POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İl Emniyet Müdürlüğü'nden 'Elif Çakır' açıklaması!
İl Emniyet Müdürlüğü'nden 'Elif Çakır' açıklaması!
TBMM’de yeni yasama yılı: Gündemde neler var?
TBMM’de yeni yasama yılı: Gündemde neler var?
Serhat Akın'a saldırı talimatı Gürcistan'dan!
Serhat Akın'a saldırı talimatı Gürcistan'dan!
Mansur Yavaş'tan flaş 'adaylık' açıklaması!
Mansur Yavaş'tan flaş 'adaylık' açıklaması!
9 Aralık 2017 Cumartesi - 09:00

CHP’li Bakan’dan TMSF’ye ‘Basmane Çukuru’ çağrısı!

CHP İzmir Milletvekili Bakan, imar planı iptal kararıyla yeniden krize dönen araziyle ilgili TMSF’ye çağrı yaptı. Bakan, “TMSF bu araziyi belediyeye tahsis etsin bölgenin kültürel ve tarihi dokusuna uygun bir kültür merkezi, yeşil alan yapılsın” dedi.

CHP’li Bakan’dan TMSF’ye ‘Basmane Çukuru’ çağrısı!

İzmir'de 19 yıldan bu yana çözülemeyen ve 'Basmane Çukuru'nda İzmir 5. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla yine kriz çıktı. Mahkeme Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı davada 20 bin 855 metrekarelik alanın imar planını iptal etti. Kararın ardından alan yeniden plansız kalırken, süreç de yine durdu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin hukuki prosedür gereği karara itiraz etmesi beklenirken, kent gündeminde yeniden tartışma konusu olan alanla ilgili CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’dan TMSF’ye çağrı geldi.

Katıldığı TV programında İzmir’deki dönüşüm sürecini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Bakan, ‘Basmane Çukuru’ için “TMSF bu araziyi belediyeye tahsis etsin bölgenin kültürel ve tarihi dokusuna uygun bir kültür merkezi, yeşil alan yapılsın” dedi.

GELECEĞİN KENTİNİ YARATMA DÜŞÜNCESİ YOK TAMAMEN RANTSAL!
İktidarın kentsel dönüşüm politikalarını eleştirerek kentsel dönüşümde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni örnek gösteren Bakan, “Türkiye’de kentsel dönüşüm deyince aklımıza Afet Yasası geliyor. Ama Türkiye’de kentsel dönüşümü Afet Yasası kapsamında yapmayan bir belediye var; İzmir Büyükşehir Belediyesi. Tam uzlaşmayla Büyükşehir Belediyesi Yasası çerçevesinde kentsel dönüşüm yapıyor. Şu an Uzundere’de kentsel dönüşüm projesi başladı. Daha önce Kadifekale’de bir dönüşüm yaptı ama o tam bir kentsel dönüşüm sayılamaz. Büyükşehir Belediyesi, TOKİ konutlarını satın aldı, afet bölgesi kapsamındaki evleri tahliye edip yeşillendirdi ve tamamını kendi cebinden ödedi. Örnek projedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce hazırladığı Bakanlar Kurulu onayına sunduğu özellikle Karabağlar Cennetçeşme bölgesindeki kentsel dönüşüm projesinin onaylanması gerekirken senelerce bekletildikten sonra orası afet bölgesi ilan edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uhdesine verildi. Uzlaşma yok, ilerleme yok. Kentsel dönüşüm çok önemli. Ama iktidarın uygulamalarına baktığımızda yerinde dönüşüm olarak uygulamıyor. Geleceğin kentini yaratma düşüncesi yok! 50 yıl, 100 yıl sonra insanların yaşayabileceği, yeşil ekolojik kentler düşüncesi yok. Oralarda kültürel ve sosyal dönüşümü sağlayacak sosyokültürel donatı alanları düşünülmeden, tamamen ranta dönük ilerliyorlar. TOKİ’nin yaptığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı; o insanları, bulundukları bölgelerden çıkarıp başka yerlere taşıyıp, oraya da zenginleri getirecek kentsel dönüşüm projeleri bunlar. Buna karşıyız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı tarzda kentsel dönüşüm projeleri yapmak lazım. Toplumun büyük kısmıyla uzlaşırsanız yaparsınız. Tüm dünyada ‘old town’ denilen eski kentler vardır. Bir de teknolojiye uygun, yüksek binaların olduğu, büyük AVM’lerin olduğu ‘yeni kent’ merkezinin olduğu yerler vardır. Bayraklı/Turan bölgesi bu tarz bir yer. Burada böyle bir imar planı olmasa şahsen oraya bu tarz bir imar planı vermem. Ben kentin tarihi yapısına, mimari dokusuna ve geçmişine uygun olmayan yapılaşmaya izin vermem. Önceki dönem belediye başkanları tarafından verilen izinler yapılan, onaylanan projeler bunlar… Bu planların uygulanması, mevcut belediye başkanımızın döneminde gerçekleşiyor. Aziz Kocaoğlu’nun bu planların hazırlanmasında bir etkisi var mı? Yok. Bunlar kazanılmış hak mı? Hak. İnsanlar o arsaları almışlar, o emsalleri bilerek ona göre bedelini ödemiş, projelerini yapmışlar. Dolayısıyla bununla ilgili söylenecek bir şey yok artık. Geçmiş o iş” diye konuştu.

‘BASMANE ÇUKURU’ İNSANLARIN DALGA GEÇTİĞİ BİR MİLAT!
Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi iken hukuk komisyonu başkanlığı yapan Bakan, ‘Basmane Çukuru’ hakkında, “Basmane’de yapılacak bina ile ilgili olarak da elimizi vicdanımıza koyup hakkını vermemiz lazım. O arsa daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin. Burası Büyükşehir Belediyesininken, Çankaya Katlı Otoparkı’nın yapılması karşılığında Özfatura tarafından Güç Birliği’ne verilmiş. Ben verir miydim? Vermezdim. Aziz Bey verir miydi? Aziz Bey de asla vermezdi. Aziz Bey Hilton’daki Büyükşehir’in hakkını takip eden, onun için senelerdir mücadele eden bir adam. Hilton’da da hakkımız var ama tapumuz yok, o da yine Özfatura döneminde yapılan bir işlem. Özfatura’yı suçlamak için söylemiyorum, bir gerçeği tespit ediyorum. Çankaya Katlı Otoparkı, Agora’nın yanında öyle bir binaya ihtiyaç var mı? Yok. O da yanlış proje. Verdiğiniz yer, fuarın karşısında çok güzel bir rekreasyon, yeşil alan ya da kültür merkezi olabilecek bir yer. Burayı onun karşılığında veriyorlar, imarı da o zaman verilmiş. Sonra anlaşma yapılan firma iflas etmiş, davalar açılmış, iş yılan hikayesine dönmüş, çukur kazılmış. ‘Basmane Çukuru’ insanların dalga geçtiği bir milat olmuş. Burayı TMSF satmış. Aziz Bey’in yaptığı, yüzde 12 olan Büyükşehir Belediyesi hissesini yüzde 30’a çıkarma erdemini göstermek. Bir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, zaten orada var olan bir imar hakkında emsalde hiçbir artış olmadan hiçbir değişiklik yapmadan belediyeye, kamuya yer kazandırmış. Bundan dolayı ‘kamunun hakkını korudun, yüzde 12’den yüzde 30’a çıkardın’ deyip Aziz Bey’i alkışlamak, takdir etmek gerekir” değerlendirmesini yaptı.

TMSF BU ARAZİYİ BELEDİYEYE TAHSİS ETSİN!
Projeye karşı çıkan herkesin haklı olduğunu belirten Bakan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Neredeyse Kadifekale’nin yüksekliğinde! Bir tarafı Kemeraltı, bir tarafı Agora, bir tarafı Alsancak arkasında Kültürpark. Orada o bina olmaması gerekir. Ama bunun sorumlusu Büyükşehir Belediye Başkanı değil. Burası Büyükşehir Belediyesinin istimlak edebileceği bir rakam da değil, çok büyük bir rakam. Kaldı ki belediye, ticari bir alanı, belediye kanununa göre, belediyenin görev ve yetkisi dahilinde olan bir işle istimlak yapabilir. Yol yapacaktır, yeşil alan yapacaktır. Ticari bir alanı neden ve nasıl istimlak eder? O noktada orada bir kamu zararı oluşur. Odalar haklı, şehir plancıları haklı, mimarlar odası haklı; karşı çıkan kim varsa haklı. Ama ne o yatırımcının da bir kabahati yok; adam gitmiş TMSF’den almış. Ben olsam oraya o yatırımı yapmazdım. Kente bir şey kazandıracak, değer katacak proje değil… Belediye töhmet altında... İnşallah iptal olur ama yatırımcı da para yatırmış bir taraftan. Gönlümüzden geçeni söyleyelim; TMSF yatırımcının parasını ödesin, bu araziyi belediyeye tahsis etsin bölgenin kültürel ve tarihi dokusuna uygun bir kültür merkezi, yeşil alan yapılsın.”

 
Büyük çevre onuru: İzmir Akdeniz'in yıldızı!
 
Konak'ta çok özel buluşma: Sanat aşkına engel yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Karabağlar'da Yıldız, Akpınar'la yarıştı... Sandıktan kim galip çıktı?
CHP'de kongre maratonu tam gaz devam ederken, 6 seçimli Cumartesi günü ...
Görevden uzaklaştırılan İlgezdi: Siyasi bir süreç!
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Ataşehir’in CHP’li ...
CHP Selçuk’ta eski başkan Ülgür'den kongre hamlesi
CHP Selçuk’ta son dakika gelişmesi yaşandı. Delege seçimlerinde çıkardığı ...
 
CHP Bornova Kılıçdaroğlu için meydanda
Geçtiğimiz hafta yaptıkları ilçe kongresinde tekrar CHP Bornova İlçe Başkanı ...
CHP'li belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı!
İçişleri Bakanlığı, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin Anayasa’nın ...
AK Partili Doğan'dan kentsel dönüşüm çıkışı: Yeterli bütçe yok!
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İzmir’de ...
 
CHP Karabağlar bu fotoğrafı konuşuyor: Başkan sürece müdahil mi?
CHP Karabağlar’da kongre öncesi ismi uzun süre ilçe başkan adaylığı için ...
CHP Gaziemir'de kongre arapsaçı: Örgütün adayı hangisi?
CHP Gaziemir’de Pazar günkü kongre öncesi işler arapsaçına döndü. İlçe ...
AK Parti Menderes’ten Kudüs tepkisi
İzmir'de AK Parti Menderes İlçe Başkanlığı, Kudüs’ü İsrail’in başkenti ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri