TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı gümrükler konusunda uyardı. Gümrük teşkilatının Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü gibi çok önemli kurullarının lağvedilmesiyle gümrüklerin kurumsal kimliklerinin biraz daha aşağıya çekildiğini ifade eden Polat, Ticaret Bakanı Pekcan’ın başmüdür değişikliklerinde bürokratları dış ticaret kökenli ve piyasadan tercih edeceğine ilişkin duyumlar aldıklarını söyledi. Polat, “Bunu düşünmek bile ürperticidir. Bunun bir adım ötesi, gümrüklerin özelleştirilmesi, özel sektöre devredilmesidir ki bu da devletin devlet olma özelliklerinden bir tanesini ve köklü gümrük geleneğini tehlikeye atacak bir uygulamadır” dedi. Gümrük müşavirlerinin bir oda kanununun olmayışının, statüsü belli olmayan dernekler tarafından yönetilmesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Polat, oda kanununun bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
“KRİZ YOK AMA 501 BİN YENİ İŞSİZİMİZ VAR”
CHP’li Polat, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, TÜİK’in verilerine göre işsizlik oranının yüzde 10.3’ten yüzde 11.6’ya yükseldiğini hatırlatarak, “Yani işsizlik oranı 1.3 puan artmış. Bu 1.3 kanlı canlı, 501 bin insanımızın daha işsiz olduğu anlamına gelmekte. Genç işsizlik konusuna değinmek bile istemiyorum, oradaki durum daha kötü. Memleketimizde her şey çok güzel, güllük gülistanlık, kriz yok, 501 bin yeni işsizimiz var” dedi.
Görüşülen 37 sıra sayılı Kanun’un 46’ncı maddesi üzerine söz aldığını, bu maddeyle kaçak akaryakıtın en yakın rafineri tarafından satın alınacağına ilişkin kesim hükmün değiştirilip, keyfiyete bırakıldığını vurgulayan Polat, devletin burada bir gelir kaybının söz konusu olduğunu, ayrıca alınmayan akaryakıtın bertarafıyla ilgili de giderinin olacağını söyledi.
“GÜMRÜKLER BİR ÜLKENİN SINIRLARINI BELİRLER”
Gümrüklerin bir ülkenin ekonomik ve siyasi sınırlarını belirlediğini, tarih boyunca kurulmuş devletlerde de gümrük hakkı olduğunu anımsatan Polat, şöyle devam etti:
“Bu topraklarda Osmanlı’nın koymuş olduğu Bilecik dolaylarındaki ilk yazılı gümrük vergisi bazâr rüsûmudur. O günden bugüne bir egemenlik hakkı olarak durur. Bunu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Bir devlet ki gümrük işlerini, vergilerini ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alıkonulmuştur, böyle bir devlete bağımsız devlet denemez’ sözlerinden de anlıyoruz. Doğal olarak, bunu anlamak ve buna uygun politikalar geliştirmek, siyaset kurumunun başında olan bakanın görevlerinden bir tanesidir. Sayın Bakan serbest piyasadan gelmekte, iş dünyasından gelmekte, gümrük kökenli değildir; gümrükleri, gümrüğün ruhunu ve tarihini anlamakta sıkıntı çekebilir. Biz biliyoruz ki müşavir kadrolarından çok değerli gümrük tarihi hocaları var. Bu isimlerden bir tanesini de söyleyeyim: Nurettin Çelik Hoca, ona başvurabilirler.”
BAKAN PEKCAN’A GÜMRÜKLERİ ÖZELLEŞTİRME UYARISI
Polat, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ve TBMM Genel Kurulu’nda Bakan’a “Gümrüklere şaşı bakıyorsunuz” diye seslendiğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Üzülerek söylüyorum ki Sayın Bakan beni şaşırtmamıştır. Bakanlığımızın Teşkilat Yasası 3 kere Cumhurbaşkanına gidip döndükten sonra onaylanmış, bu onaylamayla birlikte Gümrük teşkilatının Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği gibi çok önemli kurulları lağvedilmiş bulunmakta. Hizmet verenler ve hizmet görenler için gümrükler olağanüstü geniş mevzuat yelpazesine, pratik ve donanımlara sahip olması gereken insanlar tarafından ve kurullar tarafından yönetilmesi gerekirken bugün maalesef gümrüklerin kurumsal kimlikleri bu kapatılan dairelerle, müdürlüklerle beraber biraz daha aşağıya çekilmektedir. Yine Sayın Bakanın yakın çevresinde ifade ettiği üzere, başmüdür değişikliklerinde kullanmayı düşündüğü insanları, bürokratlarını dış ticaret kökenlilerden ve piyasadan tercih edeceğine dair duyumlar geliyor. Bunu düşünmek bile ürperticidir. Bunun bir adım ötesi, gümrüklerin özelleştirilmesi, özel sektöre devredilmesidir ki bu da devletin devlet olma özelliklerinden bir tanesini ve köklü gümrük geleneğini tehlikeye atacak bir uygulamadır.”
“GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ ODA KANUNU BEKLİYOR”
Bakan Pekcan’ın konuşmaları sırasında bireysel silahlanmaya karşı olduğunu beyan ettiğini anımsatan Polat, “Bu durum, bünyesinde geçmişi çok eski tarihlere dayanan, kolluk gücü olan Gümrükler Muhafaza teşkilatı açısından ciddi bir ironidir. Biz Sayın Bakanı gümrük muhafaza memurlarının silah tazminatlarının verilmesi üzerine çalışma yapmaya davet ediyoruz” dedi. Polat, gümrüklerde iş gören gümrük müşavirlerinin bir oda kanununun olmayışının, statüsü belli olmayan dernekler tarafından yönetilmesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, oda kanununun bir an önce yapılmasını istedi. Gümrüklerde çalışan insanların gece gündüz demeden, yağmur çamur demeden çalıştığını, mesaiye kaldığını, yolluk hak ettiklerini ifade eden Polat, şunları söyledi:
“Bu yolluklardan silsile yoluyla ta Bakanlık bürokrasisine kadar kesilir. Sayın Bakanı hak eden insanların haklarının kendi hesaplarına yatırılması konusunda düzenleme yapmaya davet ediyoruz. Yine ‘Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp’ demişler, Sayın Bakanımız piyasadan geldiği için, iş dünyasından geldiği için gümrükleri bilmeyebilir fakat yasakladığı bazı internet sitelerini, örneğin Etki Haber’den Aykut Onur Kalaycı’yı dinlerlerse gümrüklerde birçok şeye hâkim olabileceklerini düşünüyoruz. Bu uyarılarımızı dikkate alırlarsa eğer mutlu oluruz diyorum.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |