POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
Narin cinayetinde adli tıp raporu tamamlandı
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
Kılıçdaroğlu Dervişoğlu'nu ziyaret etti
19 Temmuz 2023 Çarşamba - 10:14

CHP'li Polat kiraz üreticilerinin sorunlarını TBMM'ye taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, hasat zamanı meydana gelen yoğun yağışlar ve geceleri oluşan sıcaklık farkları nedeniyle zarar gören Kemalpaşa kirazını ve üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP li Polat kiraz üreticilerinin sorunlarını TBMM ye taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, hasat zamanı meydana gelen yoğun yağışlar ve geceleri oluşan sıcaklık farkları nedeniyle zarar gören Kemalpaşa kirazını ve üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Polat, Kiraz üreticilerinin T.C Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi hakkında kanunun teklifinin yanı sıra üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, üretimin desteklenmesi, ihracat ürünü olan kirazların üretiminin sağlıklı biçimde sürdürülerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla atılması gereken adımların belirlenmesi adına da Meclis Araştırma önergesi verdi. 

Konuya ilişkin olarak Mahir Polat, “Aroması, rengi ve kalitesiyle ünlü Kemalpaşa kirazı, ülke ihtiyacının %12’lik kısmını karşılıyor, üretilen kirazların %70’i ise ihracat ürünü olarak yurtdışına pazarlanarak ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Kiraz hasadına başlanılan günlerde meydana gelen yağışlar ve geceleri oluşan düşük sıcaklıklara bağlı olarak erkenci kiraz çeşitlerinde yaklaşık %70 oranında çatlama ve zarar meydana gelmiş durumda. Türkiye’nin coğrafi işaretle tescilli markası Kemalpaşa kirazına ve üreticilerine sahip çıkmalıyız. Zarar, İzmir’in, bölgenin ve memleketin ortak sorunu” yorumunu yaptı.

ZARAR ÇOK BÜYÜK
Kiraz üretimi yapılan arazilerde meydana gelen zararın raporlarla sabit olduğunu vurgulayan Polat, “Kemalpaşa kiraz üretimi açısından Türkiye ve dünya için önemli bir üretim merkezi. 88.279 dekar alanda kiraz yetiştiriciliği yapılıyor. Dünyada en erken kiraz Kemalpaşa’da üretildiği için; uzmanlar tarafından ilçenin iklimiyle doğal sera şartlarının yaşandığı ifade ediliyor. Kemalpaşa Ziraat Odası geniş bir çalışma yaptı, raporlar hazırladı, hazırlattı. Raporlara göre; erkenci kiraz çeşitlerinde 7.380 dekar alanda yaklaşık %70 oranında çatlama ve zarar meydana gelmiş, özellikle ihracat ürünü olan Ziraat 0 900 ve Napolyon çeşitlerinde 7.000 üreticinin emeği olan 60.000 dekar kiraz alanında %30 oranında meyve çatlaması olduğu tespit edilmiş. Meyve monilyası ve küflenme mevcut. Bu sebeple bazı üreticiler hasat yapmayıp ürünlerini ağaç üzerinde bırakmış durumdalar. Zarar çok büyük” dedi.

DOĞRU ADIMLAR ATILMALI
Polat, “Üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi konusunda kanun teklifi ayrıca üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, üretimin desteklenmesi, ihracat ürünü olan kirazların üretiminin sağlıklı biçimde sürdürülerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla atılması gereken adımlar için bir komisyon kurulması adına Meclis araştırma önergesi verdim. Doğru adımlar atılmalı, doğru önlemler alınmalı, doğru destekler verilmeli. Gıda güvenliğimiz, ihracatımız ve hatta tanıtımımız için Türkiye’nin coğrafi işaretle tescilli markası Kemalpaşa kirazına ve üreticilerine sahip çıkmalıyız. Zarar, İzmir’in, bölgenin ve memleketin ortak sorunu” diyerek sözlerini tamamladı.

 
Büyükşehir'den gençlere tercih süreci desteği
 
Büyükşehir'den 'Yaşayan Körfez Harekatı' raporu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu ve CHP’lilerin toplantı kaydı sızdırıldı
CHP’deki ‘değişim’ tartışmalarının en güçlü ismi İstanbul Büyükşehir Belediye ...
Akşener'den partililere 'CHP ile olası ittifak' mesajı
İYİ Parti’nin başkanlık divanı dün toplandı. Mart ayındaki yerel seçimlerde ...
CHP İzmir'de bir ilçe başkanı daha 'kongrede yokum' dedi!
CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, ağustos ayında yapılacak ...
 
CHP'den Meclis'te olağanüstü toplantı başvurusu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ekonomide yaşanan gelişmeler ve son zamları ...
İYİ Partili Bezircilioğlu'ndan iktidara zam salvosu!
Vergi artışlarının ardından peş peşe gelen zamlara muhalefet cephesinden ...
Arslan'dan zam çıkışı: Milletten kopuşun itirafı!
CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Ednan Arslan, akaryakıt zamlarına dair ...
 
Suudi Arabistan ile 5 anlaşma imzalandı
Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım, savunma sanayii, enerji ve ...
CHP Bornova'da Evka-4'te kazanan belli oldu
CHP'de delege seçimleri sürerken, Bornova'nın büyük mahallelerinden olan ...
CHP’de o ilçede delege seçimleri bitti: Sandığa beyaz damgası!
CHP Dikili’de delege seçimleri tamamlandı. 30 mahallede gerçekleşen seçimlere ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Başkanların 150 günü
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri