Üç kamu bankasının sermaye benzeri tahvil ihracı yaparak sermaye yeterlik oranlarını toparladığı, 11 milyar TL büyüklüğündeki bu tahvilleri de İşsizlik Sigortası Fonu’nun aldığı ve İşsizlik Fonu’nun elinde tuttuğu Hazine tahvillerinin satılarak kamu bankalarının sermaye benzeri fon sağlamasında kullanıldığı iddia edildi.
Dün kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İşsizlik Fonu bütçesinin kamu bankalarına sermaye yapıldığı iddiasını doğruladı ve şu şekilde açıkladı: “Kamu fonları devletin içerisinde zaman zaman farklı yerlerde kullanılmıştır. Geçmişte de bu oldu. Özal döneminden beri bu tür uygulamalar yapılmıştır, AK Parti dönemlerinde de yapılmıştır. Geçen sene de buna benzer birtakım kaydırmalar yapılmıştır. Burada herhangi bir risk, tehlike söz konusu değil. Yani kamu kendi içindeki kaynakları farklı birimlerde kullanacak şekilde birtakım tedbirler, tasarruflar alabilmektedir. Bu uygulama da ondan farklı bir şey değil. Buradan daha farklı anlamlar çıkartılması doğru olmaz. Tam tersine, aslında bu kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması anlamında atılmış bir adım. Burada herhangi bir kayıp, risk söz konusu değil.”
Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
SIRA İŞSİZLİK FONU İLE KAMU BANKALARINI KURTARMAKTA!
Verdiği yazılı soru önergesinde Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası verilerine göre; tahvil pazarında ‘takas dışı’ işlem olarak büyük hacimde işlem tescilleri yapıldığı ve yapılan işlemlerin piyasa dışı faizlerle tescillenmiş olduğuna dikkat çeken Bakan, “Tesciller yüzde 9-10’luk faizler üzerinden yapılmıştır. Piyasa faizlerinin bu tahviller için yüzde 20’lerde olduğunu düşünürsek, tescillerin piyasa dışı faizlerle yapıldığı aşikârdır. İşsizlik Sigorta Fonu bütçesini kamu bankalarına aktararak İşsizlik Fonu Yönetmeliği’ne aykırı bir işlem yapılmıştır. Cebinden 6 TL çıkan ataması yapılmayan coğrafya öğretmeni İbrahim Yeşilbağ intihar ederken, bir işçi ‘geçinemiyorum’ deyip Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önünde bedenini ateşe verirken, insanlar geçim derdinden evinde kendisini asarken vatandaşın işsiz kaldığında kullanımına ayrılmış fona göz dikmişler! Bir yanda günlük harcaması 1.8 milyon lira olan ‘itibardan tasarruf olmaz’ diyen Saray halktan tasarruf istiyor. Diğer yanda halkın ekonomisini kriz vurmuş, memlekette işsizlik tırmanmış, kamu bankaları batmış, vatandaşın hakkını kriz nedeniyle sermayeleri erimiş kamu bankalarına aktarmışlar! Bunun adına da ‘kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması’ demişler! Cumhuriyet’in tüm mirasını sattılar, memleketin tüm kaynaklarını yağmaladılar, sıra yaşam mücadelesi veren insanlara ayrılan İşsizlik Fonu ile kriz nedeniyle batan kamu bankalarını kurtarmaya geldi” diye konuştu.
CHP’Lİ BAKAN, ALBAYRAK’A SORDU:
“İşsizlik Fonu’nun parası kamuoyundan gizli bir şekilde kamu bankalarına sermaye yapılmıştır. Kendi yönetmeliğine ters düşecek bir biçimde İşsizlik Sigortası Fonu bu satın alımı nasıl gerçekleştirmiştir? Fon bu tahvilleri satın alacak 11 milyara yakın likiditeyi hangi kaynaktan temin etmiştir? Satış tescili neden “piyasa dışı” fiyatla yapılmıştır?”