İzmir’in incir, zeytin, kestane ve ceviz üretimiyle öne çıkan ilçesi Tire’nin Başköy Mahallesi’nde jeotermal kaynak aramak için sondaj çalışmasına başlamak isteyen firmanın, İzmir Valiliği’ne ÇED başvurusunda bulunmasına tepkiler artarak sürüyor. Konuyla ilgili bir tepki de TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’tan geldi. Polat, Başköy’de “Jeotermale Hayır” diyen halkla bir araya geldi. Polat, Başköy’de bir çevre terörü yaşandığını ifade ederek, “Yenilebilir enerji kaynaklarına karşı değiliz. Karşı olduğumuz durum bu santrallerin verimli tarım arazilerine, yaşam alanlarına ve doğal su kaynaklarına yakın yerlerde kurulması, denetimlerinin yapılmamasıdır. Teknolojiye uyumlu çevre değil, çevreye uyumlu teknoloji ile ancak yarınlarımız olan çocuklarımıza yaşanabilir bir çevre bırakabiliriz” dedi.
“JES’LER NEDENİYLE AYDIN’DA İNCİR ÜRETİMİ ETKİLENDİ”
“Ben buraya Tire Başköy’deki incir üreticisi Ayşe Teyze’nin sesini Meclis’e daha iyi taşımak için geldim” diyen Polat, seçim çalışmaları sırasında da sorunları birinci ağızdan dinleyip, takipçisi olacağına ve TBMM’ye taşıyacağına söz verdiğini hatırlattı. Jeotermal istemediklerini belirten Başköylüler’in de eşlik ettiği açıklamada CHP’li Polat, Aydın’da kurulan santralleri örnek göstererek, Aydın’da santralin kurulmasından önce ve sonra ortaya çıkan ihracat rakamlarına değindi. Polat, şöyle devam etti:
“Evliya Çelebi Seyhatnamesi’nde Aydın’dan ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir’ diye bahseder. Şimdi sadece kar uğruna Aydın’ın doğasına ihanet ediliyor. JES’lerden çıkan sular geri endekte edilmiyor, Menderes’e bırakılıyor, yağmurlu havalarda dere kenarlarına bırakılıyor. Çıkan buhar sonucu incir ağaçları zarar görüyor. Bilirsiniz, incir ağacı nemi sevmez, Temmuz ayında Aydın’da çiğ yağıyor. Bakın Aydın’da JES kurulmadan önce incirde ihracat üretimi 75 bin ton iken, JES kurulduktan sonra 35 bin ton, 40 bin tona düşüyor.”
“ÇEVREYE UYUMLU TEKNOLOJİ ŞART”
Polat, Türkiye’de ilk JES’in Denizli’de kurulduğunu anımsatarak, Türkiye’de şu an 39 JES bulunduğunu, bunların yalnızca elektrik üretimi ve kaplıca amacıyla kullanıldığını vurguladı. Polat, “Son 5 yıldır JES kurulumları arttı. Bakın bir devletin oluşmasında iki önemli unsur vardır; bunlardan birincisi sınırları olan vatan toprağı ve ikincisi ise üzerinde yaşayan millettir. Kurulan JES’ler toprağa, çevreye ve üzerinde yaşayan milletin sağlığına zarar vermektedir. Teknolojiye uyumlu çevre değil, çevreye uyumlu teknoloji ile ancak yarınlarımız olan çocuklarımıza yaşanabilir bir çevre bırakabiliriz. Biz, yenilebilir enerji kaynaklarına karşı değiliz. Karşı olduğumuz durum bunun gibi santrallerin verimli tarım arazilerine, yaşam alanlarına ve doğal su kaynaklarına yakın yerlerde kurulması, denetimlerinin yapılmaması ve çevreye geri dönülmeyecek zararları vermesidir” dedi.
Polat, konunun ısrarlı takipçisi olacağını belirtirken, Başköy halkı da haklı mücadelelerinde yanında oldukları için CHP İzmir milletvekiline teşekkür etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |