İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Gökçealan Köyü’nde uçak sanayi, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapımı gibi çeşitli sektörlerde kullanılan ve alüminyumun hammaddesi olan boksit cevheri çıkarılmak üzere maden ocağı kurulacağı ortaya çıktı.
İzmir Valiliği’nin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından duyurusu yapılan projeye göre; maden ocağı sahibi, 12,97 hektarlık alanda boksit cevheri çıkaracak.
Proje dosyasında; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün maden işletme sahasına 2024 yılına kadar ruhsat verdiği, ancak ruhsatın Aydın’ın Germencik İlçesi Gümüşyeni Mahallesi olarak düzenlendiği, maden sahasından yıllık 22 bin 800 ton cevher çıkarılması öngörüldüğü, sahada elle toplama yöntemiyle yılda fiili olarak 300 gün ve günde 8 saatlik 1 vardiya halinde çalışılacağı, ayrıca kimyasal atık oluşumunun da söz konusu olduğu belirtildi.
Öte yandan üzüm bağları, incir ve zeytini ile ünlü Gökçealan sınırları içerisinde 2014 yılında farklı iki taş ocağı projesine onay çıkmış, farklı zamanlarda aynı alana verilen izinler, mahalle sakinlerinin mücadelesi sonucu yargıdan dönmüştü.
GÖKÇEALANLILAR MÜCADELECİDİR, GÖKÇEALAN’A DOKUNDURTMAYIZ!
Gökçealan Köyü’ne ÇED aranmaksızın izni verilerek maden ocağına karşı çıkan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, “İtalya’nın Toskana’sı İzmir’in Gökçealan’ıdır. Muhteşem bir doğası olan Gökçealan’ın toprağı çok verimlidir. Zeytiniyle, üzümüyle, inciriyle burada üretim var. Köylülerin bu sene çilek ve kiraz ekip verim aldıklarını biliyorum. Anlaşılan birileri buraya göz dikmiş. ÇED gerekli değildir kararı verip projeyi başlatmışlar. Daha evvel farklı zamanlarda iki kere denemişlerdi, bölge halkının mücadelesiyle buraya giremediler. Gökçealanlılar mücadelecidir, biz de üzerimize düşeni yapacağız. Gökçealan’a dokundurtmayacağız” diye konuştu.
ÇED’E NEDEN GEREK DUYULMADI?
CHP’li Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları sordu:
1 – Doğanın tabiat ananın cömert davrandığı inciri, üzümü ve zeytiniyle ünlü, dört mevsim ürün alınabilen, doğal güzelliklerinin yanı sıra ekonomiye de katkı sunan Gökçealan Köyü’ne maden ruhsatı verilmesi aşamasında neden Çevresel Etki Değerlendirme raporuna gerek duyulmamıştır?
2 – Gökçealan halkının yaşam alanlarında maden ocağı istemedikleri, Gökçealan’ın doğasının ve tarımsal üretiminin korunması ve bölge halkının yaşayacağı mağduriyetler de göz önüne alınmak suretiyle Bakanlığınız bu izni iptal edecek midir?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |