POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
25 Ekim 2017 Çarşamba - 08:37

CHP İzmir'de il kongresinde uzlaşı mümkün mü: Kim/ne dedi?

CHP İzmir’de il kongresi için ‘uzlaşı’ beklentisi yüksek. Peki uzlaşı mümkün mü?, Nasıl olmalı? Örgüttün farklı değerlendirmeler geldi.

CHP İzmir de il kongresinde uzlaşı mümkün mü: Kim/ne dedi?

GERÇEKZİMİR – CHP’de delege seçimleri bitti, kongre takvimi şekillendi.

‘Erken seçim’ seslerinin de yükseldiği ortamda İzmir’de il kongresi için ‘uzlaşı’ sesleri yüksek perdeden dillendiriliyor.

Genel Merkez de, İzmir’de 2015’te yaşanan  kutuplaşmanın bir benzerinin yaşanmasını istemiyor.

İzmir’de siyasi aktörler örgütü uzlaştıracak isim arayışlarına başladı.

Peki uzlaşı mümkün mü? Nasıl olmalı? Örgütten farklı değerlendirmeler geldi.

UZLAŞI NOKTASINI ZAYIF GÖRÜYORUM

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır: Son dönem yapılan il kongrelerine bakıldığında uzlaşının belediye başkanlarının devre dışı kalmasıyla mümkün olacağını düşünüyorum. Herkes ‘kendi kurultay delegemi yazacağım’ kavgasına girerse iki listeli olur. Bir çok kişi uzlaşı diyor. Bunun için hakem heyeti gerekli. İzmir’in en büyüğü Aziz Bey dediğin zaman çocuk baştan ölü doğar. Geçtiğimiz süreçlerde gördük. Kocaoğlu taraf oluyor. Tarafsız düşünebilen bir heyet oluşturulmalı. Kimin olması gerektiği yönündeki kıstasları belirleyip temsil anlamında oraya yazılmalı. Benim böyle bir kaygım yok. Doğal delegeyim. Bizim bu noktada taraf olup da insanları birbirine döktürmemizin anlamı yok. Liyakat esas olmalı, emek esas olmalı partililiği tartışılmayan insanlardan kurultay delegeleri oluşturulmalı. Genç ve kadınlar o listede olmalı. Kimsenin umudunu kırmak istemem ama uzlaşı noktasını zayıf görüyorum. Şimdiden benim adayım şu oyum şuna derlerse uzlaşı olmaz. Uzlaşıyı sağlayacak en büyük unsur bulunacak aday. Adayın birleştirici olması gerek. İl başkanı olacak isim 3 kritik seçim yaşayacak. Yönetimde aynı şekilde. Başkan ve yönetim görevini bırakmamalı. Yönetimde öğretmende olmalı sendikacı da olmalı doktorda olmalı işçide olmalı. Pazarlıklı yönetim olmamalı. Mümkünse çarşaf liste yapılmalı.

SİYASETİ KURGULAMAK YANLIŞ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: Bu işe bir uzlaşı olmalı diye bakılmamalı. Uzlaşı olursa iyi olur ama uzlaşı demek parti içi yarışta demokrasiyi engellemektir. Tek aday demeyi doğru bulmuyorum. Bir aday çıkar onun üzerinde uzlaşılır. Tüm partililer şu kişi yapsın derse uzlaşı olur. Önemli olan parti içi yarışın olup olmaması değil parti içi yarışın adaletli parti geleneklerine uygun şekilde yapılması. Bunu konuşmalıyız. Parti içi yarış olmalı ama üretken centilmence kavga olmadan yapılmalı. Yoksa pozisyon almak için bir il başkanı ilçe başkanı düşünmek ve siyaseti kurgulamak yanlış. Kiminle en doğru yol gidilir ona bakmak lazım.

İHTİYACIN ÖZELLİKLERİ KONUŞULMALI

Parti Meclisi Üyesi Mustafa Moroğlu: Parti kamuoyu CHP il başkanlığı için ihtiyacın özelliklerini konuşmalı… Ki örgüt bunu konuşmaya başladı, konuşuyor da… Uzlaşıdan kasıt ‘adamcılık’la yola çıkmaksa doğru değil… Ama toplumun isteklerini öne alan, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçimini odak alan, hayır bloğunu kucaklayacak, partiyi bu seçime en iyi hazırlayacak isim konusunda bir uzlaşı kastediliyorsa sağlıklı olan budur. Partideki ilişkilerin uzlaşısı değil, siyasetteki, adalet arayışındaki, ülkedeki demokrasi mücadelesindeki uzlaşı esas olmalıdır.

BEN DE DESTEKLİYORUM

Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar: Uzlaşmaya varılması partimiz açısında doğru bir nokta olur. Ben de ‘uzlaşı’ çabalarını duyuyorum. Olsun sakınca yok ama örgütün uzlaşabileceği biri olmalı. Enerjisini örgüte harcayacak biri olmalı. Öyle bir yol alış da var. Bana da ‘uzlaşı’ noktasında geliyorlar. Ben de destek veriyorum. İlçe kongreleri sonrası önce ilçe başkanları toplanmalı ve değerlendirme yapmalı. Daha sonra başkanlar delegasyonla görüşür. Uzlaşı böyle olur. Tek başına karar vermek olmaz. Uzlaşı olmazsa sandık kurulacak talipler olacak. Kırmadan dökmeden sandığa gidilmeli. Örgüt en doğru ismi seçecektir.

KİŞİSEL REKABET BİR KENARA BIRAKILMALI

CHP İzmir İl Eski Başkanı Ali Engin: Bence uzlaşı mümkün hem de ihtiyaçta. Ülkenin içinde bulunduğu durum göz önüne alınmalı. Delege seçimleri sağlıklı geçti. Kongre tek listeli olabilir. Kişiler üzerinde fazla takılmamak lazım. İzmir’de CHP örgütü güçlü. Mutlaka uygun tecrübeli İzmir’i kapsayacak enerjisi heyecanı olan biri bulunabilir ve bu uzlaşıyı yapabilir. Parti içindeki aktörler birbirini dışlamamalı. Bütün örgüt ve Genel Merkez uzlaşı için çaba sarf etmemeli. Kişisel rekabet ve geçmişte yaşanan sıkıntılar bir kenara bırakılmalı. Böyle yapılırsa sonuç alınır.

 
Yeni partinin kurucular kurulu kulislere sızdı: İzmir'den 5 isim
 
Melih Gökçek'in yerine kim gelecek?
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 25 Ekim 2017 Çarşamba 20:15

ülkenin son şansı tüm CHP liler fedakarlık yapmalı ve parti tümüyle kucaklaşmalı. Vatandaş sıkıldı çekişme ve kavgadan bu parti içinde başarılmalıdır ve iktidara aday olduğumuza halkı inandırmalıyız.

Yorumu oyla      0      0  
Partili 25 Ekim 2017 Çarşamba 19:48

Uzlaşı konusu önemli... Fakat Tacettin Bayır''ın söylediği bir kurulheyet''i de önemli buluyorum... Ancak olabileceği konusunda umudum yok. Herkes süreç benim kontrolünde olsun diye yaklaşacaktır! Kocaoğlu faktörü de var..! Elbette negatif.

Yorumu oyla      0      0  
VATNDAŞ 25 Ekim 2017 Çarşamba 11:10

Doğru tesbiti Tacettin Bayır ve Murat Bakan yapmış. Diğerleri söylediklerine kendileride inanmıyor.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni partinin kurucular kurulu kulislere sızdı: İzmir'den 5 isim
Adının “Türkiyem Partisi” olacağı öne sürülen Meral Akşener önderliğinde ...
Adalet Bakanlığı'ndan 'vize iddiası'na yalanlama
ABD, Washington'da temaslarda bulunacak olan Türk Adalet Bakanlığı heyetine ...
Enis Berberoğlu kararına şerh!
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Bölge ...
 
Çavuşoğlu'dan Yunan Bakan'a sitem
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ...
Purçu ağırladı, Romanlar sorunlarını Meclis'e taşıdı
120 kişilik grup TBMM’deki temsilcileri CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ...
CHP İzmir’de ‘Bayındır krizi’ istifası!
Yücel Özen, Bayındır’daki arsa krizi nedeniyle CHP İl Yönetimi’ndeki görevini ...
 
AK Parti'den Kılıçdaroğlu'na sert yanıt: Düpedüz...
AK Parti Sözcüsü Ünal, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun partisinin TBMM Grubu'nda ...
Oran: Biz halkız, ne yaptılarsa bilelim
CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran seçilmiş belediye başkanlarının kamuoyuna ...
Niğde Belediye Başkanı'nın yerine gelen isim belli oldu
Görevinden istifa eden Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ın yerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri