POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP Sözcüsü Yücel'den Yerlikaya'ya istifa çağrısı
CHP Sözcüsü Yücel'den Yerlikaya'ya istifa çağrısı
Kılıçdaroğlu: Yeni bir süreci inşa etmeliyiz
Kılıçdaroğlu: Yeni bir süreci inşa etmeliyiz
Bahçeli'den Sinan Ateş davasına ilişkin açıklama
Bahçeli'den Sinan Ateş davasına ilişkin açıklama
Baba vahşeti: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı!
Baba vahşeti: Oğlunu öldürdü, eşini ağır yaraladı!
17 Temmuz 2022 Pazar - 10:00

CHP'li Bakan'dan 'NAe Sao Paulo' tepkisi: O gemiyi İzmir'de istemiyoruz!

Asbestli olduğu iddia edilen “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmesiyle ilgili sürecin başladığı ortaya çıktı. CHP’li Bakan, “O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

CHP li Bakan dan  NAe Sao Paulo  tepkisi: O gemiyi İzmir de istemiyoruz!

Brezilya Donanması’na ait olan ve bünyesinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen “NAe São Paulo” isimli uçak gemisinin sökülmek üzere, geçen yıl Haziran ayında İzmir Aliağa’ya gönderileceği açıklanmış ve bu kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı.

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu o dönem Meclis gündemine taşımış; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sorular yöneltmişti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, “Bahse konu gemi ile ilgili gemi sökümcüsü/acentesi tarafından Bakanlığımıza yapılmış herhangi bir izin talebi bulunmamaktadır” yanıtını vermişti.

Ancak geminin, Aliağa’ya gelmesiyle ilgili sürecin başladığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geminin sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmesi yönündeki başvuruya, itirazının olmadığına dair görüş verdiği ortaya çıktı.

CHP’li Murat Bakan, başvurunun detaylarını ilgili Bakanlıklara soracağını belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verdiği izni geri çekmesi için çağrı yaptı ve “O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

Bakanlık, sorumluluk almadığını ve almayacağını belgelemiş

CHP’li Murat Bakan konuya dair şu açıklamayı yaptı: “Geminin geçen yıl Haziran ayında Aliağa’ya geleceği duyurulmuştu, Ulaştırma Bakanlığı önergemize verdiği yanıtta, gemi sökümcüsünün izin talebinde bulunulmadığını açıklamıştı. Şimdi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bir yazısı kamuoyuna yansıdı. Anladığımız kadarıyla başvuru yapılmış, Çevre Bakanlığı da görüş vermiş ve zaten hukuken öyle olması gereken şeyler ‘şart’ olarak sıralanıp bu ‘şartlarla’ itirazı olmadığını belirtmiş. Yani Bakanlık, sorumluluk almadığını ve almayacağını belgelemiş. Biz bunu böyle yorumluyoruz. Tüm denetim mekanizmalarının felce uğratıldığı bu sistemde, hukuk tanımazlığın ve yaptırımsızlığın karşısında hiçkimse sorumluluk alma ihtiyacı hissetmiyor. Birileri istiyor, birileri yapıyor. Çıkabilecek herhangi küçük bir pürüzde ya da büyük bir felakette ne bu işten rant sağlayanlara ne de izin verenlere bir şey oluyor. Her şey kitabına uyduruluyor olan alın teri ile evine ekmek götürmeye çalışan emekçinin sağlığına oluyor. Biz, ülkemizin doğasını katletmek ve halk sağlığını hiçe saymak pahasına birilerine kaynak yaratan bu sistemi de bu denetimsizliği de ifşa etmeye devam edeceğiz.

Çevre Bakanlığı’na verdiği bu ‘temkinli’ izni geri çekmesi için çağrı

Geminin sökümü için yapılan başvuru ve detaylarını hemen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na soracak, asbest içeren gemilerin söküm işlemlerinin yapıldığı işletmelerde çalışan işçilerin çalışma koşulları, asbeste maruz kalınması sonucunda oluşan meslek hastalıkları ve halk sağlığı kapsamındaki sorularımızı yanıtsız bırakan Sağlık Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sorularımızı tekrar yönelteceğiz. Çevre Bakanı’nın en son önergeme verdiği yanıttaki verilere göre; 2016-2020 yıllarında, yani 5 yılda Türkiye’de 714 gemi sökümü yapıldı, 74 bin 226 ton tehlikeli atık ve toplam 241 bin 970 kg asbestin bertaraf edildi. Bu geminin bünyesinde 600 ton asbest olduğu iddia ediliyor. Yani Türkiye’nin 5 yılda bertaraf ettiği asbestin 2 katı sadece bu gemide olduğu söyleniyor. Çevre Bakanlığı’na verdiği bu ‘temkinli’ izni geri çekmesi için çağrı yapıyoruz. O gemiyi İzmir’de de ülkemizde de istemiyoruz. Bunun için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”

 
PKK'nın üst düzey ismi etkisiz hale getirildi!
 
Tanrıça 'Minerva'nın 2 bin 600 yıllık heykel parçaları, ilk kez sergilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KYK borçlarına düzenleme geliyor
Öğrenim kredi borçlusu gençlerin gözü pazartesi günü kabine toplantısından ...
Erdoğan, Macron ile görüştü: SAMP-T mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü. ...
Sığınmacı anlaşması iddiasına tepki!
İngiltere'nin Ruanda'yla sığınmacı anlaşmasının bir benzerinin Türkiye ...
 
Öztunç'tan asbestli gemi tepkisi: AKP iktidarı topyekün affını istemeli!
CHP’nin doğa ve çevre haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ...
Özdağ, İzmir kongresinde konuştu: Partimiz yükselişe devam ediyor!
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin İzmir İl Başkanlığı 1. Olağan Kongresine katıldı.
AK Parti'den 'ballı arsa' çıkışı!
Menderes Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Kayalar ilçede bulunan bir otel ...
 
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 15 Temmuz ve ...
Konak'ta 15 Temmuz anması... Vali Köşger: Hainleri asla unutmayacağız!
İzmir’de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Konak Meydanında ...
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan F-16 açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Temsilciler Meclisi'nin, Türkiye’ye ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ne kongreymiş ama!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri