POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
Metroda doğan bebek ömür boyu bedava seyahat edecek
23 Temmuz 2023 Pazar - 10:17

Büyükşehir'den kritik 'S Plaka ihalesi' açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’nden yapılan açıklamada Sayıştay raporları ve yargı kararları doğrultusunda, İzmir il sınırları içinde faaliyet gösterecek ticari plakalı araçların “kiralama yoluyla” verilebileceği belirtildi.

Büyükşehir den kritik  S Plaka ihalesi  açıklaması

Büyükşehir Belediyesi, hizmet sınırları içindeki S plakalı araç sayısının ilk etapta 400 adet artırılmasına yönelik karar doğrultusunda gerekli işlemlerin mevzuatın ve yargı kurumlarının yönlendirmeleri ve kararlarına göre yapıldığını açıkladı. Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bu amaçla açık teklif usulü ile ihale yapılmasına ilişkin encümen kararının açılan dava üzerine Danıştay tarafından iptal edildiği hatırlatılarak Sayıştay’ın “Dolmuş, Taksi, Servis ve Minibüs Plakalarının Süresiz Olarak Verilmesi” başlıklı raporundan şu ifadelere yer verildi:

“(Belediyelerin) Danıştay’ın görüşü ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararıyla süresi 49 yılı geçmemek üzere imtiyaz yoluyla devredilebileceği, toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yerine getirebileceği, toplu taşıma hatlarını kiraya verebileceği veya hizmet satın alma yoluyla yerine getirebileceği belirtilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun ‘Kiralarda Sözleşme Süresi’ başlıklı 64.maddesinde ise kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresinin, 10 yıldan çok olamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile Danıştay kararı birlikte değerlendirildiğinde, belediyelerin toplu taşıma hizmetindeki görev, yetki ve sorumluluklarını ancak belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda, belirli bir süre için özel hukuk kişilerine gördürülebileceği yönünde düzenlemeler yapılmış olup bu kapsamda ihale sürelerinin, kiralama yöntemi için en fazla 10 yıl, imtiyaz yöntemi için en fazla 49 yıl, ruhsat vermede ise muhammen bedelin belirlenerek imtiyaz ve tekel oluşturmayacak şekilde belirli bir süre olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak yolcu taşıma faaliyetinde bulunulması için verilecek plakaların 5393 sayılı Kanun’da gösterilen usuller ve 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi gerekmektedir.”

Ticari plakalı araçlar kiralama ile verilebilecek
İzmir Büyükşehir Belediye Ulaşım Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamanın devamında ise şöyle denildi:
“Belediyemiz tarafından; Sayıştay Raporları ve Danıştay/Mahkeme Kararları doğrultusunda, İzmir il sınırları içerisinde faaliyet gösterecek ticari plakalı araçlar ‘kiralama yoluyla’ verilebilecektir.  23.03.2021 tarihli 211/144 sayılı UKOME Genel Kurul kararının gereğini yerine getirebilmek amacıyla ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 64.Maddesi ‘Kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi, on yıldan çok olamaz’' hükmü doğrultusunda; 400 adet 'S' plakanın ihale (kiralama) yoluyla dağıtılması ve kullanım süresinin 10 yıl olarak belirlenmesine ilişkin 12.07.2023 tarihli 05.725 sayılı Meclis Kararı alınmış olup, bu doğrultuda iş/işlemler yürütülmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, mevzuatın ve yargı kurumlarının yönlendirmeleri ve kararlarına göre işlem yapılmaktadır.”

 
Liseli gençler 'Togg'da görev almak istiyor!
 
Üniversiteli dostu büyükşehirler listesinde İzmir zirvede!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ürkmez’de festival zamanı: İşte program
Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Ürkmez ...
Çeşme'de ‘Ilıca’dan Ata’ya Selam’ coşkusu
Mustafa Kemal Atatürk’ün Ilıca’ya gelişinin 97. yılını “Ilıca’dan Ata’mıza ...
Karşıyaka'da çocuklara özel 2. el pazarı
Karşıyaka Belediyesi’nin çocuklara yeniden kullanım ve tasarruf kültürünü ...
 
İzmir’in spor tesislerine uluslararası ilgi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yenilediği Celal Atik Yüzme Havuzu, artık ...
Türkiye'nin 'tapu senedi' için İzmir'de dolu dolu program!
Türkiye Cumhuriyeti’nin “tapu senedi” olarak anılan Lozan Antlaşması’nın ...
Afetlere dirençli İzmir için dev tatbikat... Soyer: İzmirlilerin içi rahat etsin!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem kuşağında yer alan kenti afetlere ...
 
Bergama Vapuru'yla Körfez turları yola çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in simgelerinden Bergama Vapuru ile ...
İzmir'de feribot ücretlerine zam: İşte yeni tarife!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz yoluyla araç taşımacılığında girdi ...
Narlıdere'de imzalar yerel eşitlik atıldı
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Belediye Meclisinden aldığı yetki ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri