GERÇEKİZMİR - CHP İzmir İl Eski Başkanı, Karşıyaka Belediye Başkan Aday Adayı Ali Engin Gerçekizmir’de Sercan Avcı’nın hazırlayıp sunduğu Kafe Siyaset programına konuk oldu.
ŞANTİYE YERİNE ÜNİVERSİTE
Engin, Karşıyaka özelinde üniversite, kentsel dönüşüm, stat ve vapur iskelesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Karşıyaka’nın eski ve kadim bir ilçe olduğunu, ilçede üniversite olmamasının eksiklik olduğunu ifade eden Engin, “ Karşıyaka kapasitesi yüksek bir ilçe ancak üniversite yok. Dönüşümle yapabiliriz. Arazi oluşturarak yapılabilinir. Karşıya Şantiyesi’nin yeri üniversiteye tahsis edilebilir. Dönüşüm derken kendimizden başlayabiliriz. Şantiyenin yeri 20 yıl önce şehrin uzağındaydı. Şimdi ortasında kaldı. O araziye üniversite kazandırılabilir. Şantiye de daha uzak bir yere taşınabilir. Şehri dönüştürmemiz lazım” dedi.
DÖNÜŞÜM MESAJLARI: BEN YAPACAĞIMA İNANIYORUM
Kentsel dönüşümün İzmir’de kötü durumda olduğunu, belediyelerin kentsel dönüşümde eksik kaldığını savunan Engin şunları söyledi:
“İnşaat sektöründen gelen biri olarak, bunu meslek edinmiş biri olarak bu alanda belediyeler eksik.Koruma kullanma dengesini iyi kullanmak lazım.Araziyi göğü vatandaştan kıskanmamamız lazım. Yıkacağız, yapacağız diye de bölgeye gerektiğinden fazla nüfus ve beton yığını yapmamamız lazım. Mevcut yapı stoğumuz riskli. Deprem olduğunda ciddi insan kaybı olacak. Buna göz yumamayız. Bunun dönüşmesini teşvik etmemiz lazım. Az da olsa imar artışı vererek. Bunu parsel bazında yık yap değil ada bazında yapıyor olmamız lazımdı. Karşıyaka’da maalesef çok bina yıkıldı yapıldı.Bundan sonra onları dönüştürmekte ada bazında dönüştürmekte çok zor. 10-15 yıl önce yapılabilinirdi. Karşıyaka’da Müteahhitler Derneği Başkanlığı da yaptım. Bunları 15 yıl önce söyledim. Yıkım başlamadan planları değiştirelim diye. Belediyelerin bu konuda yetkisi var. Meclislerin mutlak bir yetkisi var. Bir şehri yeniden planlamaya imar artışı yapmaya yetkisi var. Hükümete de ihtiyaç yok. Belediyeler isterse bir alanı sıfırdan planlayabilir. Bunu yapmadık. Bu çok yönlü sadece belediyelerde görmemek lazım.. Arazi sahipleri tarafı var. Kamu var birde finansman var. Şehri planladınız. Bu ekonomik krizde bunu satacak müşteri bulamazsanız nasıl yıkıp yapacaksınız. Tam zamanı. Önümüzdeki dönem İzmir’e göç olacak. Alım baskısı talep baskısı olacak. Planlı sosyal donatılı alanlar oluşturmalısınız. Bunun yapılacağına inanıyorum. Ben bunu yapacağıma inanıyorum. Kentte bu konuda becerebilecek 50 kişiden biriyim. Bunu dürüstçe şeffaf bir şekilde herkesin hakkını koruyarak kamunun da hakkını koruyarak yapabilirim. Bütün bunlar önümüzdeki dönemin gündemi olmalı.”
STAT İÇİN MİLLET BAHÇESİ ÖNERİSİ
Karşıyaka Stadı’na yönelik tartışmalara da değinen Engin, “İki görüş var. Bazı statlar gibi şehir içinde olabilir diye. İkinci fikir yüzlerce aracın 15 günden bir olsa da şehre girmesi etraftaki konutların rahatsız olması gibi nedenlerle şehir dışına çıkartalım. Cumhurbaşkanlığının seçim sürecindeki en önemli projesi millet bahçesiydi. Şehir merkezlerindeki statları dışarıya taşıdılar. Dün Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ne gittim. Göztepe’nin konutları içinde devasa betonarme yapı... Oranın yerine büyük bir yeşil alan yapılıp stat başka yere yapılabilirdi. Karşıyaka Stadı’nın yapılmak istendiği yerin arkasında orman fidanlığı var. Planlarda yeşil alan. Her yere millet bahçesi yapılıyor. Oraya da yapılabilir. Karşıyak Spor Kulübü Başkanı da ifade etti hazır iptal olmuşken Selçuk Yaşar Tesisleri’nin oraya 20 bin kişilik stat yapılabilir. Israrla yapmak istiyorlarsa CHP’li belediyelerin yetkisi de yok. Davayı açanlar orada oturanlar. CHP’li belediyeler ilkesel olarak tutumunu koydu.. Sonrası yargının sorunu. Davayı açan belediyeler değil. Konsensüs sağlansın. Bundan sonra yapılmıyorsa hızla Çiğli’ye yapılsın. Orası da güzel bir yeşil alan olmalı. Yapılacaksa da yapılsın. Belediye başkanı olursam bunun taahhüdünü veriyorum” dedi.
İSKELEYİ DOZERLE YIKMAK LAZIM
Engin, Karşıyaka Vapur İskelesi’nin de yıkılması gerektiğini savundu ve şunları söyledi: İskeleyi yıkmak lazım dozerle. Kim belediye başkanı olursa olsun yıkmalı. Orası belediyenin değil. Kamu binası düşünün bir iskele düşünün. İçinde meyhane var banka var dükkan var. Olacak iş mi. İskele dediğin tek katlı olur. Eskiden ahşap güzeldi. Şimdi rüzgarı kesiyor. Büyük bir beton yığını. Etrafında levhalar. Büyük bir meydan oluşturulabilir. Turistler vatandaşlar iskele etrafında zaman geçirebilir.İskelenin yanında üniteler kurulabilir. Çay bahçeleri yapılabilir. Kirasını denizcilik işletmeleri alır. İnşaatı belediye yapmış olur. İskele önünden alttan araç trafiği verilebilir. Büyük kanal projesinin boruları geçiyor. Baypass edilebilir. Borular deniz kenarına alınabilir. Anıt’ın oradan nikah sarayına alttan geçiş olabilir. Büyük bir meydan kazanmış olursunuz” dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |