İzmir’in Karabağlar ilçesinin Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim mahallelerinin tamamı ile Uzundere, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Yurtoğlu ve Peker mahallelerini kapsayan 540 hektarlık alan, 2012 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında ‘riskli alan’ ilan edildi.
Karabağlar’da yaşan vatandaşların yıllardır yaşadığı kentsel dönüşüm ve tapu sorununa dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Karabağlar’da imar affından doğan hakların uygulanmamasını TBMM gündemine taşıdı.
7 YILDIR YAPILAN MÜRACAATLAR NEDEN REDDEDİLİYOR?
Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel bir şirkete alanın imar planının yapılması ve uzlaşma görüşmeleri için yetki verilmiş, ancak ilgili firmanın çabaları mahallede karşılık bulmamıştır. Ayrıca, Uzundere köylülerinin arazileri afet riski nedeniyle kamulaştırılarak devamında ‘turizm ve ticaret alanı’ haline getirilmiştir. Öte yandan 6306 sayılı Afet Yasası’nın 2012 yılında yürürlüğe girmesiyle, 1984 tarihli 2981 sayılı İmar Affı Kanunu 2015 Mayıs ayında yürürlükten kalkacak olması üzerine, 2015 Nisan ayında çıkartılan bir torba yasayla, 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’nun kaldırılması Mayıs 2018’e ertelenmiştir. Bu 3 yıllık süreçte hiçbir hak sahibine imar affından doğan haklarının uygulaması yapılmamıştır. Bunun üzerine 60 dernek TBMM gelmiş ve 2981 sayılı yasanın ertelenmesi için girişimde bulunmuştur. Söz konusu uygulama için 2023 yılına kadar süre uzatımı yapılmıştır. Ancak 2981 sayılı kanundan doğan hakların yerine getirilmediği bilinmektedir” ifadelerini kullandı.
CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM’A SORDU:
1 – Karabağlar’da yapılacak dönüşümde, bölge halkının istek ve taleplerinin dinlenerek vatandaşların yaşam alanlarına dair beklentilerini karşılamak suretiyle hangi politikaları geliştireceksiniz?
2 – Söz konusu bölgede imar affından doğan hakların uygulaması neden yapılmamaktadır?
3 – Karabağlar’da yaşayan vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarının kanun çerçevesinde çözümü noktasında; ilgili yasalar kapsamında tapuların hak sahiplerine devri ne zaman yapılacaktır? İmar affı kanunu yürürlükten kalkmadan bölge halkının sorununu çözecek misiniz?
4 – Türkiye genelinde dönüşüm ilan edilmiş veya dönüşüm öngörülen bölgelerdeki vatandaşlara yapı kayıt almaları durumunda, Hazine ve belediyeye ait taşınmazlar üzerindeki yapıların yapı sahiplerine tapu satışları yapılacak mıdır?
5 – Karabağlar’da ikamet eden, hazine arazileri üzerinde yapmış olduğu taşınmazlar için tapu tahsisleri olduğu halde yasal hakları olan 2981 imar affı kanunu çerçevesinde hazinenin ilgili birimlerine 7 yıldır başvuru yapan vatandaşların yaptıkları tapu müracaatları neden reddedilmektedir?
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |