POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı öldü
İsrail, Şam’ı vurdu: Nasrallah’ın damadı öldü
8 saatte Paris'ten Paris'e gittiler!
8 saatte Paris'ten Paris'e gittiler!
İYİ Parti'de 8 isim birden istifa etti
İYİ Parti'de 8 isim birden istifa etti
Hastane yatan Kadir İnanır’ın acı günü!
Hastane yatan Kadir İnanır’ın acı günü!
3 Ekim 2024 Perşembe - 16:43

CHP Genel Merkezi'nden İzmir'e 'Körfez' heyeti: Temizlik için 15 milyar TL lazım!

İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sürerken CHP kente sorunları çözmek için heyet gönderdi. Heyette yer alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu Odatv'ye Körfezin toplamda 15 milyar TL'lik yatırıma ihtiyacı olduğunu aktardı. Bozoğlu finansman sorunlarını da anlattı.

CHP Genel Merkezi nden İzmir e  Körfez  heyeti: Temizlik için 15 milyar TL lazım!

Oda Tv'nin haberine göre İzmir Körfezi'nde toplu balık ölümlerine, kötü kokuya ve çeşitli hastalıklara neden olan kirlilik sürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi ise İzmir Körfezi'nde yaşanan sorunlara ve çözüm eylem planına dair kente bir heyet gönderdi. Heyet bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüşme gerçekleştirecek. Heyette bulunan CHP'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu, İzmir Körfezi'ndeki mevcut sorunları ve atılacak adımları anlattı.

"KİRLİLİĞİN BÜYÜK PAYI BAKANLIĞIN DENETİMİNDEKİ SANAYİ TESİSLERİNDEN"

Körfez'deki duruma dair CHP olarak çözüm odaklı bir süreç başlattıklarını ve genel merkezin konuya doğrudan el attığını ifade eden Bozoğlu, Körfez'deki en büyük problemin yoğun kirlilik yükü birikimi olduğunu söyledi. Körfez'deki kirliliğin büyük bölümünün Gediz Nehri üzerinde bulunan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca denetlenmesi gereken sanayii tesislerinden kaynaklandığını belirten Bozoğlu, "Bu konu siyasiler tarafından konuşulmuyor" dedi. Bozoğlu bu tesislerin ilgili bakanlıklarca çok sıkı denetim altına alınması gerektiğini vurguladı.

"BAKAN KURUM İLE DİYALOĞU ÖNEMSİYORUZ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın geçtiğimiz günlerde bir araya gelmesini hatırlatan Bozoğlu, bunu çok önemsediklerini ve diyaloğa açık olduklarını kaydetti.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Bozoğlu ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını bir an önce, İzmir Körfezi için harekete geçerek Gediz Nehri gibi sanayi atığı taşıyan akarsulara 'Sürekli Atıksu İzleme Sistemi' kurmaya ve kamuoyuna açık şekilde verileri paylaşmaya davet etti.

Adım adım eylem planı... Yıllardır tartışılan 'Körfez'in maliyetini Odatv açıklıyor: 15 milyar TL... Bakan Kurum mesajı... Neden daha önce temizlenmedi - Resim : 1

"İLLER BANKASI FİNANSAL DESTEK SAĞLAMIYOR"

İzmir Körfezi'ndeki en büyük sorunun kirliliğin getirdiği dip çamuru olduğunu anlatan Bozoğlu, bunun için finansal desteğin İller Bankası tarafından sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "İller Bankası tarafından finansal destek sağlanmıyor" dedi.

ÇİĞLİ ARITMA TESİSİ'NDE DÖRDÜNCÜ ETAP HIZLANDIRILDI

Belediyenin temel sorumluluğunun içme suyunu vatandaşa sağlamak ve gelen kirli suyu arıtmak olduğunu ifade eden Bozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli Arıtma Tesisi'nin dördüncü etap çalışmalarının hızlandırıldığını açıkladı.

Belediyenin ayrıca atık su ve yağmur suyu borularını ayırmak için kredi onayı beklediğini ifade eden Bozoğlu, kredinin onaylanması sonrası bu çalışmaların da hız kazanacağını aktardı.

"KONAKLAMA VERGİSİ'NDEN PAY AKTARILMIYOR"

Gölge bakan yardımcısı, İzmir'in turistik bir bölge olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turistlerden 'Konaklama Vergisi' aldığını ancak belediyelere bir pay aktarmadığını ve su ve kanalizasyon idaresinin ancak vatandaşın ödediği 'su paraları' ile ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Bozoğlu ayrıca söz konusu durumun gelen turistlerin su giderinin belediye tarafından karşılanmasına yol açtığını ve mali olarak zorlanmalara neden olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu parayı belediyelere aktarması gerekiyor. İller Bankası'nın artık kesinti yapmaması gerekiyor. Yani bu paranın çözümünde finansal olarak belediyelerin sıkıştırılmaması gerekiyor"

ÇÖZÜMÜN "BİRİNCİ MADDESİ": FİNANSMAN

Konuya siyaset üstü yaklaşarak, bilimsel ve teknik yaklaşacaklarını ve kamuoyunu adım adım bilgilendireceklerini söyleyen Baran Bozoğlu, CHP'nin çözüm önerilerini ve eylem planını da şöyle anlattı:

"Öncelikle dip çamur temizliğinin yapılması gerekiyor. Bu Çevre Bakanlığının da eylem planında, biliyoruz. Öte yandan, arıtma tesilerimizin kapasitesi ve revizyon konusunda İZSU'nun çalışmaları başladı. Tabi bütçesi de az olduğu için en büyük problem finansman konusu. Bu konuda da ilgili kurumlarla görüşmeler devam ediyor belediyemizin. Eylem planımızın birinci maddesi bu. Yağmur ve atık su şebekelerinin ve kanalların temizlenmesi süreci başlayacak"

Adım adım eylem planı... Yıllardır tartışılan 'Körfez'in maliyetini Odatv açıklıyor: 15 milyar TL... Bakan Kurum mesajı... Neden daha önce temizlenmedi - Resim : 2

BU ADIMLAR NEDEN DAHA ÖNCE ATILMADI

Bozoğlu bugüne kadar söz konusu adımların belediye ve bakanlıklar işbirliğinde neden atılmadığına ve Körfez'in bu hale gelmesinin neden beklenildiğine dair soru üzerine ise şunları söyledi:

"Küresel ısınma ile beraber mevcut kirlilik yükünün daha büyük bir hale dönüştüğünü görüyoruz. İklim Krizi olmasa bu kirliliği kaldırabilecek olan İzmir Körfezi bu krizle beraber artık kaldıramaz durumda. Hem belediyemizin hem bakanlıkların daha önce bir takım raporları olduklarını da biliyoruz. Ancak bu raporların eylem planların uygulanmasında ekonomik sıkıntılar nedeniyle problemler olduğunu gözlemliyoruz. Pandeminin yaşanmış olması, Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizde olması yatırımları sekteye uğratıyor. Bu sıkıntıların arkasında da hükümetin yanlış uyguladığı ekonomik politikalar var"

"KÜLLİYE'NİN 3 AYLIK GİDERİ ACİL SORUNU ÇÖZER"

İzmir Körfezi'nin şu anda acil olarak 4-5 milyar TL'lik 'Dip Çamuru Temizliği'ne ihtiyacı olduğunu daha sonra uzun vadede ise yaklaşık 10 milyar TL'lik 'Hava Sirkülasyonu' yatırımına ihtiyacı olduğunu kaydeden Bozoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık yaklaşık 1,24 milyar TL olduğunu anımsatarak, "Külliye olarak ifade edilen Saray'ın günlük faaliyetlere baktığımızda, sadece Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 3 aylık gideri İzmir Körfezi'nin acil sorunlarını çözülebilecek durumda. Saray'a değil Körfez'e bütçe ayrılmasını istiyoruz" dedi.

Adım adım eylem planı... Yıllardır tartışılan 'Körfez'in maliyetini Odatv açıklıyor: 15 milyar TL... Bakan Kurum mesajı... Neden daha önce temizlenmedi - Resim : 3
CHP'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu

CHP'Lİ BELEDİYELERDEN ANTALYA'DA 'SU ZİRVESİ'

Buna ek olarak Bozoğlu, CHP'nin 14 büyükşehir belediyesinin su ve kanalizasyon idareleriyle Antalya'da bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıda hükümetin belediyelerin kredi ve personel talebini karşılamadığının ortaya çıktığını belirtti. İzmir Körfezi gibi deniz ve derelerin kirlenmemesi için belediyelerinin gerekli çalışmaları yapmak için harekete geçtiğini, yatırımlar için bankalardan kredi bulduklarını, finansal disiplinlerini sağladıklarını anlatan Gölge Bakan Yardımcısı Bozoğlu, ancak belediyelerin taleplerinin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından yatırım programına alınmadığını ve masada bekletildiğini aktardı. Bozoğlu bir basın toplantısı ile bunları duyuracaklarını da kaydetti.

 
8 saatte Paris'ten Paris'e gittiler!
 
‘Yuvamız Çeşme’ projesi için geri sayım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de feci ölüm: Traktörüyle baraja düştü
İzmir'de, traktörüyle Tahtalı Barajı'na düşen Mustafa Kaya (49), yaşamını yitirdi.
İYİ Parti'de 8 isim birden istifa etti
İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Talas Belediyesi ...
Hastane yatan Kadir İnanır’ın acı günü!
Usta oyuncu Kadir İnanır'ın ablası Elmas Bakar hayatını kaybetti.
 
Kadıköy'de patlama: 'Deprem sandık'
Kadıköy'de bir binada meydana gelen patlamada 1 kişi hafif yaralandı.
Sinan Ateş'in ailesine saldıran kişi tutuklandı
Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi ...
İzmir’in kara tablosu açıklandı!
İSİG Meclisi’nin hazırladığı rapora göre Eylül ayında İzmir’de 5 işçi ...
 
İzmir'in Çernobili'ni temizleyen şirket batıyor mu?
İzmir’in Çernobili olarak anılan Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası arazisinde ...
Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı!
Münevver Karabulut'u öldüren ve tutuklandıktan sonra kaldığı hücrede ölü ...
İzmir'de 'İddia kuponu kazandınız' tezgahıyla dolandırıcılık!
İzmir merkezli 4 ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri