GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orman yangınlarının çıkış aşamasında engellenmesini amaçlayan akıllı ihbar sistemi (AİS) görücüye çıktı.
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen tanıtımın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den önemli mesajlar geldi.
Başkan Soyer, 2019 yılında yaşanan orman yangınlarını hatırlatarak, “Ciğerlerimiz yandı” dedi. Felaketin ardından orman yangınlarının etkisini azaltmak için çalışma başlattıklarını kaydeden Başkan Soyer, Akıllı İhbar Sistemi’nin bu çalışmaların en önemli sonucu olduğunu dile getirdi.
KENTİ DİRENÇLİ HALE GETİRİYORUZ
Toplantıda konuşan Başkan Soyer, Akıllı İhbar Sistemi’nin İzmir’in ormanları için tarihi önem taşıdığını belirterek, “2019 yılında İzmir’de ve geçtiğimiz yıl Türkiye’nin pek çok yerinde oluşan orman yangınları ile ciğerlerimiz yandı. İtfaiye ekipleri ve vatandaşlarımızın tüm müdahalelerine rağmen, günlerce süren yangınlara tanıklık ettik. Bu büyük felaketlerin ardından arkadaşlarımızla çalışmaya başladık. Dirençli bir kent olmayı hedefimize koyduk. Orman yangınlarının etkisini azaltmak hedefiyle büyük bir seferberlik içine girdik. İşte bugün, sizlere tanıtımını yapmak için buluştuğumuz Akıllı İhbar Sistemi bu çalışmalarımızın en önemli sonucu. Orman yangınlarının tespitinin dijitalleşmesi ve yangına müdahale süresinin kısaltılmasını amaçlayan Akıllı İhbar Sistemi’ni, Türkiye’de ilk kez Belediyemiz gerçekleştiriyor. Akıllı İhbar Sistemi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi uzmanlarının ve İtfaiye Dairesi iş birliği ile geliştirdiği bir çalışma. Geçmişten çıkardığımız dersler dışında anında müdahaleyi sağlayacak şekilde 56 tankerin dağıtımını muhtarlarımıza veriyoruz. 2.5 tonluk yeni tankerlerle muhtarlarımızla beraber anında müdahale edecek düzenlemeleri yaptık. Bugün el ele veriyoruz. Bunları sizlerle hayata geçiriyoruz. Başka çaremiz yok. Dirençli bir kent olmak ve bu felaketler başa çıkmak için uyumu hayata geçiriyoruz. Doğamızla uyumlu olmak ve ona sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Belediye olarak doğaya sahip çıkmak belediye olarak bizim asli görevimiz. Yaptığımız her şeyle bu şehri dirençli hale getirmeye çalışıyoruz. Bu çalışma demokrasinin dijitalizesi demektir. Bugünün dünyası ile uyumlu hale getirerek kenti dirençli hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
BU TEKNOLOJİYİ KULLANAN TEK KURUMUZ
Akıllı İhbar Sistemi’nin nasıl çalıştığına ilişkin bilgi veren Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ata Temiz ise, “Teknolojik faaliyetler fayda sağlayıcı olmalıdır. Doğal afetler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sorun. Yapay zekayı, duman saptama sistemi ile birleştirdik. Akıllı ihbar sistemi bizim belli noktalarda birçok telsiz kulelerimiz var. Onun üzerinde kamera sistemi ile çalışan bir araç. 20 km çapındaki dumanı gördüğünde sistem bize haber veriyor. Şu an için 12 lokasyondayız ama bunu yüzde 100’e ulaştırmak istiyoruz. Yangını tespit etme süremiz yaklaşık 1 dakikadır. Sistemimiz üç ana ekrandan oluşmakta. İtfaiye araçlarına canlı trafik bilgisi verip en hızlı nasıl gideceklerini de gösteriyor. Bu yapay zekayı trafik, sel ve su taşkınları gibi her alanda kullanabilecek duruma getirecek noktadayız. Sistem çok başarılı puslu havaya rağmen yakalıyor. Bu alarm aynı anda muhtarlarımıza gidiyor. Bu tamamen iç kaynaklarla üretilmiş bir yazılım. Bu teknolojiyi kullanan tek kurum olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.
ADIM ADIM AKILLI İHBAR SİSTEMİ (AİS) NASIL ÇALIŞACAK?
Yangın felaketi ile başa çıkmak ve erken müdahalede bulunabilmek için geliştirilen AİS, şehirdeki en ufak bir dumanı dahi anında tespit edecek. Bu tespiti 12 telsiz kulesine bağlı olarak çalışan kameralar yardımıyla gerçekleşecek.Tespit ettiği görüntüyü 112 Acil İhbar Karşılama (AKOM) Kriz Merkezi, Merkez 1, Merkez 2 İtfaiye Karşılama noktalarını gönderecek. Yetkililer, görüntüye ulaşıp canlı olarak izleyip, şüpheli bir durumda konum belirlenir ve bu bilgiler bölgeye en yakın itfaiye istasyonuna iletilir. İtfaiye yetkilileri görüntüyü inceler ve yangın riski olmadığı tespit edilirse alarm devreye girmez. İnceleme sonucunda riskli bir durum olduğu belirlenirse alarm ver düğmesine basılır. Sonrasında itfaiye ekipleri telsiz aracılığıyla ilgili merkezlere akıllı ihbar sistemi de kısa mesaj aracılığıyla bölgedeki muhtarlara bilgi verir. Böylelikle itfaiye yetkilileri ve muhtarlıklar el birliği ile yangına müdahale etmek için harekete geçer. Muhtarlıklar itfaiye tarafından verilen tankerlerle ilk müdahaleyi yapar. Sonrasında itfaiye ekipleri bölgeye ulaşır. ve böylece yangın büyümeden söndürülür. Yangın alanına muhtarla beraber gönüllülerinde alana ulaşması öngörülüyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |