POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kuyumcu, altın dolandırıcılığından tutuklandı
Kuyumcu, altın dolandırıcılığından tutuklandı
Elon Musk'ın paraları yanlış IBAN'a gitti
Elon Musk'ın paraları yanlış IBAN'a gitti
Yerlikaya'dan provakatif paylaşımlara karşı uyarı
Yerlikaya'dan provakatif paylaşımlara karşı uyarı
Pos cihazı oyunu: Bakan Şimşek'i böyle uyardı
Pos cihazı oyunu: Bakan Şimşek'i böyle uyardı
16 Şubat 2022 Çarşamba - 20:06

Büyükşehir Meclisi’nde gergin oturum, ESHOT’un kredisine oy birliğiyle onay!

Gergin geçen oturuma iki ‘konuşma tartışması’ damga vururken, Büyükşehir Meclisi’nde oy birliğiyle alınan kararla artan akaryakıt fiyatlarının gölgesinde maliyetleri büyük ölçüde artan ESHOT’un 2022 yılında önünü açmak için talep edilen 421 milyon liralık kredi yetkisi talebi kabul edildi.

Büyükşehir Meclisi’nde gergin oturum, ESHOT’un kredisine oy birliğiyle onay!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı üçüncü ve son olağan birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Gergin geçen oturuma iki ‘konuşma tartışması’ damga vururken, iki kritik maddeden bir oy birliği bir de oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir Meclisi’nde oy birliğiyle alınan kararla artan akaryakıt fiyatlarının gölgesinde maliyetleri büyük ölçüde artan ESHOT’un 2022 yılında önünü açmak için talep edilen 421 milyon liralık kredi yetkisi talebi kabul edilirken, İZFAŞ bütçesini düzenlemek için yapılan sermaye azaltımı ve 25 milyonluk destek aktarımı da oy çokluğuyla onaylandı. 

OTURUMDA NELER YAŞANDI? 

Büyükşehir Meclisi Şubat ayı son oturumu iki konuşma tartışması ve Buca ilçesinde bir akaryakıt istasyonu planlaması talebi maddesi hakkında Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın açıklamaları sonrası yaşanan tartışmayla gergin başladı. 

AK Parti Grubu’ndan gündem dışı konuşmaların önceki iki oturumun aksine ve meclis sonuna bırakılması, AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe’nin sözü alıp gündemde olmayan maddeler hakkında konuşurken sözünün kesilmesi ve Buca Belediye Başkanı Kılıç’ın konuşmasına yönelik eleştiriler gelirken, CHP Grubu ve Başkanvekili Mustafa Özuslu bu eleştirileri tek tek yanıtladı. 

’GÜNDEM DIŞI KONUŞMA’ ATIŞMASI
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, gündem dışı konuşmaların meclis oturumu sonuna bırakılması hakkında, “İki gündür gündem dışı konuşmaları gündemin başına alıyorduk. Bu gruplarda ortak alınmış bir karardı. Görüyoruz ki bu kez sonuna alındı. Sizin bu kararsızlığınıza nasıl bir katkı koyacağımızı biz de merak ediyoruz. Bunu bir yapboza çevirdiniz diye düşünüyorum. Gerginliğin artması sistemi değiştirmenizi gerektirmez. Her kazada araba değiştirilmez. Burada zaman konusunda bir problem mi var? Bu yönde bir şikayet mi var? Gündem dışı konuşmalarda şehrin gündemini konuşuyorduk. Gündemin başında olmasının da verimli olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı. 

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç bu açıklamayı “Biz belediye meclis çalışma yönetmeliğine göre yönetim yapıyoruz. Gündem maddelerin değiştirilmesine yönelik de oylama yapılabiliyor. Grup Başkanvekilleri gündemin öne alınması konusunda görüş birliğine varmışlar ama gördük böyle yapınca gündemi konuşmaya fırsat kalmadığını gördük. Bu nedenle de sona aldık. Grubumuz adına kararımız bu yönde...” sözleriyle yanıtladı. 

Başkanvekili Özuslu ise “Grup başkanvekillerilye yaptığımız mutabakatta ‘Bir de böyle deneyelim’ dedik ama 2 gün sonunda gördük ki gündem dışı konuşmaların sona alınması daha doğru... Bugün de meclisin sonunda yapacağız” diye konuştu. 

BOZTEPE SÖZ ALDI, TANSİYON YÜKSELDİ... 
Bu konuşmaların ardından AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe söz aldı ve sözlerine dünkü oturumda gündeme alan 3 madde ile ilgili konuşarak başladı. 

Boztepe’nin sözünü kesen Başkanvekili Özuslu, “Gündemle ilgili bir lehte bir alehte söz verdim. Gündemle ilgili konuşmalısınız, siz çıkıp gündemde olmayan 3 madde ile ilgili konuşmak istiyorsunuz. Buna izin vermem” dedi. Özuslu’ya Boztepe ve AK Parti sıralarından tepki geldi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, Özuslu’nun bir usül hatası yaptığını ifade ederek, “Biz gündemle ilgili lehte ve alehte konuştuk ama Hüsnü Bey bir gündem maddesi ile ilgili söz aldı ve konuşma yapmak istedi. Her meclis üyesi elimizdeki gündem maddeleriyle ilgili konuşabilir. İkinci ciddi hatanız da niyet okuması yapmanız” dedi. 

Hızal’ın sözlerine yanıt veren Özuslu ise, “Dün 3 madde geçmiş, Boztepe de uyumuş. Şimdi de geçti diyor” dedi. Boztepe, Özuslu’ya “Yalan söylüyorsunuz” çıkışında bulunurken, Büyükşehir Belediye Başkanvekili bu sözlere, “Öyle şey olur mu? Gündem herkese tek tek dağıtıldı” yanıtını verdi.  

AK Partili Hızal bu atışma sonrası yeniden söz aldı ve “Ricam şu meseleyi işinize geldiği gibi değerlendirmeyin. Yönetmeliğin meclis üyelerine verdiği hak ve yükümlülükler var. Bu yönetmelikle üyeler her gündem maddesiyle ilgili söz alabilir. Dolayısıyla Hüsnü Bey az önce İmar Komisyonu’na sevk edilmiş bir madde ile ilgili komisyonunun işleyişiyle ilgili bir konuşma yapacaktı. Siz anlaşılmaz bir şekilde niyet okuması yaptınız” diye konuştu. 

Hızal’a yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da “Yönetmelikte meclis üyesinin konu dışına çıkması yasaktır. Gündemle ilgili söz verdiniz zaten ama aldığı sözde gündem dışına çıktı. Dolayısıyla yapılan uygulama yanlış değil. Gündem dışı olduğu için uyardınız, bu konuda yapılmış bir hata yoktur” dedi. 

AK Partili Hızal, “30.saniyede müdahale ettiniz. Gündem mi gündem dışı mı karar vermek için biraz sabır gerekir. O zaman CHP’deki meclis üyesi arkadaşlarımızı her toplantıda uyarmanız lazım. Hiç gündemimizde olmayan her konuya giren arkadaşlarınızı uyarmanız lazım. Ben şimdi gündem maddesinden ne konuşacağımı en baştaki cümleden nereden bileceksiniz. Sayın Boztepe’de bir kaç cümle sonra bağlantıyı buraya getirecekti ama açıkçası baltaladınız” diye konuşurken, Özuslu’dan bu kez “Sayın Boztepe ilgili maddelerle ilgili söz aldı. Bu mümkündür. Bununla ilgili söz alabilir. Ama kayıtlar orada! Fransız generale kurmayı ‘Savaşı kaybediyoruz’ demiş. ‘Neden?’ sorusuna ise ‘Valla 13-14 madde sayarım, 1 mühimmat yok’ demiş. General de ‘Tamam gerisini sayma’ diye yanıt vermiş. Yani gerisini görüyoruz burdan. Söz hakkı kısıtlaması yok” açıklamasını yaptı. 

BAŞKAN KILIÇ’TAN KRİTİK AÇIKLAMA, AK PARTİ’DEN TEPKİ 
Bu tartışmanın ardından söz alan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ilçedeki Kızılçullu Mahallesinde yer alan 3 parsel için akaryakıt istasyonu imarı talebiyle ilgili madde hakkında önemli bir açıklama yaptı. Başkan Kılıç, “Buca’nın merkezinde bir akaryakıt istasyonu talebi var. Buca’nın tam göbeğinde, ciddi bir yoğunluğun olduğu bölgede bu şekilde bir talep gelmesi, tabi ki görüşülebilir... Özellikle o bölgeyle ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu bölge deprem konusunda riskli bir bölge, burada bir plan çalışması yapılıyor. Bununla ilgili alınacak kararlarda imar komisyonun hem şekil şartlarına bakması ama bunun yorumlanmasında özellikle buranın kentin içinde olması, etrafındaki konut yoğunluğunun fazla olması yani kent trafiğine etkisi açısında daha geniş değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunların da dikkate alınması gerektiğini beyan ediyorum” dedi. 

AK Partili Hızal, Kılıç’ın açıklamasına “Sayın Buca Belediye Başkanı komisyonda henüz görüşülmeden, üyeleri yönlendirecek bir beyan ortaya koymuştur. Bu doğru değildir. İBB bununla ilgili Buca Belediyesi’nden resmi görüşleri talep eder, onların doğrultusunda bir karar verilir. Bunun hakkında karar sonrası lehte ya da alehte bir açıklama yapabilir. Ama siz burada Hüsnü Bey’i hiç dinlemeden susturdunuz ama Sayın Başkan’ın komisyon üyelerini dakikalarca yönlendirmesine müsade ettiniz, tahammüllerin tamamını ayaklar altına aldınız” sözleriye tepki gösterdi. 

Hızal’a yanıt veren Özuslu şu açıklamayı yaptı: Buca Belediye Başkanı aynı zamanda bir meclis üyesi... Bir meclis üyesi olarak bir maddeyle istediği kadar görüş bildirebilir. Biraz önce de AK PArti Grup Başkanvekili İmar Komisyon Üyesi olarak söz aldı ve onu da dinledik. 

AK Partili Hüsnü Boztepe’den bu kez, “Sayın Erhan Başkan’ın hassasiyetini anlıyorum. Ama burada komisyon üyelerine talimat verir gibi bir konuşmayı yakışıksız buldu. Yoksa zaten konuyla ilgili Buca Belediyesi’nden görüş alınır. Kendisi de bilir ki orada 3-4 planı reddettik biz” çıkışı geldi. Bu sözlere yanıt veren Buca Belediye Başkanı Kılıç ise “Eğer sizin aranızdaki tarıtşma olmasaydı benim hızlı hızlı geçen bir maddeyle ilgili böyle görüş bildirmeme tepki verir miydiniz? Eğer imar komisyonu bunu bir talimat olarak algıladıysa ben burada kendilerinden özür dilerim ama bu bir talimat değil temenniydi. Çok da uzatılması taraftarı değilim” açıklamasını yaptı. 

AK PARTİ’DEN ESHOT KREDİSİNE ONAY, 90 DAKİKA TALEBİ 
ESHOT’a 421 milyonluk kredi yetkisi verilmesi maddesi hakkında konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, “Pandeminin yıkıcı etkilerine hepimiz şahit olduk. Bu anlamda ESHOT çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Dolayısıyla bu krediye de oy birliği verdik. Ama İZFAŞ konusunda farklı düşünüyoruz. Bizim eleştirimiz personel maaşlarının yüksekliği değil, bu şirkette personel sayısı düşürüldü ama Büyükşehir’e iştiraklerin tamamında 3 yılda 7 bin 700 personel alındı. Öngörüsüz bu anlayışla şirketlerin bir çoğu da zarar ediyor. Ama burada ESHOT özelinde sıkıntıların önünü açmak adına bu kredi talebine oy birliği veriyoruz. Ama başka bir konu var. İzmirliler hala ücretsiz 90 dakikasını istiyor. Gerekirse bazı harcamaların sübvanse edilmesini de onaylıyoruz ama 90 dakikadan vazgeçilmesini istemiyoruz. Vatandaşların lehine düzenleme talep ediyoruz” diye konuştu. 

ŞÜKÜRER VE 'İZMİR ENGELLENİYOR' ÇIKIŞLARI! 
Öte yandan AK Partili Hızal gündem dışı bölümde İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Başkanı görevindeyle yaptığı ‘mübadeleyle gelenler’ çıkışıyla büyük tepki çeken Sıtkı Şükürer ve merkezi hükümete İzmir’in projelerinin engellendiği yönündeki eleştiriler hakkında konuştu. 

Hızal, “Sayın Soyer aday olduğunda ‘Ben bütün İzmir’in belediye başkanı olacağım’ dedi. Konumuz Soyer’in kimin ve neyin başkanı olduğu? İzmir’de kendini bilmez, ne dediğini bilmediğini söyleyen ama sözün nereye gideceğini çok iyi bilen bir şahıs, İzmir’in oluşturan tüm değerlere hakaretler yağdırdı, tüm İzmirli vatandaşlara hakaret etti. Sıtkı Şükürer... Bir kurulun başkanıydı. Bu şahıs göstermelik bir şekilde ve Başkan Soyer tarafından adeta itibarı korunacak şekilde kuruldan istifa dahi etmeden ayrıldı. Ama bu şahıs hakaret ettiği, ayrıştırdığı İzmirlilerin vergileriyle gelir elde eden Büyükşehir iştiraklarına danışmanlık adı altında her yıl milyonlarca lira gelir ediyor ve bu geliri hale elde etmeye devam ediyor. Soyer bu meseleyi çok seslilik adı altında geçiştiremez. Kendisinin arkadaşı olabili, bu bizi ve İzmirlileri ilgilendirmez. Ama İzmirlilere hakaret etmiş bir şahsın İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden gelir elde etmesini asla kabul etmiyoruz. Burada meclis kürsüsünde en yüksek tondan bu şahsı eleştirmesi gerekiyordu. Biz de o zaman kalkar ayakta alkışlardık. İzmir’in tüm değerlerine hakaret etmiş bir şahıs hala bu kurumdan gelir elde ediyor” dedi. Hızal, “’İzmir engelleniyor’ diye yeniden bir söylem türedi. Sayın Soyer de Buca Metrosu temel atma töreninde Genel Başkanı’nın önünde bir PR çalışması yaparak İzmir’in engellendiğini söyledi. Elektrik Fabrikası konusu açık. Bir hukuki ihale, Özelleştirme İdaresi tarafından yapılıyor ve kamu kurumları giremiyor. Siz şuan size verilmiş 200 yıllık binayı başkalarına bedelsiz devrediyorsunuz? Asıl bunu konuşalım. Soyer’in vaatlerinden hangisi yapılmak istendi de biz engelledik? Buca Metrosu’nda engel mi çıktı? Çiğli Tramvayı’nda engel mi çıktı? Sayın Soyer teşekkür etti. Sayın Soyer bir bakandan randevu istedi de alamadı mı? Ayın 22’sinde Tarım Bakanımızdan randevu istedi, anında verildi. Kendisinin Uzundere mağdurlarına 45 gün sonraya randevu vermesi gibi olmadı, anında verildi” diye konuştu. 

ÖZUSLU: 22 DAKİKA 10 SANİYE NİRVANA’DIR! 
Özuslu bu konuşmanın ardından süre çıkışında bulundu. Büyükşehir Başkanvekili, “22 dakika İzmir’in tüm gündemini konuş sonra da gel ‘Demokratım hakkımız kısıtlanıyor’ diye çıkış. 22 dakika 10 saniye Nirvana’dır, bunu İzmirli’nin takdirine bırakıyorum” diye konuştu. 

 
'Gömü var' diye cami yakınında ev tutup 6 ay tünel kazdı!
 
Erdoğan'dan kritik 'elektrik fiyatları' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bir dev fuar daha!
Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen HORECA Fair-3. Uluslararası ...
Fazıl Say İzmirlilerle buluşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde dünyaca ünlü piyanist ...
İzmir İktisat Kongresi'nin 99.yaşını kutluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ulu önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ...
 
'Efes Bizimdir'de işlem tamam!
Efes Selçuk Kent Konseyi tarafından yürütülen Efes Bizimdir imza kampanyası ...
Bayraklı’da israf değil, iyilik büyüdü!
Sosyal yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren Bayraklı Belediyesi, Gıda ...
Taşkınları önlemek için 612 milyon liralık yatırım
Kentin geçen yıl karşı karşıya kaldığı afetin ardından, İzmir Büyükşehir ...
 
Dikili'den parlayan tarih: Atarneus
Dikili’de tarihin en önemli izlerinden biri daha gün yüzüne çıktı hem ...
Güzelbahçe'de geri dönüşüm harekatı!
Güzelbahçe Belediyesi, geri dönüştürülebilir atık konusunda 1 yılda 5 ...
Karaburun'da TOKİ isyanı... Başkan Erdoğan: Sosyal konut değil rant!
Karaburun ilçesinde, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılmak istenen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri