İzmir’de geçtiğimiz hafta meydana gelen sağanak yağışlar kentte hayatı olumsuz etkiledi, günlük yaşamı zorlaştırdı ve tarım alanlarında çok ciddi zarara neden oldu.
İzmir’in Torbalı ilçesinde binlerce dekarlık tarım alanı sular altında kaldı ve tarlalar göllere dönüştü. Torbalı’da yaklaşık 64 bin dekar alan sular altında kalırken, bunun 10 bin dekarlık alanının ekili ve dikili tarım arazilerinin olduğu ifade edildi.
Sular altında kalan ve çoğunlukla buğday, arpa ve kışlık sebze ile meyvelerin ekili olduğu tarım alanları için zarar tespiti, henüz sular çekilmediği için tam olarak yapılamadı.
BAKAN BEY İZMİR’E GELMİŞ DE HERHALDE HABERDAR DEĞİL…
İzmirli çiftçilerin sağanak yağışlardan dolayı karşı karşıya kaldığı zararın karşılanması için devletin bir çalışma yürütmesi gerektiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Bakan Bey İzmir’e gelmiş de herhalde çiftçilerin mağduriyetinden haberdar değil. Sağanak yağışlardan dolayı tahrip olan binlerce dekar ekili ve dikili tarım arazisi var… Bekir Bey hazır bugün İzmir’deyken kendisine çağrımızdır; çiftçilerin zararının karşılanması ve mağduriyetin giderilmesi için Bakanlığın çalışma yapmasını bekliyoruz” dedi.
Konuyu TBMM gündemine de taşıyan CHP’li Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CHP’Lİ BAKAN TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ’YE SORDU:
“Bakanlığınız, İzmir’de yaşanan doğal afet sebebiyle mağdur olan İzmirli üreticilerin zararını karşılamak için hangi çalışmaları yürütmektedir?”
CHP'Lİ POLAT DA MECLİS'E TAŞIDI
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, İzmir’de son bir haftada etkili olan ve Bayındır ile Torbalı ilçeleri olmak üzere pek çok bölgede tarım alanlarını sular altında bırakan sel baskınlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Aşırı yağış ve baskınlar nedeniyle İzmir’de toplam kaç dekar alanda zarar meydana geldiğinin açıklanmasını isteyen Polat, “Su baskınları nedeniyle kaç üreticinin zarar gördüğü tespit edilmiştir? Su baskınlarından etkilenen ekili ve dikili arazileri; ev ve işyerleri olan yurttaşlarımızın borçlarının yapılandırılması ya da ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?” diye sordu.
“TARIM ALANLARI KULLANILAMAZ HALE GELDİ”
Polat, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’de Ocak ayının son günlerinde ve Şubat ayının ilk günlerinde etkili olan sağanak yağışın; Bayındır ve Torbalı ilçeleri başta olmak üzere il genelinde etkili olduğunu, su ve sel baskınlarına yol açtığını anımsattı. Sel ve su baskınları nedeniyle verimli tarım arazileri ve ürünlerin sular altında kaldığını, tarım alanlarının kullanılamaz hale geldiğini belirten Polat, “Özellikle Bayındır ilçesinin ova kesiminde, Küçük Menderes Nehri’ne yakın bölgelerde mahalleler ve tarlalar su altında kalmış ve büyük tarımsal zayiat oluşmuştur” dedi.
“KAÇ ÜRETİCİ ZARAR GÖRDÜ?”
Aşırı yağış ve su taşkınları nedeniyle Bayındır ve Torbalı ilçeleri başta olmak üzere İzmir’de toplam kaç dekar alanda zarar meydana geldiğini soran Polat, “Su baskınları nedeniyle kaç üreticinin zarar gördüğü tespit edilmiştir? Su baskınları ve sel ile ilgili olarak, üreticilerimizin mağduriyetlerine yönelik Bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmıştır?” sorularını yöneltti.
“BORÇLARIN ERTELENMESİ YA DA YAPILANDIRILMASI GÜNDEMDE Mİ?”
Polat, sağanak yağışlar nedeniyle sular altında kalan tarım arazilerinde kaç üreticinin ürünlerinin sigortalı olduğunu, sigorta yaptıramamış olan üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi hususunda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. CHP’li Polat’ın önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Neredeyse her yıl aynı dönemde yaşanan sel felaketlerinin önlenmesine yönelik bakanlık olarak projeleriniz var mıdır? Var ise bu projeler nelerdir, ne zaman hayata geçecektir?
-Su baskınlarından etkilenen ekili ve dikili arazileri; ev ve işyerleri olan yurttaşlarımızın borçlarının yapılandırılması ya da ertelenmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?
-Sel bölgesindeki çiftçilerimize yönelik olarak tohumluk, ilaç, gübre ve mazot gibi girdi kalemlerinde KDV ve ÖTV oranlarını %1 gibi sembolik orana düşürmeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? Olacak mıdır?”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |