TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yasadışı yollarla Berlin’e götürülen ve orijinaline uygun olarak inşa edilen Pergoman Museum’da bir araya getirilerek sergilenen Bergama Zeus Sunağı’nı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu. “Dünyanın sekizinci harikası” olarak nitelendirilen Bergama Zeus Sunağı’nın ülkemize getirilmesi için yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, “Zeus Sunağı’nın anavatanı olan Anadolu topraklarına getirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yürütülmüştür? Bakanlığınızın bu konuda izlediği bir yol haritası var mıdır? Alman makamlarıyla son dönemde iletişim sağlanmış mıdır?” sorularını yöneltti.
“ÜLKEMİZE İADESİ ÇOK ÖNEMLİ”
CHP’li Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Bergama İlçesi’ndeki Pergamon ören yerinde Alman mühendis Carl Humann tarafından 1868-1878 yılları arasında yapılan küçük kazılar sonucu bulunan mimari ögelerin, yasadışı yollarla Berlin’e götürüldüğünün bilindiğini anımsattı. Kaçırılan bu mimari ögeler ile Bergama Zeus Sunağı’nın, Berlin’de orijinaline uygun olarak inşa edilen Pergamon Museum’da bir araya getirilerek, 1930’lu yıllardan itibaren ziyarete açıldığını hatırlatan Polat, şöyle devam etti:
“Eserin, ülkemize iadesi için 1991 yılından bu yana çalışmalar başlatılmış, ancak aradan geçen sürede herhangi bir aşama kaydedilememiştir. Ülkemiz için büyük önem taşıyan ve tarihi açıdan büyük kıymeti bulunan Bergama Zeus Sunağı, Helenistik dönemin şaheserlerinden biri sayılmaktadır. Hatta bazı kaynaklar, Bergama Zeus Sunağı’ndan ‘dünyanın sekizinci harikası’ olarak söz etmektedir. Bu kadar büyük bir öneme sahip olan bu eserin, anavatanı olan ülkemize iadesi büyük önem taşımaktadır.”
“YOL HARİTANIZ VAR MI?”
Tarihi açıdan büyük önem taşıyan ve insanlığın ortak mirası olarak sayılan Zeus Sunağı’nın, ülkemize getirilmesi için yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunu soran Polat, “Zeus Sunağı’nın anavatanı olan Anadolu topraklarına getirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yürütülmüştür? Bakanlığınızın bu konuda izlediği bir yol haritası var mıdır? Varsa içeriği nedir? Yoksa olacak mıdır?” sorularını yöneltti.
“ALMAN MAKAMLARIYLA SON DÖNEMDE İLETİŞİM SAĞLANDI MI?”
Polat, “dünyanın sekizinci harikası” olarak da nitelendirilen Zeus Sunağı’yla ilgili olarak Alman makamlarıyla son dönemde herhangi bir iletişim sağlanıp sağlanmadığının açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Yurtdışına kaçıran ve ülkemize getirilmesi için çaba harcanan kaç eser bulunmaktadır? Bu eserlerin içeriği nedir? Söz konusu eserlerin kaçı İzmir’den yurtdışına kaçırılmıştır?
-İzinsiz yapılan kazıların ardından tarihi eserlerin yurtdışına kaçırılmasını önlemek için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmaktadır? Bu önlemlerin yeterli olduğu düşünülmekte midir?
-Bu zamana kadar yurt dışına kaçırılan eserlerin geri alınması için ne kadar para harcanmıştır? Bu eserlerin ülkemize getirilmesi için ayrılan bir bütçe var mıdır? Varsa miktarı nedir?
-Halihazırda yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserler envantere hangi sıklıkla yazılmaktadır?
-Yapılan kazılarda çıkarılan eserlerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır?”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |