CHP’de seçimlerin hemen ardından başlayan ve bir ayı aşkın zamandır kamuoyunun gözleri önünde devam eden iç tartışmada bugün resmen sona geliniyor. Resmi imzaişleminin başladığı 16 Temmuz’dan 30 Temmuz’a kadar olan sürede imzalar atıldı ve geri çekildi. Bu sürecin ardından parti tüzüğünün kurultay isteyenlere tanıdığı bir haftalık süre de bugün saat 17.00’de doluyor.
Parti yönetimi, muhalif kanat tarafından teslim edildiği belirtilen 630 imzayı 4 gün boyunca analiz etti. Genel merkezin açıklamasına göre; delege olmayanlar, mükerrerler ve fotokopiler ilk etapta geçerli imzalardan ayrıldığında, geriye 605 imza kaldı. Aradan geçen 4 günde de parti yönetimi imzalar üzerinde detaylı inceleme yaptı. İncelemenin sonucunda kendilerine iletilen imzaların geri çekildiğine ilişkin beyannameler de toplamdan çıkarıldı. Genel merkez kaynakları, geri çekenlere ilişkin net rakam vermezken kulislerde, sayının en az 20 en çok 70 olacağına yönelik bilgiler paylaşılıyor. Parti yönetiminin bu akşam veya en geç yarın delege olmayanlar, mükerrerler, istifa edenler ve geri çekenlerin sayılarına ilişkin bilgileri ve kurultay olmayacağı yönündeki kararını açıklaması bekleniyor. Seçimlerin ardından yıpranan partinin kurultay konusunu kapatarak bir an önce yerel seçimler için çalışmaya başlayacağı kaydediliyor.
Buna göre, ilk olarak il başkanları, Parti Meclisi (PM) ve Meclis grubu toplantıları yapılacak. Bu toplantılarda seçim sonuçları değerlendirilecek, yerel seçimler için aday önerileri alınmaya başlanacak. Partideki “değişim” talebine karşılık, Kılıçdaroğlu’nun parti içi tansiyonu düşürmek amacıyla ilk adım olarak daha önce işaret ettiği Merkezi Yönetim Kurulu’ndaki (MYK) revizyonu hemen gerçekleştirmesi bekleniyor. Rutin olarak hafta başı yapılan MYK, bu hafta imza sayım döküm işlemi nedeniyle çarşamba gününe alındı. Çarşamba yapılacak toplantının mevcut MYK’yle son toplantı olacağı, kurmayların bu toplantıda Kılıçdaroğlu’nun elini rahatlatmak amacıyla görevlerinden çekilecekleri belirtiliyor.
MYK daraltılacak
Kılıçdaroğlu’nun PM’den belirleyeceği yeni MYK’sini ise bu hafta sonuna kadar açıklaması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu yeni MYK ile “denge” oluşturacak. Yeni MYK’de yerel seçimlerde belediye başkanlığı hedefi olanlara yer verilmeyebileceği belirtilirken; Seyit Torun, Ünal Çeviköz, Haluk Koç, Faik Öztrak, Gaye İlgezdi ve Tekin Bingöl’ün yeni MYK’de de yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Kulislerde, görev alabilecekler arasında Oğuz Kaan Salıcı, Gökhan Zeybek, Yunus Emre, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Hakkı Süha Okay’ın adı da geçiyor.
CHP önünde oturma eylemi
Öte yandan CHP’de olağanüstü kurultay için imza toplayan “İrade Grubu” yaşanılan sürece karşı parti genel merkezi önünde oturma eylemi başlatma kararı aldı. Eylem için yapılan çağrıda “Geldiğimiz noktada, 630 değil 1240 imza da teslim etsek; genel merkezin kurultay yapmaya niyeti olmadığı görülmüştür! Partimize ve değişim sürecine sahip çıkmak için, sabah 10.30’dan itibaren genel merkezimiz önünde, oturma eylemi amacıyla toplanıyoruz. İlke İrade İktidar” denildi.
Yargı için açık kapı
Muhalefetin sözcüleri, genel merkezden kurultaya ilişkin olumsuz bir karar çıkması durumunda yargıya gitmeyeceklerini dile getirirken, delegelerden geçersiz sayılan imzalarla ilgili yargıya gidebilecek olanlar olduğunu belirterek açık kapı bırakıyor. Kulislerde böyle bir durumda partinin daha da yıpranacağı gibi CHP’ye “kayyım” gelebileceği olasılığından dahi söz ediliyor.(Cumhuriyet)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |