Mali Yılı Gider Bütçesinde ödeneği yetmeyen kalemler için toplam 1.664.000.000,00-TL ek ödenek verilmesine yönelik, 01/09/2023 tarihli ve 53 sayılı Kararının oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu” maddesiyle ilgili söz alan CHP’li Meclis Üyesi Çağlar Gülez ile İYİ Parti Meclis Üyesi Halil Akbulut eleştirilerde bulunarak hayır oyu vereceklerini açıkladı.
AYDIN: GRUP OLARAK OLUMLU OY KULLANACAĞIZ
Bu açıklamaların ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Aydın, Büyükşehir Belediye Meclisi olarak ilçelerden gelen bütçelere olumlu oy kullandıklarını, “Eleştirilerimiz baki kalmakla beraber Büyükşehir Belediye Meclisi olarak parti ayrımı yapmadan olumlu oy kullanıyoruz. Meclis üyesi arkadaşların kendi yerleriyle ilgili hassasiyetleri ve ret oyları kendilerine aittir. Biz CHP Grubu olarak olumlu oy kullanacağız” dedi.
ÇALIŞKAN’DAN TEPKİ!
AK Partili Meclis Üyesi Çalışkan ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleri bütçeleri üzerindeki tek yetkisi kanuna uygunluğunu incelemektir. Kaynağı gösterildiyse bunu reddetme şansınız yok, reddediyorsanız bunun da sorumlulukları var. Dolayısıyla bir aldığımız prensip kararı bu konuları burada hiç konuşmadık. Eğer biz ilçelerin bütçelerini burada konuşmaya başlarsak, meclisin kendi gündemine sıra gelmez. İlk defa böyle bir şey oluyor. Buna müsaade etmemeniz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
ÖZUSLU’DAN YANIT!
Çalışkan’a yanıt veren Başkanvekili Mustafa Özuslu, “Bir şeye yol açtığımız yok. Gündem dışında da konuşabilirler. Bir gündem maddesi görüşülüyor, CHP’li ve İYİ Partili arkadaşlarımız kişisel görüşünü dile getiriyor. Bundan doğal ne olabilir. Burada 40 tane görüşü sabırla dinledik. Ben buna meclis başkanvekili olarak izin vermek zorundayım. Önergeler ya da komisyon raporları üzerinde bundan sonra bu mecliste yaptığım her görevde her söz isteyen arkadaşa söz vereceğim. İstinası yeterlilik haz olmasıdır” diye konuştu.
DEMİRCİLİOĞLU’NDAN AÇIKLAMA
AK Partili Meclis Üyesi Yusuf Demircioğlu da bu açıklamanın ardından söz alarak önergeye ret oyu vereceklerini açıklayan 2 meclis üyesinin eleştirilerine yanıt verdi. Demircilioğlu, “2 binin üzerinde belediye personelimiz var. Yarın daha fazla hizmet gereği olursa daha yeteri kadarı olur. Bu ek bütçenin istenme sebebi Tahir Şahin döneminde imzalanan toplu sözleşmenin getirdiği yüzde 200’lük zammın belediyeyi çıkmaza sürüklemesi, ondan sonra görev yapan Serdar Bey’in sözleşmeden çıkmak istemeyen personeli işten çıkarması nedeniyle yaşanan tazminatların ciddi yükü… Konser konusuna gelince, biz farklı bölgelerde konser yapıyoruz, oralarda iş ve icraat yapmasak konser yapmaya utanırız. 32 değil 23 sanatçı geldi” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |