CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Bergama’da Koza Altın İşletmeleri’nin girişimleri ve faaliyetleri sebebiyle “kayyım makamını” Meclis gündemine taşıdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atanmış ancak FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır.” dedi.
“SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
Polat, “ İzmir’in güzel doğası taş ocakları, altın ve maden arama faaliyetleri sonucu her geçen gün daha da kirlenmektedir. Bergama ilçemiz de altın ve maden arama çalışmaları ile sıkça gündeme gelmektedir. Kozak Yaylası’na yeni altın maden ocakları açılması girişimi, bölge ekosisteminin bozulmasına, çam fıstığı ağaçlarının zarar görmesine, bölge halkının ciddi sağlık sorunları ile mücadele etmesine sebep olmaktadır. Altın madeni arama çalışmalarında kullanılan siyanür yer altı sularına karışmakta, bu da içme suyunun kirlenmesine ve siyanüre bağlı ölümlerin artmasına sebep olmaktadır. Yağmur suları ile birlikte maden ocağı çukurlarına doldurulan atıkların yeraltı sularına sızması ile başta içme suyu olmak üzere tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan su kirlenmekte ve bu durum, bölgenin kuraklaşmasına sebep olmaktadır.” dedi.
“BELEDİYE BAŞKANI ÇIPLAK GÖZLE DEĞİL VİCDAN GÖZLÜĞÜYLE BAKSIN”
Polat, “Koza Altın İşletmelerine bağlı Kozak Yaylası ve Kapıkaya Köyünde yeni maden ocağı açılması girişimi mahkemeye taşınmış ve başta yöre halkı olmak üzere çevre bilinci olan duyarlı insanlar ve STK’lar tepki göstermişlerdir. Yeni belediye başkanı, Belediye’nin önceden müdahil olduğu, kayyımla yönetilen Koza Altın İşletmelerine karşı açılmış çevre davalarının tümünden çekilmiştir. Belediye başkanı “çıplak gözle bir zararını görmüyoruz” demiş, kendisini vicdan gözlüğüyle bakmaya davet ediyoruz! Bölge halkının oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanının, bölge halkının yaşamını tehlikeye atması akla, mantığa ve vicdana sığmamaktadır. Bu durum, ‘Belediye başkanının bu şirketle organik bir bağı mı var’ sorusunu akıllara getirmektedir.” diye ifade eden Polat, sözlerinin devamında; “Koza Altın İşletmeleri şirketine FETÖ/PDY bağlantılı olması sebebiyle kayyım atanmıştır. FETÖ/PDY’ nin devletimize, milletimize zarar verdiği düşünüldüğünde, atanan kayyımın da tartışmalı faaliyetlere imza attığı göz önünde bulundurulduğunda; hem kayyım makamını hem de şirketin icraatlarını sorgulama gereksinimi ortaya çıkmıştır.” dedi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORULAR:
1) Bir şirkete kayyım atanırken hangi şartlar göz önünde bulundurulmaktadır? Altın Madenleri şirketlerine atanan kayyımlar için de aynı şartlar geçerli midir?
2) Koza Altın İşletmeleri’ne atanan kayyımın yetkileri nelerdir?
3) Koza Altın İşletmeleri’ne bugüne kadar kaç kayyım ataması yapılmıştır? Yapıldıysa bu kayyımlar kimlerdir? Yönetim kurulu kimlerden oluşmaktadır? Görev süreleri ne kadardır?
4) Koza Altın İşletmeleri’ ne kayyım atanmasında beklenen fayda nedir? “Kayyım” makamının bir geçici koruma tedbiri olduğu göz alındığında, ne gibi şartlar oluştuğunda beklenen fayda gerçekleşmiş kabul edilecektir?
5) Koza Altın İşletmesi’ne bağlı Ovacık altın madeni, Kozak Yaylası ve Kapıkaya köyünde yeni ocak açma girişiminin, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama’ya etkisi araştırılmış mıdır?