POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
17 Eylül 2024 Salı - 19:14

CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Diyarbakır’da öldürülen 8 yaşındaki Narin Güran cinayetinde soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediğini söyledi. SÖZCÜ’ye konuşan Bakan, “İçişleri Bakanının mezara gitmesinin bir anlamı yok. Yerlikaya önce işini hakkıyla yapsın” dedi.

CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya Narin tepkisi

Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyü'nde sekiz yaşındaki Narin Güran katledildi. Narin, Eğertutmaz Deresi'nin altına gömüldü. Amca Salim Güran ve cansız bedeni dere altına gömdüğü itiraf eden Nevzat Bahtiyar tutuklandı.

Jandarma ve emniyetin etkin bir soruşturma yürütemediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, soruşturma sürecini sevk ve idare edenlerin basiretsiz, bilgisiz ve liyakatsiz olduğunu ifade etti.

“ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ”
CHP İçişlerinden Sorumlu Genel  Başkan Yardımcısı Murat Bakan,  soruşturmanın etkin yürütülmediğine dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Cinayet davasıyla ilgili ilk düğmenin yanlış iliklendiğini düşünüyorum. İlk düğmenin yanlış iliklenmesinden kastım, başından itibaren etkin bir soruşturma yürütülmedi, olay olduktan sonra 8’inci  günde jandarma komutanı ‘umutluyuz, iyi haber verebiliriz’ bağımında bir açıklama yaptı.

Zaten bu açıklama ilk 8 günün kayıp olduğunu gösteren bir açıklamaydı. Çünkü bir kayıp çocuk hikayesinde iki ihtimal vardır ya cinayettir yada çocuk kaybolmuştur. 8 yaşındaki bir çocuğun köyden dışarıya tek başına çıkıp kaybolma olasılığı çok daha düşük.

Bölgedeki cinayetlerin kriminolojisini (suç bilimi) incelediğinizde aile içi cinayetlerin çok olduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bunun bir cinayet olma ihtimalini düşünmeyen bir jandarmadan bahsediyoruz. Orada soruşturma sürecini sevk ve idare edenlerin basiretsiz, bilgisiz ve liyakatsiz olduğunu düşünüyorum.

Çocuğun cesedinin bulunduğu yer evine 1.5 kilometre mesafede. 1.5 kilometre yarıçapında bir daire düşünün bunun büyük kısmı yol vs. toplamda 7 kilometre bir alandan bahsediyoruz.

Jandarmanın polisten alacağı destekle beraber elindeki insan kaynağı içişleri bakanlığındaki teknolojik altyapı ve jandarma genel komutanlığının en son yaptığı basın açıklamasında bu arama faaliyetlerine katılan insan sayısı düşünüldüğünde 8 gün içerisinde o çocuğun cesedinin bulunamaması olanaksız. Burada bir yetersizlik var kesinlikle.”

“SİYASİ MÜDAHALE VAR”
Soruşturmanın etkin yürütülememesinin sebebinin siyasi müdahale olduğunu düşündüğünü belirten Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yani ailenin siyasi kimliğinin soruşturmayı yürüten jandarmanın içişleri bakanlığına bağlandıktan sonra inanılmaz siyasallaştı. Özellikle jandarmada şuan gelen komutanla ilgili tarikat-cemaat bağlantıları noktasında ciddi iddialar var.

Atamalar, tahinlerin tamamı liyakat esasına değil cemaat aidiyeti de gözetilerek yapıldığı için liyakatli, yetenekli jandarma personeli bu işten son derece az. Jandarma istihbaratta tim komutanı olması gereken astsubay kıdemli başçavuş yada başçavuş seviye olması gereken şuan üstçavuş seviyesinde hizmet veriyor.

Burada soruşturmanın etkin yürütülmediğini o bakımdan ilk düğmenin yanlış iliklendiğini düşünüyorum. Biz politikacıların değerlendirmesi süreç doğru yönetiliyor mu yönetilmiyor mu?

Etkili soruşturma yürütülmedi olayın başında bunun bir cinayet olabileceği düşünülerek bütün ailenin, köylülerin  abide olduğu gibi vücut bütünlüğünde birşey var mı, öldürülen çocuğun DNA örneği var mı bunlar toplanabilirdi.

Medyaya basın yasağı konulmaması gerekirdi çünkü medyaya basın yasağı konulması soruşturmanın etkin yürütülmesine engel oldu. Geçmişte birçok cinayet sabah programlarında ortaya çıktı çünkü kolluk kuvvetlerinin yapmadığı çapraz sorguyu onlar yapıyor.

İşin başında bunun bir cinayet olabileceği düşünülerek çapraz sorguyla çocuğun DNA’sının da olabileceği kişiler yönünde derinleştirilmiş olsaydı birçok delil kaybolmazdı.

Dolayısıyla jandarma ve bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı soruşturmayı etkin yürütemedi. İçişleri Bakanının mezara gitmesinin bir anlamı yok. Bakanın yapması gereken mezar başında dua etmek değil onu da yapsın elbette ama Yerlikaya önce işini hakkıyla yapsın.”

“CUMHURBAŞKANI BİRİNİ SUÇLAYACAKSA KENDİ İÇİŞLERİ BAKANINI SUÇLASIN”
Narin Güran cinayeti sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya mecrasını ve gazetecilere yönelik suçlamalarına da değinen Bakan şunları kaydetti: 

“Cumhurbaşkanı bu  suçlamayı yapmadan önce, Narin Güran soruşturmanın bizzat  takip edeceğini ifade etmişti. Etkin bir soruşturmanın yürütüldüğü noktada cumhurbaşkanı bir cinayet soruşturmasını niye bizzat takip ediyor olsun.

Ona sıra gelinceye kadar orada ilçe jandarma komutanlığı, il jandarma komutanlığı, Jandarma genel komutanlığı, emniyet genel müdürlüğü, İçişleri  bakanlığı var. Her soruşturmayı cumhurbaşkanın bizzat kendisi mi takip ediyor. Dolayısıyla etkin bir soruşturma yürütülmediği ortada. Medya tam tersine bu işin ortaya çıkmasında çok etkili.

Özgür Cebe’nin yaptığı haberler süreçte çok etkili Ferit Demir yine yaptığı haberler ortada. Bölgedeki etkili gazeteler süreçli ilgili kamuoyunu bilgilendirmese, kamuoyunda tartışılmasa belki soruşturma bugünkü noktasına kadar da gelemeyecekti.

Ama medyanın, kamuoyunun ilgisinin çekmesi dolayısıyla toplumun gözü orada olduğu için oluşan toplumsal baskıda soruşturma noktasında devletin tüm güçlerini daha hızlı ve etkin çalışmaya itiyor. Cumhurbaşkanının yaptığı değerlendirme yanlış birisini suçlayacaksa  dönsün kendi İçişleri Bakanını ve bu soruşturmayı etkin yürütemeyenleri suçlasın” 

 
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
 
UEFA'dan Fernando Muslera'ya men cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Lideri Özel: 1 litre rakı 140 TL olacak!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bir tane sıfır atacağız ama maaşlardan ...
Babacan'dan 'birleşme' sorusuna yanıt!
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Şu anda Deva Partisi ile Gelecek ...
AK Partili Kaya: Soyer CHP genel başkanlığını hak ediyor!
AK Parti İzmir Milletvekili Kaya Bakan Ersoy’un Çeşme Projesi çıkışına ...
 
'İmamoğlu'nun cezası çok yakında açıklanacak' iddiası!
YSK üyelerine “ahmak” dediği gerekçesiyle hakkında “siyasi yasak” istenen ...
Erdoğan, BM Genel Kurulu'na hitap edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna ...
AK Partili Çelik: Sivil anayasaya ihtiyaç var!
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel ...
 
İYİ Parti’de bu kez belediye başkanı istifa etti
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde ...
Çeşme Projesi tartışması: Bakan Ersoy'un çıkışına Soyer'den yanıt!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ege Turizm Merkezi Projesi'nin ...
İnan'dan Özel'e: Ülkemize bir Suriyeli mülteci kadar faydası yok!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Susurluk’ta gerçekleştirdiği konuşmada, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri